Acţiunile proprii ale "Bursei de Valori Bucureşti" (simbol bursier BVB) s-au situat pe primul loc în topul creşterilor la o lună de la Bursă. Astfel, în perioada 2 august - 2 septembrie, ele au fost cel mai bun plasament din piaţă, cu o apreciere de 30%, până la preţul de 0,0949 lei/unitate, însă şi alte tranzacţii bursiere au adus câştiguri investitorilor.
Cei care s-au orientat, în intervalul analizat, către portofolii similare indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, au înregis-trat o pierdere de 3,04%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o depreciere de 6,14%. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a coborât cu 4,42%, ajungând la 460 de puncte.
Randamente pozitive au fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "BRD Obligaţiuni" au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în perioada menţionată, o creştere cu 0,31% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro). Fondurile de investiţii au raportat pierderi în luna august, în condiţiile în care plasamentele lor s-au depreciat considerabil.
Şi tradiţionaliştii care şi-au deschis depozite în lei au înregistrat câştiguri similare, deşi leul s-a depreciat considerabil în ultima lună. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, în perioada 2 august - 2 septembrie, o creştere de 0,31% din suma depusă, dacă au fost suficient de inspirate să aleagă depozitele în lei de la Unicredit Ţiriac Bank, care a oferit cea mai bună dobândă.
Mai puţin mulţumite au fost persoanele care au preferat să constituie depozite în euro la Banca Comercială Carpatica. Aces-tea au obţinut în continuare randamente stabile la această categorie de plasament, câştigând 0,29% din suma investită iniţial.
Moneda naţională a înregistrat în ultima lună deprecieri, astfel că cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 0,36%. Moneda euro a urcat peste pragul de 4,26 lei/euro, în condiţiile în care şi dolarul s-a apreciat faţă de moneda naţională.
Metalul galben a continuat să se scumpească cu aproape 7,84%, în condiţiile în care cererea a crescut, preţul aurului depăşind nivelul de 133 de lei/gram, potrivit datelor afişate, vineri, de BNR.