Teodor Ancuţa, la bilanţ: "Sibiul este un Chicago românesc"

LAURENŢIU POPA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2011

Teodor Ancuţa, la bilanţ: "Sibiul este un Chicago românesc"

Perdantul cursei pentru şefia Sibex a stat de vorbă cu ziarul "BURSA" despre planurile sale de viitor şi despre cum vede (acum, cu o oarecare detaşare) bursa de la Sibiu. Nu au fost lăsate deoparte chestiuni fierbinţi ale zilei, precum statutul consultantului Patrick Young în viitorul apropiat, relaţia dintre Teodor Ancuţa şi concurentul său, Cristian Sima - preferat de AGA sibiană - perspectivele fuziunii cu BVB. Atent la detalii, Teodor Ancuţa a vorbit şi despre chestiuni organizatorice, precum sediul în care fiinţează Sibex, chiriile din zonă şi necesarul de oameni pentru prelungirea programului de tranzacţionare.

Reporter: Este un moment de bilanţ. Vă rog să trageţi linie şi să faceţi un calcul rapid: de unde aţi început şi unde aţi ajuns cu Bursa de la Sibiu?

Teodor Ancuţa: Am luat-o de la zero, din aprilie 1994, după care am făcut bursa de mărfuri. La acea vreme era vorba de un capital de 33,8 milioane lei. Era ceva. De acolo am plecat. În 17 ani, am pus cărămidă cu cărămidă pentru a face din bursa sibiană o instituţie respectabilă. Acum, are toate instituţiile pe care le are orice mare operator de piaţă din lume. Avem piaţă spot, ATS, derivate, o Casă de Compensaţie şi un Depozitar. Fiecare dintre aceste elemente componente a fost clădit greu, cu eforturi deosebite şi - nu trebuie uitat - cu bani de la acţionari. Iar asta înseamnă că în ochii acţionarilor am avut credibilitate. Totuşi, în perioada de criză, acţionarii au adus 2,5 milioa-ne euro pentru a majora capitalul, bani necesari Depozitarului. Acum suntem o bursă cu toate componentele. În AGA am spus că 2010 a fost cel mai bun an din punct de vedere organizatoric. Am fost prima bursă listată pe propria piaţă, am avut primul ATS. Asta pe piaţa spot.

Am lansat Depozitarul Sibex, contracte pe indicele Dow Jones Industrial Average, pe aur. Ultima chestie a fost un regulament de la CNVM prin care s-a dat drumul la conturi globale. Era ultima problemă pe care o mai aveam.

Reporter: Cum vedeţi Bursa de la Sibiu în viitor?

Teodor Ancuţa: Este o bursă care trebuie să îşi vândă produsele şi să facă bani pentru acţionari. Trebuie să crească tranzacţiile şi preţul acţiunilor în mod exponenţial. Este o instituţie fără concurenţă şi ar fi bine să vândă contracte futures, precum bursa similară din Taiwan. Ca idee, la o populaţie mai mică, au avut 230 milioane de contracte. Totuşi, la noi este nevoie de mai multă mediatizare. Mai sunt multe lucruri de făcut. L-am adus pe Patrick Young, cel mai bun specialist din Europa în materie de derivate.

Reporter: Că tot l-aţi menţionat pe domnul Young, ce viitor mai are domnia sa în cadrul Sibex, pe noile coordonate? Nu doar schimbarea conducerii, dar acţionarii Sibex au votat în favoarea fuziunii cu BVB, lucru nedorit de domnul Young.

Teodor Ancuţa: Are o treabă de terminat. Pe 5 mai, expiră contractul său de consultant la Sibex. Îşi termină această perioadă făcând un raport în care va scrie ce a văzut aici şi ce soluţii propune. În afară de asta, domnul Young este angajatul nostru în contractarea unor fonduri europene. Mă refer la o sumă de 5 milioane de euro, care vor fi destinaţi pregătirii profesionale a brokerilor, clienţilor şi societăţilor ce vor să se listeze. Nu cred că se ştia asta.

Reporter: Revenind la viitor...

Teodor Ancuţa: Să fim înţeleşi. Eu de un an tot spun că vreau să îmi dau demisia. Domnul Sima va trebui să dovedească faptul că va conduce Sibex mai bine decât altul. Sper ca la conducere să fie cineva mai bun. Eu o să mă ocup de alte afaceri ale mele. Am o investiţie la Păltiniş şi trebuie să fiu acolo cam toată ziua, mai am carmangeria... Când ai afacerea ta, trebuie să fii acolo. La un moment dat, trebuie să îi ajuţi pe alţii să facă mai bine ca tine, să o laşi urmaşilor. Iar asta necesită muncă. Referitor la viitorul meu, îmi doresc să trăiesc şi pentru mine, lucru pe care nu l-am mai făcut în ultima vreme. Vreau să stau cu nepoţii care cresc repede, să mai citesc o carte, nu am mai văzut un film, nu am mai fost la teatru.

Reporter: Dacă veţi fi cumva solicitat de BVB pentru a oferi consiliere pentru segmentul de derivate, ce le-aţi răspunde?

Teodor Ancuţa (râde): Niciodată. Eu nu îmi trădez copiii. Şi nu fac asta pentru niciun fel de sume. Tot ce am făcut până acum, am făcut de plăcere. Tot ce am făcut, am făcut cu muncă. Am învăţat, am tradus... Sibiul este cel mai mic oraş cu bursă din lume, lucru ce poate fi considerat un record. Am zis în 1997 că Sibiul va deveni, pe plan bursier, un Chicago românesc. Şi acum aşa e.

Reporter: Să înţeleg că veţi rămâne să consiliaţi Sibex? Chiar sub bagheta domnului Sima, care a concurat împotriva dumneavoastră?

Teodor Ancuţa: Eu am mai lucrat cu domnul Sima. Să nu vă pară surprinzător, dar relaţiile dintre noi au fost chiar bune. Eu, oricum, am spus că voi părăsi conducerea. El a zis că voi fi preşedinte de onoare. Mi-a mai zis asta mai demult şi mă onorează. Oamenii din AGA chiar au aplaudat această afirmaţie a dânsului. Este o modalitate prin care sunt apreciate meritele mele din toţi aceşti ani. Totuşi, nu mai puteam să stau aici pe un salariu şi să nu îmi meargă bine altundeva (n.r. alte afaceri).

Reporter: Ce părere aveţi despre ce s-a întâmplat la Bucureşti, referitor la fuziune? S-a amânat.

Teodor Ancuţa: BVB nu a dorit fuziunea, a dorit doar să stopeze ascensiunea bursei din Sibiu. Eu, de exemplu, am dorit să fac acest lucru (n.r. fuziunea celor două burse). Am fost convins că ce se întâmplă la Bucureşti este o făcătură. Dacă domnul Sima va continua să aştepte până în iunie... Iar chestia asta (amânarea discuţiei din AGA extraordinară a BVB) ne ţine în loc. Bursa de la Varşovia nu se va conecta cu Sibex, până când nu se vor finaliza aceste discuţii legate de fuziune. Astfel, putem să facem listări duble, şi la Sibiu şi la Varşovia.

Reporter: De ce este importantă Varşovia acum?

Teodor Ancuţa: Este o companie românească ce vrea să se listeze atât la Sibiu, cât şi la Varşovia. O asemenea listare va fi posibilă după ce vom avea conturile globale, că aşa lucrează cei din Varşovia.

Reporter: Puteţi să-mi spuneţi despre ce companie este vorba?

Teodor Ancuţa: (ezită) Nu.

Reporter: Prima decizie a domnului Sima este prelungirea programului de tranzacţionare, până la 23.15, pentru a acoperi orarul de la New York. Ştiţi, pentru contractele pe Dow Jones...

Teodor Ancuţa: Eu nu am mai pus în aplicare această modificare, deoarece au fost brokeri care nu au vrut acest lucru. S-au plâns că nu au oameni. Şi au dreptate, trebuie să fie angajaţi oameni pentru a se putea face aşa cum trebuie. Eu aproximez că noi, cel puţin, am mai avea nevoie de încă 5 oameni. Poate nu 5, dar sigur 4. Unul la IT, unul la compensare, unul la bursă... Vedeţi, e nevoie. În plus, trebuie să vedem dacă se pot acoperi cheltuielile, pentru această a doua parte a zilei. În momentul în care se va face, o să văd atunci. O să fie o perioadă de probă, de câteva luni, în care vom vedea cum evoluează. Vorbesc de costuri şi organizare pentru că piaţa se închide la 23.15, dar până când oamenii vor face în spate închiderea de activitate se va trece de miezul nopţii.

Reporter: Ca o glumă, atunci se poate prelungi programul ca să acopere şi orarul bursei din Tokio? Astfel o să se lucreze la Sibiu 24/24!

Teodor Ancuţa: (râde) Da, asta ar fi ceva! Dacă se va face electronic, ar putea să fie şi 24 de ore.

Reporter: Tot la planuri de viitor mai serioase. Ce părere aveţi de mutarea într-un nou sediu? Unul mai mare, mai spaţions, mai impozant.

Teodor Ancuţa: Eu vreau să spun că acest lucru ţine de decizia AGA. Acum, Sibex are un sediu cu bani puţini. Eu am o variantă prin care pot extinde acest sediu şi să îl transform într-o activitate mai rentabilă. Să vă dau cifre: este vorba despre 1.060 metri pătraţi construiţi, din care se taxează 940 metri pătraţi utili cu 10 euro/metru pătrat lunar, în contract. Eu încasez doar 8,51 euro/metru pătrat. Mie îmi rămân cam 7 euro, după taxe. Bine că nu se plăteşte TVA, deoarece contractul este făcut pe persoană fizică. La un calcul, îmi rămân 6.720 euro lunar, la care se adaugă 2.500 euro pentru un spaţiu de 70 metri pătraţi închiriaţi la Money Channel.

Reporter: Ca să înţeleg, dumneavoastră sunteţi proprietarul imobilului în care e acum bursa?

Teodor Ancuţa: Eu sunt proprietarul imobilului şi eu închiriez clădirea. La preţul pe care vi l-am zis. Dacă le iese undeva mai ieftin, se pot muta imediat. Preţul a fost sub toate preţurile din Sibiu. Există spaţii la 15, chiar 20 euro/metru pătrat. Totuşi, vorbim despre Sibiu, nu de Vâlcea, sau.. ştiu eu... alt oraş. Aşa sunt preţurile aici. Ah, mai este vorba şi de o parcare, un spaţiu în care stă un generator de electricitate. Nici nu am băgat în calculul chiriei aceste spaţii.

Reporter: Până la urmă, ce viitor veţi avea în Sibex?

Teodor Ancuţa: Poate unii spun că "m-au ras". Nu "m-a ras" nimeni. Nu aş fi stat pentru a fi o marionetă în CA, nu vreau să lucrez la comanda nimănui. Nu aş fi acceptat eu. Oricum, la anul îmi expira mandatul de preşedinte director general şi intenţionam să splitez cele două funcţii. Văd acum că domnul Sima le vrea pe amândouă. La ora la care vorbim, eu sunt încă în funcţie, noua conducere se va instala după ce va fi validată de CNVM. S-a ales preşedintele, dar eu îmi voi da demisia din funcţia de director general cât mai repede.

Reporter: Am tot discutat despre ce se întâmplă înăuntru, în spatele zidurilor. În încheiere, ce mesaj aveţi pentru cei din afară? Brokeri, societăţi emitente, investitori. Ce să înţeleagă din schimbarea de la Sibex?

Teodor Ancuţa: Îi sfătuiesc să fie aproape de bursă, ca aceasta să urce. Dacă au rezerve legate de viitor, să le spună ei. La Sibiu a fost până acum ordine şi disciplină. Ar trebui să aibă aceeaşi încredere şi de acum înainte. Angajaţii Sibex îşi fac datoria. Dacă li se va cere ceva ilegal, ştiu că ei nu vor marşa.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. fratele meu anonim ,tu dormi si eu nu pot:pai cine a zis ceva de ILEGAL???s-a cerut asa ceva la sibex,vreodata...sau stie ceva ancuta despre noii veniti ,ca prea au luptat...baietii noi ,un sfat:PE MINE NU VA MAI BAZATI !!!!

    Se abtinuse frumos, dar a dat cu mucii-n fasole la sfirsit.

    Sibiul a fost tradat.

    Cand ceva merge bine in Romania se gasesc isteti sa reteze varful. 

    Sibiul a fost tradat.

    Cand ceva merge bine in Romania se gasesc isteti sa reteze varful. 

    1. merge bine?> pierde bani luna de luna din activitatea operationala si se mai drege ceva din dobanzil. Super bine :-)

    in sfarsit s-a facut dreptate pleaca combinatorul Ancutza !!!

    sa nu certi niciodata un prost,pentru ca el te va ura.te regasesti stere aici.,Legat de personal Ancuta isi poate angaja o paiata bona si el trage sforile.Farmache asa face.dar stere nu are onoare.

    1. Cel mai bine ar fi daca si-ar lua paiata de la bvb (si cu secretara cu tot) ca oricum e pe plecare... si ii schimba si lui ancuta mocheta acolo...

      Oare ce prost isi va mai gasi ciobanul, ca acum toti ii cunosc jocurile... doar e legta de iq, nu? 

      Pai, cel mai bine ar fi sa il ia cu cele doua consiliere (ca de la antipozi): manelista si coana' petra, caci amandoua sunt specialiste la deplasari in strainatate...

      Coana petra zice ca stie si guvernanta, dar s-a vazut tocmai opusul in felul in care actioneaza: nepotisme, nepotisme nepotisme... si altele ... 

      nu va mai saturati naspetelor !

      Narcisa, asta faci tu in timpul programului de lucru? Scrii pe site-ul ziarului bursa? Nu mai ai deloc de lucru?

    Deci Ancuta ia o gramada de bani de la monney channel iar bvb ii tine gratuit, ba chiar trebuie sa-si aranjeze evenimentele tinand cont de moldoveanca pretinsa consiliera de imagine (dar acte in regula are ca sa stea in romania???)...

    BVb este in restructurare dar isi permite sa nu ia chirie la monney channel si la altii de la etajul 12, sa-si ia mochete sexi etc...

    Ce sa mai spun? Bun management... 

    1. si sibex ii tine gratuit, banii ii ia Ancuta personal, dragilor.

      Invarti aceleasi idei de 2 lei de 3 luni. Atat poate ridicatul tau IQ? Ti-ai consumat deja toti neuronii? Ca dealtfel toti sobolanii din subsolul bojdeucii lui make...

    Ancuta vad ca se lupta cu listarile pe piata spot, dar paiata ce face la bvb? Ca doar piata spot este piata principala a bursei? Mai ales acum ca are "schipa ideala" dupa cum a afirmat el. Ideala pt ce? POate ne spune si noua, ca de atras emitenti nu poate fi vorba.

    1. Pai domnisoarele de la marketing fac comanda la mancare (este donsoara cu kilograme mult peste masura) , gatesc si spala vasele (domnisoara blonda \) etc... ca de altceva nu sunt in stare...

      Acesta este si motivul pt care este tinuta echipa... ca sa vina coana petra sa consilieze la bvb... pe bani grei, sa scrie o scurta istorie a bvb pt aiversarea de x ani a bursei, care oricum exista in bursa facute de alti oameni mult mai capabili oricum..

      pai cea mai ideala este sefa de la marketing, pe post de inaintash pt coana petra, initial mare specialista in indici ( cu indicii sectoriali creati pe munca altor colegi care binenteles ca nu mai sunt acolo)iar acum mare specialista in marketing, dar cu mari probleme la lb romana in comunicatele de presa..

      Ca oricum, de includerea bvb inindicele global al burselor listate s-a ocupat altcineva care, binenteles ca nu mai este... ca doar cine munceste in bvb, deranjeaza . Nu-i asa, valentine? 

      noi brokerii n-am avut niciodata incredere in Sima. Cum poate Si(m/b)ex sa-mi asigure credibilitate, clientii mei sa joace fara teama, cand el va avea acces la informatii privilegiate. Cel putin veterinarul era interesat doar de managementul institutiei(habar n-avea de jocul la bursa), dar Sima e avid de money. A.R.

      Dani, faptul ca ai probleme de comportamnet, nu te deranjeaza? ca esti dusa cu nervi si in ciuda eforturilor tale nu te mai angajeaza nimeni.

      sunteti doua urate, grase si gasculite pe deasupra, varza cu carne !

      in dreptul acestor cuvinte doua penale, foste angajate - L&D.

      Si nimeni nu ma vrea pe mine, marea desteapta dimcica? Cu asa un caracter, care se adauga la tulburarile de conduita la locul de munca, nici dracu nu o sa te mai angajeze, domnisoara!

    Cand a zis vladescu ca bursa e ca o carnatarie au ras toti.Ancuta baga masiv lichiditate de la carmangeria lui in piata chiria merge bine,volumele sunt la pamant nimeni nu mai are incredere in el,dar ce conteaza asta,banu sa vina! La Sibiu e un market maker pe carnati si noi nici n-am stiut:))

    1. Sef la brokeri eu sunt, bun la dat in judecata eu sunt, dar tranzactii eu nu fac, ghici ghicitoarea mea ?!

      Oare dl. care a dat interviul se referea la Chicago in ' 20. Cu Lucky Luciano si Al Capone in rolurile principale?Intreb si eu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb