Gigantul siderurgic german Thyssenkrupp AG a depus o plângere la Curtea Generală a Uniunii Europene împotriva deciziei autorităţilor antitrust din UE de a bloca planul său de fuziune cu grupul indian Tata Steel.
În luna iunie, UE a blocat fuziunea, considerând că tranzacţia ar fi dus la majorarea preţurilor şi la reducerea concurenţei în domeniu.
Dacă ar fi avut loc, fuziunea ar fi creat al doilea mare producător de oţel din Europa, după ArcelorMittal. "Concesiile oferite de cele două companii nu sunt adecvate, în timp ce importurile din terţe ţări nu vor putea compensa majorarea preţurilor care va rezulta în urma tranzacţiei", a anunţat Comisia Europeană la momentul la care a respins afacerea.
Ieri, Thyssenkrupp a informat: "În evaluarea competitivă a grupurilor de produse de ambalat din oţel şi oţel zincat la cald pentru industria auto, Comisia a stabilit pentru prima dată o definiţie restrictivă a pieţei, care extinde în mod necorespunzător legislaţia existentă în domeniul concurenţei".
Divizia de oţel a Thyssenkrupp - Steel Europe - este de aşteptat să rămână parte a grupului pe termen lung, a menţionat Thyssenkrupp, deşi nu a exclus eventuale parteneriate sau vânzarea unei participaţii minoritare.
În condiţiile în care Thyssenkrupp este al treilea mare producător de oţel din Europa, după ArcelorMittal şi Tata Steel, acordul de fuziune mai sus menţionat ar fi creat un grup siderurgic cu unităţi de producţie în Germania, Marea Britanie şi Olanda. Entitatea ar fi avut aproximativ 48.000 de angajaţi.
Tranzacţia dintre Tata şi Thyssenkrupp ar fi dus la reduceri anuale de costuri de până la 600 de milioane de euro. Grupul ThyssenKrupp este prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii.