Traian Băsescu a închis uşile CSM

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 14 aprilie 2005

Preşedintele Traian Băsescu a prezidat ieri şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) unde s-a analizat raportul Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) şi cel al Freedom House. Şedinţa a avut loc cu uşile închise, astfel încît ziariştii au fost nevoiţi să aştepte timp de aproape patru ore pentru a afla concluziile întîlnirii. Numai că la capătul celor patru ore, preşedintele Traian Băsescu, procurorul şef al PNA, Ion Amarie, şi procurorul general, Ilie Botoş, nu au dorit să dea nici o declaraţie presei.

Atmosfera din plenul şedinţei a fost, însă extrem de tensionată, deoarece Ioan Amarie a prezentat raportul PNA pe anul 2004. De asemenea, în şedinţă, membrii CSM au dezbătut criticile aduse instituţiei anti-corupţie, în raportul Freedom House.

Încă de la început, preşedintele a avut observaţii faţă de membrii CSM: "Aţi devenit mai politicieni ca politicienii. Toate punctele importante de pe ordinea de zi sînt trecute la rubrica diverse." Preşedintele a făcut astfel referire la rapoartele PNA şi "Freedom House" care au fost trecute în a doua parte a ordinii de zi, în timp ce, în capul listei se aflau cererile de transfer a cîtorva procurori.

Decizia de a interzice accesul presei la lucrările şedinţei a fost luată, prin vot, conform reulamentului, însă motivul invocat de preşedintele CSM, Dan Lupaşcu este cel puţin hilar. Domnia sa a declarat după şedinţa secretă, că membrii CSM au luat această hotărîre, deoarece sala de şedinţă este neîncăpătoare, făcînd încă o dată referire la situaţia precară a sediului. Din cauză că prima parte s-a irosit cu aprobarea cererilor de transfer, Ministrul Justiţiei, Monica Macovei nu a reuşit să ia cuvîntul în şedinţa de ieri.

Preşedintele CSM a consimţit, totuşi la sfîrşitul întîlnirii să facă unele declaraţii presei. Astfel, Dan Lupaşcu spune că Traian Băsescu s-a arătat mulţumit de activitatea PNA, doar că a făcut unele recomandări, în sensul restrîngeri competenţei instituţiei numai în sfera luptei împotriva corupţiei mari. Preşedintele ar mai fi cerut procurorilor PNA să treacă de la atitudinea defensivă pe care o manifestă la o atitudine ofensivă, astfel încît să nu mai aştepte sesizări sau relatări din presă, pentru a cerceta faptele de corupţie. Traian Băsescu le-a cerut ieri, încă o dată, procurorilor să îşi facă datoria. De asemenea, şeful statului, referindu-se la relaţia tensionată dintre CSM şi Ministerul Justiţiei, a subliniat că cele două organisme trebuie să colaboreze în permanenţă. Pe de altă parte, şeful PNA, Ioan Amarie se pare că nu a ridicat ieri decît o singură problemă în faţa membriilor CSM. Domnia sa consideră că problema principală a instituţiei pe care o coordonează este lipsa personalului specializat. Pe de altă parte, preşedintele CSM susţine că Traian Băsescu nu a făcut referire la revocarea din funcţie a membriilor CSM, cu toate că, preşedintele a dat instituţiei un termen de şase luni în care ar urma să i se testeze eficienţa. De la averismentul preşedintelui, au mai rămas aproape două luni. Dan Lupaşcu susţine că PNA a primit, ieri în şedinţă, notă de trecere atît de la membrii CSM cît şi de la Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb