TERRA ONLINE În viitor, întreaga populaţie a Planetei va avea acces la internet

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 26 august 2013

În viitor, întreaga populaţie a Planetei va avea acces la internet

România număra, la finalul anului 2012, 10,9 milioane de utilizatori de internet, poziţionându-se pe locul 38 în lume

Giganţii din lumea tehnologiei au început să aloce din ce în ce mai multe resurse pentru cercetarea şi dezvoltarea "viitorului" în domeniul lor de activitate. Astfel, unele dintre cele mai puternice companii din lume au demarat procedurile pentru ceea ce se vrea a fi o reţea online care să cuprindă întreg Pământul.

De curând, compania Facebook, în parteneriat cu Samsung şi alţi jucători importanţi din lumea tehnologiei, a lansat un proiect, denumit Internet.org, care ar urma să ofere acces la internet, la costuri mici, întregii populaţii a Globului. Un demers asemănător a fost făcut deja de Google, care intenţionează să ofere internet la costuri reduse, zonelor defavorizate. În momentul de faţă, două treimi din populaţia Terrei (aproximativ 5 miliarde de oameni) nu beneficiază de acces la astfel de servicii. Astfel, potrivit raportului publicat de Facebook, doar 2,7 miliarde de oameni au acces la internet. Rata de creştere a numărului de utilizatori este mai mică de 9% în fiecare an, ceea ce este puţin în raport cu ritmul accelerat de dezvoltare a tehnologiei.

Facebook dezvoltă Internet.org alături de Samsung şi de alte nume mari

Mark Zuckerberg, proprietarul Facebook, a declarat, recent, că proiectul companiei sale îşi propune să conecteze la internet cele cinci miliarde de oameni care, în prezent, nu folosesc acest serviciu. El a mai spus că restul populaţiei planetei, care nu foloseşte internetul, ar trebui să beneficieze de aceleaşi oportunităţi cu cei care îl utilizează în prezent.

Internet.org îşi va atinge scopul prin reducerea cheltuielilor şi costurilor aferente realizării sistemului de conectare, cât şi prin implementarea unor noi modele de business. Ceilalţi jucători angrenaţi în proiectul Facebook sunt Samsung Electronics, Qualcomm, Ericsson, Nokia, MediaTek, Opera Software şi alţii.

Internet.org îşi va concentra activitatea pe mai multe segmente. Partenerii asociaţi vor colabora pentru a adopta tehnologii care să permită conectarea la reţelele de internet mult mai uşor, în acest sens urmând să fie implementate o serie de măsuri şi de noi instrumente care să scadă, în mod drastic, nivelul de date şi cerinţe pentru utilizarea diverselor aplicaţii şi reţele. De asemenea, conform Facebook, parteneriatul va dezvolta smartphone-uri de înaltă calitate, la preţuri reduse, şi reţele de conectivitate la costuri mici, astfel încât preţurile către consumatorii finali să fie minime.

Astfel, "prin reducerea costurilor şi nivelului de date cerut pentru cele mai multe aplicaţii şi prin implementarea de noi modele, viziuni şi strategii de business, Internet.org urmăreşte să conecteze cele 5 miliarde de persoane în mediul online", se arată în raportarea Facebook.

Hans Vestberg, directorul Ericsson, a declarat, potrivit comunicatului Facebook: "Suntem pregătiţi să dezvoltăm Societatea Interconectată - unde toată lumea este conectată în timp real. Avem libertatea, împuternicirea şi oportunitatea de a transforma societatea".

În iunie, Google a anunţat un proiect asemănător - Project Loon

Compania Google a anunţat, în iunie, Project Loon (n.r. loon = nebun), un proiect-pilot care presupune construcţia propriei sale reţele wireless, la care să aibă acces populaţia care nu dispune, în prezent, de acces la internet. Proiectul se bazează pe o reţea extinsă de baloane, lansate în stratosferă, care vor emite semnal de internet pe o anumită arie la sol. Potrivit reprezentanţilor Google, conectivitatea va avea viteze similare cu cele oferite de reţelele 3G.

"Putem să construim un «inel», format din baloane ce zboară în jurul globului, care să ofere acces la internet oamenilor de pe sol", au declarat reprezentanţii Google. Responsabilii proiectului au continuat: "Credem că acest sistem poate reprezenta un important ajutor în situaţiile de urgenţă, provocate de dezastrele naturale. Ideea poate părea nebunească, motiv pentru care l-am botezat Project Loon, însă, la bază, are elemente solide de ştiinţă".

Oficial, testele au debutat în iunie, în sudul Noii Zeelande, la Canterbury, fiind lansate o serie de 30 de baloane la altitudini de două ori mai mari decât pot zbura avioanele (aproximativ 20 de kilometri). Totuşi, noua găselniţă a Google a survolat ceva mai mult timp deasupra solului. În luna octombrie a anului trecut, rezidenţii din Kentucky au observat unul dintre baloane şi au crezut că au de-a face cu un OZN. În acest sens, au alertat autorităţile locale şi au atras atenţia publicaţiei Huffington Post printr-un material video postat pe site-ul YouTube. La momentul respectiv, Google nu a avut nicio reacţie, dar, recent, compania a admis că persoanele respective au văzut baloanele din Project Loon.

De curând, Google a demarat procedurile pentru teste deasupra Californiei. Astfel, compania a început să contacteze rezidenţii din Central Valley cu privire la acest aspect şi le-a cerut ajutorul în a verifica performanţele sistemului. Potrivit reprezentanţilor Google, testele vor începe pe teritoriul american la sfârşitul lunii august şi se vor încheia spre finalul anului.

Bill Gates a criticat demersul Google

Proiectul Google a fost criticat de fondatorul Microsoft, Bill Gates, care a declarat că ţările subdezvoltate au nevoie de ceva mai mult decât de internet, nu aceasta fiind principala lor problemă în momentul de faţă. "Când te lupţi cu malaria şi vezi pe cer acele baloane, bănuiesc că asta nu îţi va fi de foarte mare ajutor", a spus omul de afaceri, într-un interviu acordat publicaţiei Business Week.

Bill Gates a mai declarat: "În mod cert sunt un adept împătimit al revoluţiei digitale, iar conectarea centrelor de prim-ajutor sau a şcolilor ar reprezenta un lucru foarte bun. Dar nu, acestea nu pot fi soluţii pentru ţările cu adevărat sărace, cel puţin atâta timp cât nu ne angrenăm în a face ceva concret cu privire la malarie".

China - peste 568 de milioane de utlizatori de internet

Potrivit unui raport al International Telecommunication Union (ITU), la finalul anului trecut, China ocupa primul loc în rândul ţărilor cu cei mai mulţi utilizatori de internet, cu peste 568 de milioane de persoane, fiind urmată de Statele Unite ale Americii, cu 254 de milioane de utilizatori. Din punct de vedere al ratei de utilizatori de internet la nivelul întregii populaţii, Islanda stă cel mai bine, cu 96%, urmată fiind de Norvegia (95%), Suedia (94%), Olanda şi Danemarca, fiecare cu câte 93%. La polul opus întâlnim ţări precum Sierra Leone, cu 1,3%, Somalia şi Niger (fiecare cu câte 1,4%), sau Guineea şi Etiopia (cu câte 1,5 procente).

Conform estimărilor ITU, Româ­nia număra, la finalul anului 2012, 10,9 milioane de utilizatori de internet, poziţionându-se pe locul 38 în lume. Rata utilizatorilor de servicii online raportată la întreaga populaţie a ţării era de aproximativ 50%, România regăsindu-se pe poziţia a 85-a în lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb