TRADEVILLE: ETF Energie Patria - o nouă oportunitate pentru investitori

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 24 februarie 2023

ETF Energie Patria - o nouă oportunitate pentru investitori

La începutul acestei săptămâni Patria Asset Management a anunţat că, începând cu data de 22 februarie 2023, va fi disponibil la tranzacţionare pe BVB un nou ETF, care replică sectorul de energie din România, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

ETF Energie Patria - noua vedetă de la BVB ?

ETF Energie Patria va fi al doilea ETF românesc, care vine să replice sectorul de energie de pe BVB. Acesta va copia structura indicelui BET-NG, care în acest moment are în componenţă zece companii: SNP, SNG, SNN, TGN, EL, TEL, COTE, RRC, PTR şi OIL, primele patru companii având o pondere cumulată de circa 84,9%.

Sectorul de energie a fost subiectul unora dintre cele mai aprinse dezbateri ale anului trecut, odată cu declanşarea crizei energetice la nivel internaţional, pe fondul războiului din Ucraina şi a tensiunilor politice dintre China şi SUA. Preţurile exorbitante pentru gaze, petrol şi electricitate, înregistrate în 2022 au contribuit în mod direct la profiturile record înregistrate de marile companii din acest sector. Astfel, Exxon Mobil, Shell, Chevron, BP şi ConocoPhilips au înregistrat venituri de circa 3,7 miliarde USD pe zi în anul 2022, veniturile cumulate fiind mai mari decât PIB-ul unor ţări precum Elveţia sau Africa de Sud. Nici sectorul de energie din România nu s-a lăsat mai prejos, OMV Petrom raportând venituri în valoare de aproximativ 13,4 miliarde dolari, fiind comparabile cu cele ale marilor societăţi internaţionale.

În acest context, noul ETF oferă investitorilor posibilitatea de a avea expunere pe sectorul de energie românesc, faţă de care participanţii din piaţă au manifestat un interes aparte în acest an, alimentat şi de posibilă listare a Hidroelectrica, care ar putea să se alăture segmentului de energie la sfârşitul primei jumătăţi a anului 2023.

Interesul pentru investiţiile la bursă este în continuă creştere în ultimii doi ani, când BVB a cunoscut o creştere semnificativă a numărului conturilor deschise pentru trazactionare, listari multiple ale companiilor şi o îmbunătăţire a lichidităţii. Astfel, în decursul anului 2022, pe segmentul de acţiuni au fost realizate tranzacţii totale în valoare de 13,5 mililarde lei, lichiditatea medie zilnică atingând un maxim de 95,6 milioane lei - în creştere cu 11% faţă de 2021. Numărul de tranzacţii realizate în 2022 a atins un nou record, totalizând circa 1,7 miloane de tranzacţii, iar numărul de conturi deschise a ajuns la 133.000 la sfârşitul lui decembrie, cu 62,2% mai mult faţă de sfârşitul anului 2021.

Cum s-a descurcat primul ETF din România până acum ?

ETF BET Patria - fondul care replică indicele BET şi reinvesteşte dividendele primite - a înregistrat un randament cumulat de 261% de la momentul lansării în 2012, cu mult mai mare faţă de BET (+154%), întrucât a înglobat şi dividendele primite pe parcursul anilor.

Fondul se bucură de popularitate printre investitori, acesta înregistrând în ultimele 12 luni o lichiditate mai mare decât 61 din cei 82 de emitenţi de acţiuni listaţi pe piaţa principală a BVB, valoarea tranzacţiilor totalizând 51,5 milioane lei. Numărul de investitori în acest fond a crescut de 17 ori în ultimii patru ani, atingând, la sfârşitul anului 2022, un total de peste 7.200. Aceştia reprezintă circa 6% din totalul investitorilor la BVB, deşi fondul are o capitalizare de numai 0,4% din totalul capitalizării BVB.

BET, BET-NG şi marile economii

În comparaţie cu marile economii ale lumii, Bursa de Valori de la Bucureşti a avut o evoluţie bună în 2022. Anul a fost marcat de o criză geopolitică şi energetică, dar şi de creşteri record ale inflaţiei, ceea ce a dus la măriri repetate ale dobânzii de referinţă. Spre exemplu, FED a ridicat de şapte ori rata de politică monetară în 2022, aceasta ajungând în 2023 la 4,5% - 4,75%, iar BCE a majorat rata de dobânda de patru ori în 2022, aceasta fiind de 3% în prezent. Nici BNR nu s-a lăsat mai prejos, majorând ratele de referinţă în 2022 de opt ori şi o dată în ianuarie 2023, aceasta situându-se acum la un nivel de 7%.

În ceea ce ţine de evoluţia indicelui de la Bucureşti, BET, acesta a înregistrat o performanţă mai bună în anul 2022 faţă de SP500 şi DAX30, având o variaţie de -10,7% faţă de SP500 cu -19,4% şi DAX30 cu -13,1%. De la începutul anului şi până acum, BET are o evoluţie pozitivă de 5,9%, SP500 a crescut cu 6,2%, iar DAX30 - cu 11,2%.

ETF Energie Patria - o nouă oportunitate pentru investitori

BET-NG, care acoperă cele zece companii din sectorul de energie şi uitilităţi în România, a avut un randament mai bun decât BET, înregistrând, în cursul anului 2022, o dinamică negativă de doar -5%, iar de la începutul anului 2023 şi până în prezent BET-NG a înregistrat o creştere de 8,6%, comparativ cu 5,9% pentru BET. De la începutul anului 2022 şi până în data de 20 februarie 2023, BET-NG a înregistrat o dinamică de +3,2%, iar BET a scăzut cu 5,4%.

ETF Energie Patria - o nouă oportunitate pentru investitori

Ce este un ETF şi de ce este important pentru o Bursă

Un ETF (exchange trade fund - fond tranzacţionat la bursă) este un coş de valori mobiliare - acţiuni, obligaţiuni, valute, mărfuri, indici, chiar criptomonede sau o combinaţie a acestora - care se poate tranzacţiona printr-un broker.

Acesta permite investitorilor individuali să facă investiţii diversificate şi în anumite sectoare fără mult efort şi fără necesitatea de a face rebalansări periodice în portofoliu. Totodată, este mult uşurată plasarea banilor în piaţa de capital, oferind posibilitatea de a investi sume mici de bani în sectoarele mari ale economiei şi obţinerea unui randament aferent evoluţiilor acestora.

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb