Eliminarea a peste 300.000 de conturi false şi blocarea a aproape 600.000 de conturi implicate în coruperea alegerilor prezidenţiale din ţara noastră sunt măsuri luate de TikTok, în urma unui raport al europarlamentarului Cristian Terheş, care susţine că o reţea de 4.453 de conturi din Turcia a vizat publicul român.
Candidatul Partidul Naţional Conservator Român (PNCR) la alegerile prezidenţiale din 2024, Cristian Terheş, afirmă că a fost primul care a cerut anularea primului tur. "Avem peste 300.000 de conturi false care au spamat la alegerile prezidenţiale de anul trecut", a declarat fostul candidat, făcând referire la ultimele date transmise de TikTok, în care se precizează că fost blocate în plus 116.000 de conturi spam şi eliminate alte 59.000 de conturi suplimentare.
Europarlamentarul Cristian Terheş a anunţat pe Facebook că a prezentat în cadrul unei şedinţe a Comisiei speciale a Parlamentului European pentru Scutul Democraţiei (EUDS) extrase dintr-un comunicat oficial al TikTok, care indică faptul că sute de mii de conturi au fost închise sau blocate pentru implicarea lor în spammingul alegerilor prezidenţiale din România, dintre care zeci de mii proveneau din Turcia.
Terheş a făcut o analiză a comunicărilor TikTok referitoare la influenţarea ilegală a alegerilor din România, arătând că, deşi iniţial reţeaua a spus că "nici o neregulă nu a avut loc în timpul alegerilor", ulterior reprezentanţii săi au precizat că "au eliminat 115.000 de conturi false doar din România şi au blocat peste 400.000 de conturi spam".
La finalul anchetei, TikTok comunica oficial că "au eliminat alte 92.000 de conturi false, în plus faţă de blocarea a încă 33.000 de conturi", din care "o reţea de 4.453 de conturi cu 8.800 de urmăritori, care a operat din Turcia şi a vizat publicul român".
Cristian Terheş susţine că el a fost cel care a formulat plângerea iniţială către Curtea Constituţională a României, cerând anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, însă nu pentru conturile false de pe TikTok, ci din alte două motive. În primul motiv invocat, europarlamentarul Partidului Naţional Conservator Român (PNCR) a susţinut că unul dintre candidaţi ar fi primit, în mod ilegal, voturi de la un alt candidat.
"Dar al doilea motiv se referea la domnul acesta, Călin Georgescu, iar problema pe care am invocat-o nu avea nimic de-a face cu Rusia, ci cu faptul că a declarat zero cheltuieli în timpul campaniei" şi că "a avut o campanie online care a încălcat legea română, în principal pe TikTok", a comunicat Terheş.
La acel moment, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată contestaţia candidatului PNCR cu privire la rezultatul turului 1 la alegerile prezidenţiale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 19:09)
Sa citeasca si Georgestii, daca stiu!
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 05.03.2025, 10:28)
...
3. Simpla postare pe tic tok nu influenteaza alegeril
(mesaj trimis de Opinie în data de 05.03.2025, 15:05)
Simpla postare pe tic tok si alte retele digitale nu influenteaza alegerile ,dar , daca existau acesti 300 000 +600 000 de conturi pe Tik Toc care aveau pasaport romanesc si puteau vota ,iar faptul ca au fost platiti prin retea pentru postari pro Georgescu din exteriorul Romaniei preponderent pune problema in acesti termeni : s a platit VOTUL sub forma distributiei de bani pentru postare ( poate fi si ceva indirect ca pot fi lideri de retele mafiote sau nu, care sa determine voturi la multe persoane si sa incaseze sume foarte mari ---si de aici necesitatea de cash pe care o resimteau unii bodyguarzi ! ). Si asta ar putea fi suficient de clar violarea legilor electorale si a Constitutiei care sa justifice acoperitor anularea turului din 24 Nov 2024 .
Poate fiind in graba ,sau neputind investiga rapid ,mai ales sunt si interese straine care sa mizeze pe anumiti candidati ,poate asta e explicatia ca SRI nu a putut livra dovezile imediat . Iar SIE care ar fi trebuit sa afle din exteriorul tarii prin mijloace specifice (daca lucreaza acolo) chair a esuat total !