TEODOR MELEŞCANU: "Trebuie să avem cu Rusia o relaţie de respect reciproc"

V.B.
Politică / 28 septembrie 2014

Actualizare 14:31 Meleşcanu: "Serviciile de informaţii nu se implică în politică, însă ajută decidenţii"

Prezidenţiabilul independent Teodor Meleşcanu a mai spus astăzi, la Baia Mare, că serviciile secrete nu se implică în politică şi nu o influenţează, dar, prin specificul activităţii lor, le oferă informaţii decidenţilor politici, potrivit surselor din presă.

Fostul director al SIE a explicat: "Acest concept (de implicare a serviciilor în politică - n.r.) este profund fals, pentru că trebuie înţeles un lucru: într-un sistem democratic, cum e şi cel românesc, în care serviciile de informaţii au fost modernizate şi democratizate, singura competenţă a acestor servicii este de a sluji prin colectarea de informaţii, de a sluji decidenţilor politici, ca pe baza informaţiilor pe care le primesc să poată adopta decizii. Vreau să vă spun foarte clar: culegerea de informaţii nu se face la întâmplare, nici la inspiraţia unuia sau altuia dintre şefi, ea se bazează pe decizia unui plan luat de CSAT, care e urmărit pas cu pas de fiecare în funcţie de specialitate sa, şi are ca rezultat doar punerea la dispoziţie a beneficiarilor politici; asta însemnând preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii celor două camere, membrii Parlamentului când au nevoie să ştie de asemenea lucruri, plus membrii Guvernului. Aşadar, serviciile de informaţii nu fac politică, serviciile de informaţii fac muncă de intelligence, aceste informaţii sunt puse la îndemâna decidenţilor politici care hotărăsc în funcţie de tot ceea ce primesc, fiecare serviciu îşi are propria contribuţie; deci, este total greşit şi aş spune chiar aberant să spui că serviciile de informaţii suplinesc în România politica sau influenţează politica. Serviciile de informaţii îşi fac treaba lor şi eu ca preşedinte vreau să vă asigur că unul dintre obiectivele fundamentale a fiecăruia aflat în puterea statului să-şi facă treaba lui şi cu asta să încheiem orice discuţie".

---

Ţara noastră trebuie să aibă cu Rusia o relaţie bazată pe respect reciproc, asigurarea interesului reciproc, acţiuni pragmatice neinfluenţate de criterii politice, a declarat astăzi Teodor Meleşcanu, candidat independent al Preşedinţia României, citat de surse din presă.

Fostul şef al SIE a explicat, la Baia Mare: "Noi avem nevoie să stabilim un cadru foarte clar al relaţiilor noastre cu Rusia. Până la urmă, este unul dintre vecinii noştri, care se apropie tot mai mult de frontierele noastre din nou, o relaţie care să fie bazată pe atitudini de respect reciproc, de asigurarea interesului reciproc, pe acţiuni pragmatice, mai ales în domeniul economic, şi care să nu fie influenţate de criterii de natură politică".

Politicianul a adăugat că există o deosebire fundamentală între politica externă a Rusiei şi cea a României: "Politica externă a Rusiei este o politică de durată, care se bazează pe o istorie care are în vizor obiective strategice şi care sunt urmărite pas cu pas prin acţiunile de ordin tactic. În România nu avem această viziune strategică a politicii externe după aderarea la NATO şi UE. Practic, România nu are obiective strategice. Ajung în poziţii de politică externă oameni care n-au nimic de a face cu acest lucru, nici cunoştinţele şi nici responsabilitatea de înţelege că ceea ce spun afectează interesele României. Nu poţi să-ţi permiţi la o cafea să exprimi tot felul de idei iar din momentul când eşti oficial şi nici tu nu ştii cum ai ajuns, dar eşti oficial, lumea ia în serios orice declaraţie ce duce la contrareacţie. Aceasta este, după părerea mea, principala problemă".

Teodor Meleşcanu a mai spus că ţările din Europa Estică sunt vulnerabile în principal din cauza dependenţei lor de sursele de energie ruseşti: "Ungaria şi alte ţări din Europa de Est depind într-o mare măsură, dacă nu în totalitate, de livrările de gaz şi energie din Federaţia Rusă. Una dintre caracteristicile războaielor hibride care se poartă astăzi şi în Ucraina este că se intervine şi prin factori economici de presiune, se intervine prin formaţiuni politice extremiste, se intervine prin instituţii bancare, se intervine prin sisteme de presă, mass-media. Război mai mare de dezinformare decât cel din Ucraina (dacă iei şi citeşti comunicatele de presă ruseşti şi cele ucrainene) eu nu am văzut să existe până acum. Aceste ţări sunt mai vulnerabile ca România şi sigur că au şi o atitudine care reflectă vulnerabilitatea lor aproape totală din punct vedere energetic faţă de Rusia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb