Thierry Breton: "Revigoarea industriei europene de apărare - un efort comun al statelor membre UE"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 13 aprilie 2023

Thierry Breton, comisar european pentru Piaţa Comună; Nicolae Ciucă, prim-ministrul României

Thierry Breton, comisar european pentru Piaţa Comună; Nicolae Ciucă, prim-ministrul României

Industria de apărare din ţara noastră trebuie revigorată în actualul context european, în care factorii de decizie ai Uniunii Europene au stabilit că este nevoie de un efort comun pentru întărirea capacităţii comune de apărare, au afirmat premierul Nicolae Ciucă şi Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Internă, după întrevederea pe care au avut-o ieri la Palatul Victoria.

"În ceea ce priveşte consolidarea industriei de apărare din ţara noastră şi din Uniunea Europeană, dorim găsirea modalităţilor prin care fiecare stat membru să îşi aducă propria contribuţie la efortul care se face pentru întărirea capacităţii de apărare comune europene. Este un angajament al UE în a relansa industria de apărare în contextul războiului din Ucraina. În industria de apărare discutăm despre potenţialul şi oportunităţile ce trebuie folosite şi aliniate la nivelul UE, conform specificului fiecărui stat membru în parte. Un beneficiu este cel legat de conştientizarea clară de consolidare a rezilienţei UE inclusiv prin gestionarea dependenţei strategice şi promovarea întregului potenţial al pieţei unice", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, comisarul european Thierry Breton a spus: "Toată lumea ştie că există un război pe continent. Noi, cele 27 state membre ale Uniunii Europene, am decis să facem tot ce putem pentru a sprijini cererea de arme şi muniţii din partea guvernului ucrainean şi din partea ministrului ucrainean al apărării. E foarte important să furnizăm muniţia şi capacităţile necesare, la cererea Ucrainei. Avem tot ce ne trebuie pentru revigoarea industriei europene de apărare, dar trebuie să facem acest lucru împreună şi să creştem capacitatea de apărare a graniţelor noastre, chiar dacă acest lucru înseamnă alocarea unor fonduri pentru noi linii de producţie care să ne ofere siguranţa că putem combate blocajele din lanţurile de aprovizionare şi pentru a dezvolta intens capacităţile de producţie. (...) Securitatea cibernetică e foarte importantă în actualul context şi în luna mai vom inaugura Cyber Centrul european, la Bucureşti. Vom construi scutul cibernetic, pentru a deveni mai competitivi. Securitatea cibernetică e foarte importantă pentru a armoniza şi mări capabilităţile noastre. (...) Ce se întâmplă pe front are un impact puternic în Uniunea Europeană. Suntem plasaţi într-o economie de război, ceea ce înseamnă că suntem nevoiţi să facem alegeri, să facem ce trebuie pentru securitatea cetăţenilor europeni. Vă felicit pentru că aţi decis creşterea bugetului destinat Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. Asta înseamnă cu adevărat o decizie luată într-o economie de război. Statele europene au fost afectate în ultimii trei ani de mai multe crize, care au avut impact asupra economiei, dar cu toate acestea este posibil să fie nevoie să creştem alocarea pentru Apărare la 3% din PIB, pentru că fiecare stat membru trebuie să îşi consolideze apărarea şi să consolideze securitatea UE. De aceea, consider că România poate să joace un rol mult mai important în industria de apărare".

Cei doi oficiali au mai discutat şi despre necesitatea susţinerii obiectivelor din Pactul verde european, în acest context fiind menţionate de premierul Nicolae Ciucă şi necesitatea finalizării lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi dezvoltarea capabilităţilor privind reactoarele modulare mici (SMR), tehnologie ce este implementată în ţara noastră în parteneriat cu companii din SUA şi Franţa. Şeful Guvernului s-a mai referit şi la tendinţele din piaţa microprocesoarelor şi bateriilor.

"Companiile româneşti trebuie implicate în proiectele de interes european comun, cum e IPCEI, şi aici mă refer la semiconductori, baterii litiu-ion. România e o ţară ce deţine resurse minerale care pot fi folosite în acest scop, resurse ce pot fi prelucrate şi utilizate în procesul de industrializare în ţara noastră pentru realizarea unei valori adăugate mai mare", a spus premierul Nicolae Ciucă.

Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton a vizitat ieri şi două companii din industria de armament din ţara noastră, care ar putea intra în programele derulate la nivel european.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Revigoarea industriei europene de apărare"

    la ce bine sta economia Europeana,

    numai asta ne mai lipseste 

    1. Nu ne lipseste dar daca Russia asta vrea, asta primeste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb