TRADER UBS ÎNCHIS PENTRU FRAUDĂ "Infracţiunile din sectorul bancar se vor repeta din cauza presiunilor"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2016

"Infracţiunile din sectorul bancar se vor repeta din cauza presiunilor"

Kweku Adoboli, un fost trader al băncii elveţiene UBS AG, închis în urmă cu patru ani pentru cea mai mare fraudă din istoria Marii Britanii, a declarat că infracţiunile de care se face vinovat ar putea fi repetate întrucât cei care lucrează în industria bancară se confruntă în continuare cu aceeaşi presiune pentru a face profit, "indiferent prin ce modalitate".

Adoboli, senior trader de Exchange Traded Funds (ETF-uri) în cadrul diviziei de investment banking din Londra a UBS, i-a generat băncii elveţiene costuri de 2,3 miliarde de dolari după ce a tranzacţionat cu mult în afara limitelor sale de risc autorizate şi a realizat intrări contabile fictive ca să ascundă poziţiille reale.

Traderul a primit pedeapsa cu şapte ani de închisoare, însă a fost eliberat mai devreme de termen, anul acesta.

"Cred că s-ar putea întâmpla din nou", a afirmat Adoboli, în vârtă de 36 de ani, citat de BBC, adăugând: "În special, în condiţiile în care în următoarele 12-18-24 de luni intrăm într-o perioadă ce ar putea fi faza următoare a marii crize financiare".

În cadrul procesului, Adoboli a declarat că tot ce a făcut a fost pentru obţinerea de profit pentru UBS, conform "culturii băncii", însă procurorii l-au acuzat că a exagerat în tranzacţiile cu banii UBS, din dorinţa de a fi un "star trader", care beneficiază de un bonus uriaş.

Potrivit lui Adoboli, traderii din industria de profil încă se confruntă cu aceeaşi dilemă - pe de o parte sunt supuşi presiunilor ca să genereze profituri, iar pe de alta trebuie să minimalizeze riscurile asumate.

"Cred că persoanele tinere cu care am vorbit, foşti colegi, încă se lovesc de aceleaşi probleme, aceleaşi conflicte, presiuni, ca să realizeze profit indiferent prin ce modalitate".

Adoboli a subliniat că industria bancară preferă să dea vina pe anumite persoane implicate în tranzacţiile care pun probleme decât să schimbe cultura domeniului.

"Dacă noi, ca societate, am fi mai oneşti, iar liderii acestor instituţii ar fi mai oneşti cu privire la cultura şi riscurile sistemice, atunci am putea face un pas către rezolvarea rădăcinii problemei", a conchis ex-traderul UBS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb