Cei mai mulţi dintre români aleg să călătorească în weekend în destinaţii autohtone, în principal datorită dorinţei de a vizita mai multe locuri şi din cauza lipsei de timp, motivul nefiind neapărat financiar, a declarat Traian Bădulescu, consultant în turism, pentru Agerpres.
Domnia sa a declarat: "Foarte mulţi turişti aleg un sejur extern principal şi apoi preferă să-şi petreacă mai multe weekend-uri în România. Pe de altă parte, sărbătorile legale permit turiştilor să-şi petreacă mai multe weekend-uri prelungite în destinaţiile turistice din ţară, şi aici vorbim de Paşte, Rusalii, 1 Iunie sau 1 Decembrie. Turismul de weekend reprezintă un bonus al vacanţelor, mai bine zis la sejurul clasic, de 5-10 nopţi".
Consultantul în turism susţine că destinaţiile depind mult de sezon - vara cei mai mulţi turişti alegând litoralul sau staţiunile montane şi zone de turism rural. Primăvara şi toamna românii aleg, în principal, staţiunile montane, care, de asemenea, se bucură de succes şi în timpul iernii.
Traian Bâdulescu mai precizează: "Tot în timpul verii, românii aleg city break-uri în oraşele turistice ale României. Vara, fiind o perioadă mai slabă din punct de vedere al turismului de evenimente şi de afaceri, tarifele la hoteluri sunt ceva mai reduse. Un mare rol îl au zborurile interne low cost, care au contribuit la dezvoltarea city break-urilor pe România. O cerere în creştere se înregistrează pentru Cluj, dar şi pentru alte oraşe precum Sibiu, Timişoara sau Iaşi. City break-urile în România reprezintă deja un produs care începe să se dezvolte".
Acesta apreciază că majoritatea românilor petrece, de obicei, sejururi în propria ţară pe litoral şi în staţiunile balneare, în special pentru tratament. La polul opus se află staţiunile montane, oraşele turistice şi zonele de turism rural.
Traian Bădulescu apreciază că pe primul loc este municipiul Bucureşti, care, în 2017, a primit, potrivit Institutului Naţional de Statistică, peste 1,2 milioane de turişti străini, aproape jumătate din numărul străinilor care sosesc anual în România. Anul trecut, România a găzduit, 2,76 de milioane de turişti străini. Tot în Bucureşti au fost înregistraţi peste 800.000 de turişti români. Numai hostelurile din Bucureşti au găzduit, anul trecut, peste 40.000 de străini, majoritatea, tineri, încadrându-se în categoria backpackers şi venind în regim city break, dar low cost.