Următorul termen în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care este judecat şi Liviu Dragnea, va avea loc în 20 mai, întrucât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins preschimbarea acestuia.
Reprezentanţii ICCJ au spus că în dosarul 2401/1/2018 - în care este judecat şi Liviu Dragnea - s-a respins cererea de preschimbare a termenului.
Luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 20 mai dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, informează News.ro.
Amânarea a fost decisă după ce DNA a cerut ridicarea a două excepţii de neconstituţionalitate: pe un articol din Codul Penal şi pe articolul referitor la completurile specializate din Legea 78/2000, pe baza căruia a fost formulată sesizarea la CCR de către Florin Iordache.
Completul de cinci judecători de la ICCJ a decis, la termenul din 18 martie, să amâne cauza. Astfel, fusese stabilit un nou termen în 15 aprilie.
Adrian Toni Neacşu, unul dintre avocaţii din procesul liderului PSD, declara, luni, la sosirea la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că este puţin probabil ca instanţa de judecată să se pronunţe înainte de soluţia CCR privind completurile de trei judecători. Toni Neacşu susţinea că, dacă se dă o soluţie în dosar înainte ca CCR să se pronunţe, decizia Curţii Constituţionale nu va mai putea influenţa în niciun fel decizia instanţei deja definitivă.
"Motivul de apel pe care noi l-am invocat este în strânsă legătură cu ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituţională pe conflictul juridic de natură constituţională. (...) Eu cred că este normal să se aştepte o soluţie de la Curtea Constituţională pentru a avea toate datele problemei" a spus Toni Neacşu.
În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual,
Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.
"Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu", arată magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
1. Era de asteptat
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 18.04.2019, 15:21)
După ce DNA a provocat amânarea pronunțării prin ridicarea a două excepţii de neconstituţionalitate, tot DNA a cerut, de formă, devansarea termenului, dar , în opinia mea, numai din considerente de imagine. Păcat că DNA devine tot mai insignifiantă în actul de justiție din România.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2019, 17:17)
DNA nu este parte in proces (art 32.CPP) si, in consecinta, este cerere inabmisibila.