Preşedintele Traian Băsescu a prezidat ieri şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) unde s-a analizat raportul Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) şi cel al Freedom House. Şedinţa a avut loc cu uşile închise, astfel încît ziariştii au fost nevoiţi să aştepte timp de aproape patru ore pentru a afla concluziile întîlnirii. Numai că la capătul celor patru ore, preşedintele Traian Băsescu, procurorul şef al PNA, Ion Amarie, şi procurorul general, Ilie Botoş, nu au dorit să dea nici o declaraţie presei.
Atmosfera din plenul şedinţei a fost, însă extrem de tensionată, deoarece Ioan Amarie a prezentat raportul PNA pe anul 2004. De asemenea, în şedinţă, membrii CSM au dezbătut criticile aduse instituţiei anti-corupţie, în raportul Freedom House.
Încă de la început, preşedintele a avut observaţii faţă de membrii CSM: "Aţi devenit mai politicieni ca politicienii. Toate punctele importante de pe ordinea de zi sînt trecute la rubrica diverse." Preşedintele a făcut astfel referire la rapoartele PNA şi "Freedom House" care au fost trecute în a doua parte a ordinii de zi, în timp ce, în capul listei se aflau cererile de transfer a cîtorva procurori.
Decizia de a interzice accesul presei la lucrările şedinţei a fost luată, prin vot, conform reulamentului, însă motivul invocat de preşedintele CSM, Dan Lupaşcu este cel puţin hilar. Domnia sa a declarat după şedinţa secretă, că membrii CSM au luat această hotărîre, deoarece sala de şedinţă este neîncăpătoare, făcînd încă o dată referire la situaţia precară a sediului. Din cauză că prima parte s-a irosit cu aprobarea cererilor de transfer, Ministrul Justiţiei, Monica Macovei nu a reuşit să ia cuvîntul în şedinţa de ieri.
Preşedintele CSM a consimţit, totuşi la sfîrşitul întîlnirii să facă unele declaraţii presei. Astfel, Dan Lupaşcu spune că Traian Băsescu s-a arătat mulţumit de activitatea PNA, doar că a făcut unele recomandări, în sensul restrîngeri competenţei instituţiei numai în sfera luptei împotriva corupţiei mari. Preşedintele ar mai fi cerut procurorilor PNA să treacă de la atitudinea defensivă pe care o manifestă la o atitudine ofensivă, astfel încît să nu mai aştepte sesizări sau relatări din presă, pentru a cerceta faptele de corupţie. Traian Băsescu le-a cerut ieri, încă o dată, procurorilor să îşi facă datoria. De asemenea, şeful statului, referindu-se la relaţia tensionată dintre CSM şi Ministerul Justiţiei, a subliniat că cele două organisme trebuie să colaboreze în permanenţă. Pe de altă parte, şeful PNA, Ioan Amarie se pare că nu a ridicat ieri decît o singură problemă în faţa membriilor CSM. Domnia sa consideră că problema principală a instituţiei pe care o coordonează este lipsa personalului specializat. Pe de altă parte, preşedintele CSM susţine că Traian Băsescu nu a făcut referire la revocarea din funcţie a membriilor CSM, cu toate că, preşedintele a dat instituţiei un termen de şase luni în care ar urma să i se testeze eficienţa. De la averismentul preşedintelui, au mai rămas aproape două luni. Dan Lupaşcu susţine că PNA a primit, ieri în şedinţă, notă de trecere atît de la membrii CSM cît şi de la Traian Băsescu.