TOMA PETCU:  "Lucrările la gazoductul BRUA vor începe la sfârşitul anului"

Alexandra Cismaru
Companii #Energie / 5 martie 2017

Toma Petcu (Sursa foto: Facebook)

Toma Petcu (Sursa foto: Facebook)

Ministerul Energiei anunţă că a emis autorizaţia de construcţie pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Ministrul Energiei, Toma Petcu a spus, într-un interviu la Radio România Actualităţi, că lucrările vor începe în ultimul trimestru al acestui an şi vor fi gata în 2020.

Proiectul are toate premisele să aducă ţării noastre stabilitate energetică, mai consideră Toma Petcu.

Toma Petcu a afirmat: "Este foarte important pentru România, în acelaşi timp pentru gazele care vor fi extrase din platforma continentală de pe Marea Neagră şi aduse în 2020 pe ţărm. Pe de altă parte, mărim capacitatea de transfer între România şi Bulgaria şi între România şi Ungaria."

Ministrul a mai precizat: "Conform calendarului asumat de Transgaz, lucrările vor începe în trimestrul al patrulea al acestui an şi este obligatoriu să fie gata la sfârşitul lunii decembrie 2019. Deci, în 2020, el (gazoductul - n.r.) trebuie să fie funcţional. Tot în 2020, cei de la Exxon şi Petrom termină şi ei lucrările de aducţiune a gazelor din platforma continentală a Mării Negre".

Potrivit acestuia, gazoductul BRUA este esenţial pentru începerea extracţiei de gaze din Marea Neagră de către Exxon şi Petrom.

Totodată, ministrul a cerut Romgaz să realizeze studii de fezabilitate pentru realizarea de noi depozite de gaze în apropierea conductei, dar nu numai, pentru a stoca gaze la preţ mic pe perioada verii şi a le vinde la export iarna, când preţurile sunt mult mai mari.

Oficialul a susţinut: "Ne dorim să devenim un pilon important. BRUA ne creează această facilitate, dar, suplimentar de BRUA, am cerut directorului Romgaz să analizeze ca prin proiectul de buget al companiei din acest an să dea posibilitatea să realizăm studiul de fezabilitate pentru a crea noi capacităţi de depozitare în zona conductei BRUA şi nu numai, astfel încât, pe perioada de vară, când preţurile gazelor sunt foarte mici, România, prin Romgaz, să acumuleze în aceste depozite gaze pe care să le vândă pe perioada de consumuri mari, în perioada de iarnă, la export şi, în acelaşi timp, să asigure şi rezerve pentru consumul intern. În acest sens se creează o foarte mare stabilitate şi România poate deveni un hub, un jucător important pe piaţa de gaze".

Acest lucru înseamnă că România poate să capete o independenţă pe partea de gaze, mai ales în perioada de iarnă, când avem consumuri foarte mari, fără să mai fim captivi unor furnizori care tot timpul ne-au dat aceste gaze când s-au făcut importuri.

Şi toate aceste investiţii se fac pe teritoriul a 11 judeţe. O conductă care traversează 550 de km din România înseamnă şi crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea foarte mult a capacităţii de transport."

Valoarea totală a construcţiei gazoductului se ridică la 600 de milioane de euro, o treime provenind din fonduri europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb