Thailanda recunoaşte că a folosit programe software de spionaj, invocând motive de securitate naţională

G.D.
Internaţional / 22 iulie 2022

Thailanda recunoaşte că a folosit programe software de spionaj, invocând motive de securitate naţională

Un ministru thailandez a recunoscut că ţara foloseşte software de supraveghere pentru a urmări persoane în cazuri care implică securitatea naţională sau droguri, în contextul în care s-a dezvăluit că telefoanele unor critici guvernamentali au fost sparte cu ajutorul programului de spionaj Pegasus, fabricat în Israel, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul Economiei şi Societăţii Digitale, Chaiwut Thanakamanusorn, a declarat în parlament, marţi seara târziu, că ştie că autorităţile thailandeze folosesc programe de spionaj în cazuri ''limitate", dar nu a precizat ce agenţie guvernamentală a folosit un astfel de software, ce program a fost folosit sau ce persoane au fost vizate. Grupuri pentru drepturile omului au acuzat guvernele thailandeze succesive că au folosit definiţii largi ale securităţii naţionale ca pretext pentru a urmări în justiţie sau pentru a suprima activităţile principalilor lor rivali.

O investigaţie comună a grupului thailandez pentru drepturile omului iLaw, a organizaţiei de supraveghere a internetului din Asia de Sud-Est Digital Reach şi Citizen Lab, cu sediul la Toronto, a evidenţiat luni utilizarea programului de spionaj Pegasus asupra a cel puţin 30 de critici guvernamentali între octombrie 2020 şi noiembrie 2021. Ancheta a urmat unei alerte în masă lansate de Apple Inc. în noiembrie, prin care mii de utilizatori ai iPhone-urilor sale, inclusiv din Thailanda, au fost informaţi că sunt ţinta unor "atacatori sponsorizaţi de stat".

Ministrul Chaiwut nu a menţionat numele Pegasus, dar a declarat că are cunoştinţă de programe de spionaj folosite pentru ''a asculta sau accesa un telefon mobil, pentru a vedea ecranul, pentru a monitoriza conversaţiile şi mesajele". El a adăugat că ministerul său nu are autoritatea legală de a utiliza un astfel de software şi nu a precizat ce agenţie guvernamentală are.

''Este folosit în probleme de securitate naţională sau de droguri. Dacă trebuie să arestezi un traficant de droguri, trebuie să asculţi pentru a afla unde ar fi locul de livrare'', a spus el. Înţeleg că a existat o astfel de utilizare, dar este foarte limitată şi doar în cazuri speciale", a mai spus acesta, citat de Reuters.

Ministerul condus de acesta a negat anterior că ar fi avut cunoştinţă de această chestiune.

Cea mai recentă presupusă utilizare a programului de spionaj vine după apariţia unei mişcări conduse de tineri la sfârşitul anului 2020, care a contestat puternica monarhie a ţării şi guvernul premierului Prayuth Chan-ocha. Peste 1.800 de persoane s-au confruntat cu acuzaţii legate de securitate de la începutul mişcării.

Într-un comunicat, poliţia thailandeză a negat utilizarea software-ului Pegasus pentru supraveghere sau încălcarea vieţii private.

Pegasus a fost folosit de guverne pentru a spiona jurnalişti, activişti şi dizidenţi, iar firma israeliană din spatele acestuia, NSO Group, a fost dată în judecată de Apple şi plasată pe o listă neagră a comerţului din SUA. NSO Group nu a răspuns solicitărilor ulterioare de comentarii adresate de Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb