TradeVille: Bank of America - un zâmbet pentru Buffett

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie

Sursa: facebook / Banck Of America

Sursa: facebook / Banck Of America

Bank of America Corp. a fost ultima dintre marile bănci americane care au raportat rezultatele trimestriale. După o serie de raportări mixte, a doua mare bancă din SUA a reuşit să depăşească aşteptările analiştilor, dar şi să atenueze temerile investitorilor, oferind un salt de peste 5% pe bursă la închiderea şedinţei din ziua raportării, 16 iulie, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille TradeVille .

Bank of America oferă o gamă variată de servicii financiare, inclusiv banking de retail, management al averii, private banking şi banking pentru afaceri şi corporaţii. Cu majoritatea activelor provenind din Statele Unite, totalul acestora a depăşit 3,1 trilioane de dolari în 2023. Prin divizia sa de banking de investiţii, BofA Securities, banca este una dintre liderii pieţei. Principalii competitori ai Bank of America sunt JPMorgan Chase, Citigroup şi Wells Fargo, cunoscuţi colectiv ca "big four" în Statele Unite. JPMorgan Chase este cea mai mare dintre acestea, ocupând primul loc în capitalizarea de piaţă, totalul activelor şi depozitele interne. Bank of America se situează pe locul al doilea, conform majorităţii indicatorilor de performanţă, cât şi pe locul al patrulea în numărul de angajaţi şi al treilea în numărul de sucursale, după Wells Fargo şi JPMorgan Chase.

Principalul acţionar al Bank of America este Berkshire Hathaway (13,21%), deţinut de Warren Buffett, urmat de Vanguard Group (8,24%) şi Blackrock (6,24%). De menţionat că Bank of America se află în topul deţinerilor din portofoliul lui Warren Buffett, având o pondere de peste 10%.

Sectorul bancar american, triumfător în 2023

Sectorul bancar din SUA a ieşit triumfător în 2023, an care ameninţa să fie catastrofal. Intervenţia rapidă a evitat scenariul de coşmar al unei crize financiare provocate de contagiune, alimentată de falimente bancare multiple în SUA şi Europa. Cu toate acestea, riscurile expuse inerente serviciilor bancare bazate pe aplicaţii şi potenţialul de colaps bancar bazat pe retrageri rapide în masă ale depozitelor au constituit un semnal de alarmă pentru întreg sectorul bancar.

În prima jumătate a acestui an, sectorul financiar a înregistrat a patra cea mai bună performanţă din componentele indicelui S&P 500, cu o creştere de 10,17%, fiind în urma sectorului de comunicaţii, tehnologie şi energie. Pe un interval de timp de un an, performanţa este de 24,2%, situând sectorul pe podiumul performerilor.

Conform celor mai recente date, Bank of America a câştigat pentru a treia oară premiul de cea mai bună bancă din America de Nord. Printre aspectele care au contribuit la această distincţie se numără focusul pe aplicaţii bancare de ultima generaţie atât pentru clienţi persoane fizice, cât şi juridice, precum şi programe pentru segmentele slab deservite.

La nivel global, se estimează că venitul net din dobânzi pe piaţa bancară va atinge o valoare record de 8,52 miliarde de dolari. Piaţa este dominată de băncile tradiţionale, care vor avea un volum de piaţă de peste 7 miliarde de dolari. În următorii cinci ani, analiştii sunt de părere că veniturile nete din dobânzi vor înregistra o creştere anuală compusă (CAGR) de 4,92%.

Per ansamblu, conform unei analize oferite de Cognitive Market Research, creşterea anuală compusă estimată până în 2031 este de 7,9%.

Bank of America - câştig pe acţiune peste aşteptări

Rezultatele Bank of America au venit în contextul în care volumele din piaţa de fuziuni şi achiziţii au atins 1,6 trilioane de dolari la nivel global în prima jumătate a anului, în creştere cu 20% faţă de anul precedent, confrom datelor oferite de Dealogic. Totodată, volumele de tranzacţionare au avut o dinamică pozitivă de 10% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.

Cea de a doua mare bancă din SUA era aşteptată să afişeze profituri trimestriale de 0,79 dolari/acţiune, ceea ce reprezintă o variaţie negativă de 10,2% de la an la an. Veniturile erau aşteptate să fie de 25,24 miliarde de dolari, în creştere cu 0,2% faţă de trimestrul precedent. Estimarea EPS de consens pentru trimestrul actual a fost revizuită cu 0,68% mai sus în ultimele 30 de zile.

Din punct de vedere al preţurilor opţiunilor din piaţă, Wall Street se aştepta la o mişcare de preţ post-raportare de aproximativ 1,6 dolari, echivalentul a +/- 3,8%.

Compania a raportat, pentru al doilea trimestru, un profit net în scădere cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 6,9 miliarde de dolari, pe măsură ce venitul net din dobânzi a scăzut în contextul ratelor mai mari ale dobânzilor, dar a fost peste prognozele analiştilor, de 6,4 miliarde de dolari. Veniturile au înregistrat o creştere cu mai puţin de 1%, ajungând la 25,54 miliarde de dolari, însă au depăşit estimările consensuale, de 25,24 miliarde de dolari. Depăşirea acestor aşteptări s-a datorat majorării veniturilor diviziei de investiţii cu 29%, care au urcat la 1,56 miliarde de dolari (faţă de 1,52 miliarde de dolari estimat), cât şi a celor de management al investiţiilor (+14%). Venitul net din dobânzi, care reprezintă un venit semnificativ pentru bancă şi pentru competitori, a fost aproximativ în linie cu estimările, la 13,7 miliarde de dolari (faţă de 13,8 miliarde de dolari estimat), şi au înregistrat o scădere cu 3% comparativ cu anul precedent.

Banca a generat astfel un profit net pe acţiune de 0,83 dolari, peste prognozele analiştilor, care se aşteptau la 0,79 dolari, notează TradeVille .

Conducerea companiei a declarat, la începutul acestui an, că se aşteaptă ca al doilea trimestru să marcheze un punct minim pentru veniturile nete din dobânzi, înainte de a reveni în a doua jumătate a anului 2024. Veniturile nete din dobânzi au scăzut în al doilea trimestru, deoarece costurile mai mari ale depozitelor au depăşit randamentele mai mari şi creşterea modestă a împrumuturilor.

Banca se aşteaptă acum ca veniturile nete din dobânzi să crească la 14,5 miliarde de dolari în al patrulea trimestru, oferind o veste bună investitorilor care căutau noi prognoze în contextul unei climat macro în schimbare. Scăderea dobânzilor din septembrie 2024 ar putea reprezenta un nou boost pentru companie.

Preţul acţiunii BAC, în urcare

Preţul acţiunii BAC a avut o dinamică pozitivă de la începutul anului şi până în prezent (+25%). Totodată, pe un interval de un an, dinamica este de +41%. De menţionat că acestă performanţă este dublă faţă de cea înregistrată de ETF-ul care urmăreşte sectorul bancar Financial Select Sector SPDR Fund pe ambele paliere de timp.

Cotaţia BAC a înregistrat un maxim în 2022, formând un double top. După această perioadă, preţul a intrat într-un trend descendent accelerat, fiind constant sub cele mai importante medii mobile simple şi exponenţiale. Începând cu noiembrie 2023, preţul a inversat trendul, reuşind să depăşească media mobilă simplă de 200 de zile, ceea ce reprezintă un moment bullish pentru acţiune. Din acel moment, preţul a evoluat peste mediile mobile, cea de 50 de zile simplă reuşind să fie un nivel de suport important. Înainte de raportare, preţul s-a tranzacţionat la maximul ultimului an. Înainte de raportare, primul nivel mare de rezistenţă pe grafic se situa la 45 de dolari, în timp ce nivelul de 38 de dolari reprezenta un nivel important de suport.

După publicarea rezultatelor, preţul acţiunii a înregistrat o creştere de peste 1,5% în şedinţa de pre-market, preţul marcând un nou maxim al ultimelor 52 de săptămâni. La finalul zilei, creşterea a fost de peste 5%, dinamică ce a depăşit chiar şi estimările din piaţa opţiunilor.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Bank of America

Oportunităţi

Dividend: Bank of America a anunţat, în iunie, planuri de a creşte dividendul trimestrial pe acţiuni ordinare cu 8%, la 0,26 dolari/acţiune, începând cu al treilea trimestru al anului 2024.

Upgrade: Analiştii de la Seaport Research Partners au îmbunătăţit, la începutul lunii, ratingul acţiunilor de la Neutral la Buy, în timp ce acţiunile competitorului Goldman Sachs au retrogradat de la Buy la Neutral.

Riscuri

Insider Trading: În ultimul trimestru, personele cu funcţii de conducere au vândut acţiuni în valoare de 23.676 dolari. Cu toate că această sumă este nesemnificativă, este important de menţionat faptul că nici o tranzacţie de cumpărare nu a avut loc. Doar 0,29% dintre acţiunile BAC sunt deţinute de persone cu funcţii de conducere din cadrul companiei. Pe parcursul ultimelor 12 luni, insiderii au vândut o sumă de patru ori mai mare faţă de cea alocată pentru achiziţii de acţiuni (20 de milioane de dolari, faţă de 84 de milioane de dolari).

Preţ ţintă: Conform site-ului de specialitate MarketBeat, preţul ţintă pentru următoarele 12 luni este în jurul valorii de 40,4 dolari, cu 3,5% sub preţul afişat de companie la începutul acestei săptămâni. Dintre cei 20 de analişti care acoperă compania, doar unul oferă un rating de Strong Buy, restul fiind împărţiţi între Buy şi Hold.

Volatilitate: În ultimii cinci ani, acţiunile BAC au avut un max drawdown (cea mai mare scădere procentuală de la un vârf la un minim) de 49%, mai mare faţă de alte companii de tip blue chip, sau faţă de ETF-uri care urmăresc indicii americani.

Pierderi pe hârtie: Din cauza portofoliul pe care îl deţine, Bank of America ocupă primul loc din sector în ceea ce priveşte pierderile pe hârtie din evaluarea bondurilor. Spre exemplu, la sfârşitul lunii martie, aceste potenţiale pierderi însumau 110 miliarde de dolari. Cu toate aceastea, banca nu intenţionează să vândă bondurile până la maturitate.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

---------------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Statista, Forbes, Yahoo Finance, gfmag.com, spglobal.com, TradingView, MarketBeat, Reuters, Alpha Spread.

https://www.tradeville.ro/Documents/raportari_recomandari/lista_potentiale_conflicte.pdf, research-uri din ultimele 12 luni (tradeville.ro/Documents/home/Analize_difuzate_in_ultimele_12_luni.pdf). Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb