Tensiuni în Spania

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie 2017

Tensiuni în Spania

Premierul Mariano Rajoy a anunţat că Guvernul de la Madrid îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei

Liderul Cataloniei: "Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco"

-----

Actualizare 14:24 Separatiştii catalani anunţă o reuniune a Parlamentului regional joi

Separatiştii majoritari în Parlamentul Cataloniei preconizează să organizeze o sesiune plenară joi, cu o zi înainte de plasarea sub tutelă a regiunii de către Madrid, a anunţat un purtător de cuvânt al coaliţiei independentiste, potrivit AFP.

Această sesiune a Parlsmentului regional ar putea să se prelungească până vineri, când Senatul de la Madrid urmează, în principiu, să se pronunţe prin vot asupra măsurilor vizând plasarea sub tutelă a Cataloniei, potrivit acestui ales, Lluis Corominas, informează sursa.

Conform sursei citate, Îîn cazul punerii în practică a acestor măsuri drastice, separatiştii ameninţă să adopte prin vot o declaraţie unilaterală de independenţă în Parlament.

(A.C.)

-----

Actualizare 12:42 Parlamentul catalan se va întruni mâine pentru a da o replică Madridului

Parlamentul catalan va ţine mâine dimineaţă o sesiune plenară în care va da un răspuns Madridului după ce guvernul central a anunţat că va prelua conducerea directă a regiunii, a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al partidului regional Junts pel Si, citat de Reuters.

Purtătorul de cuvând a adăugat că partidul său intenţionează să facă apel în justiţie la aplicarea articolului 155 care prevede reluarea puterii guvernării locale şi deschide cale pentru noi alegeri regionale.

Senatul spaniol ar urma să voteze articolul 155 vineri.

(M.I.)

------

Preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind că premierul Mariano Rajoy a dat "o lovitură" instituţiilor catalane, potrivit news.ro.

Puigdemont a anunţat că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate "intenţia" Guvernului de a "lichida" Executivul din Catalonia şi va acţiona în consecinţă.

Carles Puigdemont a afirmat că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut acelaşi răspuns: "tăcere şi represiune".

"Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE şi Partidul Ciudadanos (liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituţiilor catalane", a spus Puigdemont.

Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează "în afara statului de drept".

"Ce avem am câştigat mereu cu puterea oamenilor şi a democraţiei", a afirmat Puigdemont.

Puigdemont a mai spus că principiile fundamentale se află în mare risc în Catalonia, dar şi în Europa. El le-a transmis un mesaj şi "democraţilor spanioli", avertizându-i că atitudinea Guvernului "deschide uşa pentru abuzuri de acelaşi fel şi nu doar în Catalonia".

De menţionat că premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, sâmbătă, că Guvernul de la Madrid îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constituţie.

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalităţii, revenirea la normalitate, revenirea economică şi desfăşurarea de alegeri în situaţie de normalitate. Oficialul spaniol ar vrea desfăşurarea cât mai rapidă de alegeri, în următoarele şase luni.

Măsurile cerute de Rajoy trebuie puse în aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.

1.200 de firme şi-au mutat sediul social din Catalonia în această lună

Aproape 1.200 de firme au demarat procedurile pentru a-şi muta sediul social din Catalonia, în ultimele trei săptămâni de criză politică, potrivit datelor publicate vineri de Registrul Comerţului din Spania, informează AFP, potrivit Agerpres.

Între data de 2 octombrie, după referendumul în favoarea autodeterminării interzis de Curtea Constituţională a Spaniei, şi 19 octombrie inclusiv, un număr de 1.185 de societăţi şi-au mutat sediul social din Catalonia. Vârful a fost atins în ziua de 19 octombrie, când Madridul şi-a confirmat intenţia de a suspenda, cel puţin parţial, autonomia Cataloniei, şi când 268 de societăţi şi-au mutat sediul social.

În sens invers, în cursul celor trei săptămâni, doar 52 de societăţi şi-au mutat sediul în Catalonia. Regiunea numără aproximativ 500.000 de societăţi şi generează 19% din produsul intern brut al Spaniei.

Toate tipurile de societăţi sunt vizate de fenomenul de mutare a sediului social în afara Cataloniei, de la giganţi precum băncile CaixaBank şi Banco Sabadell sau grupul de gaze naturale Gas Natural, până la societăţi de talie mijlocie precum producătorul de vin Codorniu şi grupul alimentar Idilia Foods.

Un sondaj efectuat de organizaţia patronală Pimec, dedicat IMM-urilor, arată că aproximativ 1.300 de companii cu mai puţin de 250 de angajaţi au decis să îşi mute sediul social, fără a demara însă în mod oficial procedurile administrative. În plus, aproape 35% din companiile intervievate estimează că actuala criză le va afecta economic şi 19% susţin că şi-au îngheţat investiţiile sau intenţionează să facă acest lucru. De asemenea 2% din societăţi, adică aproximativ 2.600 de firme, au declarat că şi-au schimbat banca în ultimele săptămâni, fără a preciza însă dacă este vorba de un transfer de la o bancă catalană către o bancă situată în altă parte a Spaniei.

În pofida apelurilor la boicotarea produselor catalane lansate în ultimele zile pe reţelele sociale, un astfel de fenomen nu este de dorit pentru nimeni, a estimat joi preşedintele Pimec, Josep Gonzalez. "Catalonia furnizează Spaniei dar Spania cumpără sau vinde Cataloniei. În produsele fabricate în Catalonia o bună parte din ingrediente provine din alte regiuni ale Spaniei. Dacă vom intra într-o dinamică a boicotului, aceasta ne va face tuturor rău", a avertizat Josep Gonzalez.

Susţinători ai cauzei secesioniste din Catalonia au efectuat retrageri de bani, protestând împotriva guvernului spaniol

Simpatizanţi ai cauzei secesioniste din Catalonia au efectuat vineri retrageri de bani, importante sau simbolice, pentru a protesta împotriva guvernului spaniol şi a băncilor care şi-au mutat sediul social în afara regiunii, informează AFP, conform Agerpres.

"Este o modalitate de a protesta. Nu dorim niciun rău economiei spaniole sau catalane", a subliniat Roser Cobos, o avocată de 42 de ani care a retras de la un ghişeu bancar 1.714 euro, ca o referire la data în care Barcelona a fost cucerită de trupele regelui Felipe al V-lea. "Este singura modalitate de care dispun catalanii pentru a-şi arăta dezacordul cu atitudinea statului spaniol", a subliniat ea.

Două asociaţii secesioniste, Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium Cultural, i-au invitat pe militanţi pe reţelele sociale la mai multe "acţiuni directe paşnice", pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de guvernul lui Mariano Rajoy, mai ales prin retragerea de bani la cele cinci bănci principale.

Sute de mii de manifestanţi catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independenţa după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP, conform Agerpres. Manifestaţia a reunit 450.000 de persoane, potrivit poliţiei locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb