Tot mai multe companii părăsesc Bursa din Johannesburg

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iulie 2020

Tot mai multe companii părăsesc Bursa din Johannesburg

Un număr tot mai mare de companii africane vor să se retragă de la Bursa de Valori din Johannesburg (Johannesburg Stock Exchange - JSE) în acest an, considerând că le va fi mai bine din punct de vedere financiar dacă părăsesc cea mai mare bursă din Africa, potrivit weetracker.com.

Conform sursei, cea mai recentă firmă care s-a delistat de la JSE este African Phoenix, o companie de investiţii înfiinţată de African Bank Investment Ltd. Începând cu 30 iunie 2020, acţiunile companiei au încetat să fie tranzacţionate la bursă. Situaţia financiară a companiei cu sediul în Africa de Sud nu este una bună, deşi African Phoenix a fost salvată anterior.

Atunci când firma şi-a anunţat pentru prima dată intenţia de a se retrage de la JSE, acţionarii au fost informaţi că menţinerea listării ar fi un proces prea împovărător din cauza costurilor semnificative asociate, respectiv a ratingurilor slabe de piaţă. Potrivit Phoenix, este mai bine pentru capitalul său privat să aleagă calea mediului nelistat.

Companii majore de investiţii precum PSG Group şi African Rainbow Capital nu au prea multe opţiuni decât să se tranzacţioneze la JSE cu un discount mare faţă de valoarea activului net, potrivit sursei. Aceasta menţionează, spre exemplu, că African Rainbow este destul de dificil de evaluat, deoarece principalul său activ - Rain 5G - este un start-up nelistat. "Investitorii nu sunt siguri de metodologia de evaluare, iar firma se loveşte de o structură greoaie de comisioane", scrie weetracker.com.

Compania de media Tiso Blackstar, printre societăţile care au renunţat la JSE

Când Tiso Blackstar, o companie majoră de media din Africa de Sud, a anunţat că vrea să se listeze la JSE, părea să aibă acces la capital prin pieţele bursiere. Dar, în ultimul an, nu prea a avut succes în acest sens, ceea ce a făcut-o să opteze pentru vânzarea acţiunilor, astfel încât să obţină o valoare reală a investiţiei.

Tiso, care este fostul proprietar al Sunday Times şi Business Day, a informat, în condiţiile date, că delistarea este un pas mai bun pentru firmă, deoarece investiţiile sale în Africa de Sud au scăzut semnificativ în ultimul an.

Tiso Blackstar şi-a redus investiţiile, înstrăinând unele dintre titlurile sale media în 2019. De asemenea, conform unui acord cu Tiso Investment Holdings, compania va renunţa şi la deţinerile la Kagiso Tiso, pentru 850 milioane de ranzi.

Analiştii sunt de părere că este logic ca societăţile să facă astfel de mişcări (delistarea de la JSE), deoarece declinul actual al economiei din Africa de Sud este evident îşi va fi accentuat de efectele actuale şi viitoare ale pandemiei de coronavirus.

Chiar şi Group Five, o companie de construcţii care se tranzacţionează la JSE de 46 de ani, a decis să renunţe la piaţa sud-africană. Pentru a face economii la buget, Africa de Sud a oprit cheltuielile cu proiecte de infrastructură de anvergură, ceea ce a dus Group Five în situaţia de a lupta ca să supravieţuiască. Acţionarii companiei de construcţii au considerat că nu există vreo perspectivă realistă pentru păstrarea listării, astfel că din 15 iunie titlurile acesteia au fost delistate.

Recesiunea economică, volatilitatea preţurilor şi perspectivele de creştere slabe care afectează piaţa de acţiuni din Africa de Sud, alături de presiunile generate de pandemia de Covid-19 ca urmare a blocării activităţii economice, duc companiile într-o situaţie de criză în privinţa numerarului, scrie sursa, menţiomând că, pe viitor, scăderea semnificativă a preţurilor acţiunilor lor este inevitabilă, astfe că momentul actual este potrivit pentru părăsirea bursei de valori.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb