Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat cererea Guvernului României de prelungire a termenului limită pentru modificarea legii în materie de retrocedări cu încă nouă luni, potrivit ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean. Termenul iniţial impus de CEDO pentru modificarea legii proprietăţilor naţionalizate ar fi expirat pe 12 iulie 2012, după ce, în octombrie 2010, a avertizat statul român ca, în 18 luni, să ia măsuri pentru respectarea dreptului de proprietate.
Ministrul Justiţiei a afirmat că Guvernul va analiza variantele de modificare a legii, urmând ca, la toamnă, să introducă subiectul în dezbatere publică.
• Gheorghe Piperea: Este bine că s-a prelungit termenul limită pentru modificarea legii despăgubirilor
Avocatul Gheorghe Piperea consideră oportună prelungirea perioa-dei în care autorităţile se pot pronunţa asupra modului în care trebuie să arate legea în materie de retrocedări.
Prin această amânare, Guvernul actual a evitat situaţia ingrată în care ar fi putut ajunge, prin luarea unor decizii favorabile alegătorilor (înainte de scrutinul din toamnă), dar imposibil de aplicat.
Domnia sa mai spune că acest răgaz va permite "ca lucrurile să fie atent reglementate", făcând aluzie la eroarea limitării la 15% a valorii bunurilor de recuperat, soluţie propusă de Guvernul Ungureanu.
Gheorghe Piperea a punctat că amânarea este în defavoarea proprietarilor, dar speră ca, de data aceasta, să nu se mai confunde "chestiunea economică cu cea etică, morală" în ceea ce priveşte des-păgubirea proprietarilor ale căror bunuri au fost naţionalizate.
• Florentin Timoianu: În mod normal, lucrurile ar trebui să se aşeze după alegeri
Florentin Timoianu, avocatul care a fost implicat în retrocedarea Castelului Bran, spune că este foarte probabil ca legea în materie de despăgubiri să nu fie lămurită mai devreme de alegerile din toamnă.
"Cu cât frământările politice se vor prelungi, legea va avea de suferit", a punctat avocatul, care crede că cel mai realist ar fi să ne aşteptăm ca actul normativ să fie definitivat la începutul anului următor.
Florentin Timoianu subliniază: "Probabil că zilele următoare o să apară punctul de vedere al asociaţiilor foştilor proprietari. Este de la sine înţeles că orice tergiversare de acest tip nu poate aduce decât nemulţumire persoanelor care au dreptul să fie despăgubite".
• Oana Florea, FACIAS: Amânarea termenului până la care legea trebuie modificată prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje
Prelungirea cu nouă luni a teremenului limită până la care autorităţile române trebuie să se pronunţe asupra legii în materie de despăgubiri aduce avantaje, dar şi minusuri, ne-a declarat Oana Florea, directorul executiv al Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).
Domnia sa explică: "Sunt şi avantaje, şi dezavantaje. Este adevărat că fostul Guvern a avut 18 luni să pună în executare decizia pilot şi nu a făcut nimic. Este normal ca cei care se află acum la Putere să ceară un răgaz, dar nu este bine pentru cei care aşteaptă de ani de zile să fie des-păgubiţi".
• Adrian Iuraşcu, Partidul Forţa Civică: Victor Ponta nu este interesat să rezolve problema despăgubirii
Extrem de vehement când vine vorba de problema despăgubirilor, preşedintele Adrian Iuraşcu, preşedintele Partidului Forţa Civică, îl critică aspru pe Victor Ponta: "Noi i-am cerut domnului Ponta să ne întâlnim, pentru a-i prezenta soluţiile noastre, în ceea ce priveşte despăgubirea celor abuzaţi de regimul comunist, dar nu am primit niciun răspuns. Am trimis o scrisoare şi la sediul Guvernului, şi la sediul PSD.
Avem de-a face cu o aroganţă tipic socialistă, în care proprietatea este văzută ca un moft. Scrisoarea de care vorbesc a fost semnată de mai multe asociaţii de proprietari.
Dar domnul Ponta are alte probleme: cu Institutul Cultural Român, Curtea Constituţională... Se vorbeşte de dictatură, dar ce dictatură mai mare poate exista, decât eliminarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului? Domnul Ponta mai are o altă dilemă: să mergă la Bruxelles, dacă să o vadă sau nu pe soţie... Restul problemelor le-a rezolvat!"
Adrian Iuraşcu ţine să precizeze că pot fi găsite şi alte soluţii pentru despăgubirea celor deposedaţi de bunuri, "fără să se apese pe butonul bugetului de stat". În opinia sa, activele naţionalizate pot fi retrocedate prin acordarea de bunuri echivalente deţinute de stat, în aproximativ 80% din cazuri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2012, 19:26)
sunt cu totul de acord cu parerea avocatului Timoianu care este o persoana ff pregatita in domeniu
MB Braila