Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a atras, ieri, atenţia asupra unui risc de fraudă cu fonduri europene privind măsurile de sprijin a IMM-urilor, din cauza unor hackeri.
"Atenţie: Risc de fraudă! Ieri am aflat că cineva cu adresa de e-mail contact@anunturi-monitorul-oficial.ro trimite solicitanţilor de granturi vestea că au fost admişi. După care, evident, le fac diverse propuneri comerciale. Acest mesaj este o minciună", a postat, ieri, Claudiu Năsui, pe pagina oficială de Facebook.
Ministrul de resort a precizat că adresa respectivă nu aparţine ministerului sau vreunei instituţii sau agenţii de stat. "Singurul mod de comunicare al ministerului cu cei care solicită granturi este prin platforma de granturi făcută de STS. Ministerul nu vă va recomanda niciodată să alegeţi servicii comerciale de la anumite firme. Alegerea partenerilor dumneavoastră de afaceri este strict a dumneavoastră", a precizat Claudiu Năsui.
Mesajul ministrului de resort a fost preluat şi de pagina oficială de Facebook a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), care informează solicitanţii pentru măsurile 1, 2 şi 3 că autorităţile nu comunică aprobarea proiectelor prin terţi şi că toate informările se fac în aplicaţie şi/sau pe e-mailul aplicantului.
De asemenea, se menţionează că Ministerul Economiei nu favorizează aplicanţi, dosarele fiind evaluate după grila publicată pe site-ul granturi.imm.gov.ro, şi că nu este asociat cu firme care percep taxe pentru facilitarea obţinerii acestor fonduri.
"Pentru o informare corectă privind situaţia înscrierilor şi plăţilor pentru cele trei măsuri prevăzute în schema de ajutor de stat, vă rugăm să urmăriţi platforma oficială şi canalele oficiale de comunicare ale instituţiei", se arată în postarea MEAT.
Cele trei măsuri prin care se acordă sprijin financiar companiilor afectate de criza economică generată de pandemia Covid-19 au fost aprobate de guvernul Orban prin OUG 130/2020 şi 174/2020. Prin măsura 1, microîntreprinderile, PFA-urile, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, beneficiază de o alocare de 2000 euro fiecare pentru plata cheltuielilor curente privind utilităţile. Condiţia pusă de stat era ca microîntreprinderile să fi avut în anul 2019 o cifră de afaceri de minim 5000 de euro. Până acum de alocările financiare pe măsura 1 au beneficiat peste 16.000 de firme din cele 29250 care au solicitat sprijinul respectiv.
Prin măsura 2, finanţată iniţial cu 350 milioane euro, sumă suplimentată la un miliard de euro, se acordă sprijin privind capitalul de lucru IMM-urilor afectate de pandemie. Până acum din cele peste 22.000 de solicitări pentru acordarea de granturi de până la 150.000 de euro, au fost viraţi banii doar pentru aproape 3000 de companii şi se aşteaptă adoptarea bugetului pe anul în curs pentru a fi onorate toate solicitările admise.
Prin măsura 3 se sprijină capitalul pentru investiţii al companiilor din ţara noastră. Până acum au fost trimise în jur 7500 de solicitări, dar nu s-a semnat niciun contract şi nu a fost efectuată nicio plată din cauza lipsei bugetului de stat pentru anul în curs.
1. HMM
(mesaj trimis de ISIS în data de 21.01.2021, 22:06)
Pai beneficiarii directi ai schemei de fraudare erati chiar voi, cei de la ziarul BURSA...