Societatea Energetică Electrica SA (Electrică) a prezentat primele cifre operaţionale pentru 2023, care reflectă o tendinţă de scădere a consumului în cursul anului trecut. Societatea continuă să atragă fonduri europene pentru portofoliul său de proiecte, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille
Electrica este unul dintre principalii furnizori şi distribuitori de energie electrică din România, având o activitate integrată în industria de energie, prin segmentul de producţie din surse regenerabile. Pe partea de furnizare, compania are în portofoliu 3,5 milioane de locuri de consum cu o cotă de piaţă de 16,5% în septembrie 2023, mai mică cu 1,5 puncte procentuale faţă de începutul anului 2023, iar cantitatea de energie furnizată către retail în primele nouă luni ale anului trecut a însumat 5,7 TWh. Segmentul de distribuţie aduce compania în topurile din România, fiind cel mai mare distribuitor de energie local, operând 40% din suprafaţa ţării, mai exact, 18 judeţe cu 3,9 milioane de utilizatori, totalizând peste 200.000 km de linii de tensiune. Partea de producţie este o direcţie relativ nouă de lucru a societăţii, care are în acest moment în portofoliu mai multe proiecte în curs de execuţie, care includ surse de producţie eoliană, solară şi o centrală pe ciclu combinat de gaze şi hidrogen. În total, acestea ar trebui să însumeze o putere minimă de 1 GWh până în 2030.
Compania a raportat volume de energie electrică distribuită, pentru întreg anul 2023, mai mici cu 3,8% faţă de 2022, totalizând 17,1 TWh, în timp ce volumele de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul au ajuns la 7,8 TWh, mai mici cu 9,1% comparativ cu 2022. Electrica a reuşit însă să-şi păstreze cota de piaţă, având o variaţie minimă a numărului de consumatori de energie electrică pe care îi deserveşte, acesta fiind de 3,5 milioane locuri consum, mai mic cu 0,1% faţă de 2022.
Volumul de gaze naturale furnizate pe piaţa cu amănuntul a ajuns la 677,4 GWh în 2023, în scădere cu 27% comparativ cu 2022.
• Electrica aşteaptă venituri mai mari pentru 2024 şi atrage noi finanţări
La sfârşitul anului trecut, Electrica a anunţat o majorare a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei, aprobată de ANRE, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Această creştere reprezintă o majorare medie de 10,3% comparativ cu tarifele anterioare, aplicate din 1 aprilie 2023. Justificarea acestei majorări de tarife vine din necesitatea modernizării şi îmbunătăţirii reţelelor de distribuţie, în contextul unei independenţe energetice şi strategii de dezvoltare deficitare la nivel naţional, ceea ce a determinat România să devină importator de energie şi să se confrunte cu preţuri mari ale electricităţii pentru populaţie. Aceste provocări au condus, de asemenea, la scăderea consumului de energie şi la ieşirea României din clasamentul RECAI pentru investiţii atrăgătoare.
Cu toate acestea, sectorul energetic românesc are planuri ambiţioase pentru următorii zece ani, inclusiv construcţia de centrale cu ciclu combinat de gaze şi/sau hidrogen şi centrale verzi pentru producerea energiei.
Electrica îşi propune să joace un rol semnificativ în această tranziţie, vizând atingerea unei puteri de producţie de minimum 1 GWh în 2023 şi demararea construcţiei unui parc fotovoltaic de 27 MW la Satu Mare, cu o investiţie estimată la aproximativ 110 milioane lei (fără TVA), finanţată prin PNRR. În prezent, Electrica operează o centrală fotovoltaică de 7,5 MW şi are în plan construirea unei alte centrale de 12 MW.
Recent, compania a anunţat că filiala sa, Distribuţie Energie Electrică România (DEER), a atras 171 milioane de euro finanţări europene nerambursabile prin Fondul de Modernizare, care reprezintă 80% din totalul cheltuielilor bugetate pentru şapte noi proiecte de investiţii în reţeaua de distibuţie de energie electrică. Astfel, DEER a atras până în acest moment circa 250 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, aproximativ 42% din totalul finanţărilor semnate deja pe Fondul de Modernizare, având încă 17 proiecte depuse, notează TradeVille
• Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în Electrica
Oportunităţi
- Industria electricităţii prinde tot mai mult avant: Se estimează că, pe termen lung, electrificarea industriei auto va duce la un plus de consum de energie electrică, iar dezvoltarea infrastructurii de transport şi distribuţie şi interconectarea pe distanţe lungi vor deveni o necesitate.
- Diversificare: Electrica este una dintre puţinele companii care are operaţiuni pe toate segmentele industriei de energie electrică, de la producţie la distribuţie şi furnizare, ceea ce îi oferă un plus de valoare intern.
- Viitor: Planuri de dezvoltare bine stabilite pe termen mediu şi lung, corelate cu nevoile pieţei şi oportunităţile curente, ceea ce poate aduce un plus de randament în viitor.
- Performanţă: Electrica a reuşit să bată piaţa principala de la BVB în ultimul an, preţul acţiunilor având o creştere de 31,9%, pe fondul unui volum de acţiuni tranzacţionate de 28,5 milioane, cu o valoare cumulată de 283 de milioane de lei.
- Includerea în FTSE Russell: Pe parcursul anului 2023, Electrica a îndeplinit criteriile de capitalizare şi lichiditate pentru a fi inclusă în componenţa indicilor FTSE Global All Cap şi FTSE Global Mid Cap. Includerea efectivă se aşteaptă să fie făcută începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 19 martie 2024.
Riscuri
- Politică: Intervenţiile statului român în sectorul de energie au dus la punerea unor presiuni suplimentare pe fluxurile de numerar ale furnizorilor.
- Macro: Criza energetică şi situaţia geopolitică sunt factori cu influenţă semnificativă asupra companiei;
- Evaluare: Conform informaţiilor din platforma Tradeville, Electrica are un P/E de 9,4, situându-se peste media companiilor din sectorul de energie electrică de la BVB, de 7,5, ceea ce o face supraevaluată din perspectiva analizei multiplilor.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Electrica, raport societate, BVB, Digi, economica.net, rapoarte Tradeville.
---------------------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2024, 06:46)
Consumul scade pentru ca puterea de cumparare pentru cateva milioane de oameni a scazut, chiar daca nominal castiga mai mult si cum se spune in presa "imobiliarele acum sunt cele mai accesibile".
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2024, 08:15)
Exact.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2024, 10:21)
consumul scade datorita demografiei in primul rand
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2024, 11:56)
Vorbiti prostii cu demografia.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2024, 12:07)
Nu de aia scade consumul - cea mai mare parte din consum e facuta ce companii, care duc lipsa de comenzi in perioada asta. De la anul lucrurile se vor imbunatati.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Teo836 în data de 21.02.2024, 13:18)
La anul dupa alegeri , va fi mai rau
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2024, 13:28)
Daca populația nu are bani, atunci cumpără mai puțin, magazinul comanda mai putina marfa, nefiind cerere fabricile produc mai puțin, deci consumul de energie electrică scade.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2024, 20:47)
Da, ca e legat consumul national de becul din bucatarie. Mai bine vezi cat din alro mai produce, cate combinate de ingrasaminte mai functioneaza, ce face combinatul de la galati. Ca nu cumpara populatia lingouri de aluminiu sau tagla