Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, la Parlament, referitor la amendamentele aduse proiectului legii graţierii în Parlament şi ulterior revocate, că fiecare are nişte limite de competenţă pe care trebuie să şi le exercite în baza unui principiu general care se numeşte loialitate faţă de valorile constituţionale, reafirmând susţinerea sa pentru forma iniţială a proiectului de lege trimis de Guvern.
Ministrul Justiţiei a declarat, citat de News.ro: "Eu n-aş spune dacă erau necesare sau nu (modificările - n.r.), pentru că eu, ca ministru al Justiţiei, acolo unde am competenţe, iniţiez la nivel de minister proiecte legislative, avizăm celelalte iniţiative. Fiecare are nişte limite de compentenţă pe care trebuie să şi le exercite în baza unui principiu general care se numeşte loialitate faţă de valorile constituţionale. Nu mă întrebaţi pe mine ceea ce fac alţii".
Referitor la acuzaţiile apărute în spaţiul public cum că proiectul de lege privind graţierea în varianta Guvernului favorizează anumiţi lideri politici, Toader a spus că cine face afirmaţii trebuie să le şi argumenteze.
"Există un principiu general: cine face o afirmaţie trebuie să o şi motiveze, să o argumenteze. Nu ştiu cine a făcut afirmaţia pe care o reluaţi. Întrebaţi pe autorul afirmaţiei", a spus ministrul Justiţiei.
El a reafirmat că Ministerul Justiţiei "susţine proiectul initial pentru legea graţierii, cu limite reduse de pedeapsă şi fără faptele de corupţie".
Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.
Propunerea de retrimitere la Comisia juridică a fost făcută în plen de liderul grupului ALDE, Ionuţ Sibinescu, fără ca acesta să motiveze solicitarea.
Cererea ALDE a fost susţinută şi de PSD, prin vocea liderului de grup, Şerban Nicolae.