TRAIAN BĂSESCU: "Când vom afla cele două taine ale României, lovitura de stat din 1989 şi Mineriada, vom şti de ce ne-a mers rău"

S.A.
Politică / 6 noiembrie 2016

Traian Băsescu

Traian Băsescu

Actualizare 16:12 Băsescu: "Misiunea PMP este să smulgă România din mâinile sistemului"

Misiunea Partidului Mişcarea Populară (PMP) este "să smulgă definitiv" ţara din "mâinile sistemului şi să-l pună să lucreze în favoarea oamenilor", a declarat astăzi preşedintele formaţiunii, Traian Băsescu.

"Astăzi avem din nou Sala Palatului cu oameni care prin entuziasmul lor îmi arată că nu am greşit încercând construcţia unui partid nou, un partid care să lupte cu sistemul, un partid care să lupte pentru România, un partid care să se dedice României. Deşi mulţi dintre dumneavoastră proveniţi din PDL, misiunea asumată de Partidul Mişcarea Populară este alta. Misiunea PDL-ului a fost să guvernăm pentru o economie de piaţă, pentru capitalism, pentru valorile creştine. Misiunea dumneavoastră este să duceţi la îndeplinire ceea ce nu am reuşit eu", a afirmat Traian Băsescu, în discursul ţinut la evenimentul de lansare a candidaţilor PMP la parlamentare, potrivit Agerpres. Fostul şef de stat a adăugat că misiunea PMP este să pună "sistemul să lucreze în favoarea oamenilor".

Acesta a precizat: "Şi poate nu înţelegeţi prea bine ce e sistemul (...) În primul rând oamenii politici nu sunt parte a sistemului. De ce ? Nu sunt stabili pe funcţii. (...) Sistemul este format dintr-un aparat bugetar, generali din serviciile de informaţii, din Ministerul Apărării, din MAI, profesori universitari, înalţi funcţionari care sunt menţinuţi pe funcţii în ministere, judecători, nu toţi, procurori, nu toţi. (...) Sunt acea coloană vertebrală pe care o are orice stat. Nu există stat care să nu aibă un sistem. (...) Sunt două probleme însă. Prima şi cea mai importantă este pentru cine lucrează sistemul. Sunt situaţii în care sistemul în ţări cu democraţii solide lucrează strict în interes naţional, sunt situaţii în care sistemul în democraţiile mai fragede, cum este şi România, lucrează, de cele mai multe ori, în interes propriu. (...) Acum, părem într-o astfel de situaţie în care sistemul domină politicul şi lucrează pentru el (...) Vreau să ştiţi că acesta este obiectivul fundamental, pentru că România are probleme aici. Trebuie să facă un sistem care să lucreze în interes naţional şi nu în favoarea lui (a sistemului, n.r.).(...) Asta este principala misiune a Partidului Mişcarea Populară".

Înainte de discursul acestuia, pe ecranul sălii a rulat un film înfăţişându-l pe Traian Băsescu la momentul plecării sale de la Cotroceni, precum şi declaraţiile acestuia privind revenirea în politică, dar şi momente din "bătăliile" sale politice.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:59 Liderul PMP: "Estimez că unirea cu Republica Moldova se va face în cinci-şase ani"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat astăzi, la evenimentul de prezentare a candidaţilor formaţiunii sale, că estimează că unirea cu Republica Moldova, obiectivul politic pe care Partidul Mişcarea Populară (PMP) îl afirmă deschis, "se va face" în cinci-şase ani.

Fostul şef de stat a afirmat, potrivit Agerpres: "Vreau să fim extrem de realişti. (...) Unirea se va face. Se va face atunci când cetăţenii din stânga Prutului vor fi convinşi în proporţie de peste 50 % că vor acest lucru. Se va face atunci când România va proba cetăţenilor Republicii Moldova că este mai bine să fim uniţi decât să trăim în două state independente şi se va face într-un timp, estimez eu, cinci-şase ani, pentru că în Republica Moldova există un curent unionist".

El a spus că proiectul unirii este propus ca "proiect de ţară tuturor partidelor".

Băsescu s-a referit şi la comisia convocată de preşedintele Iohannis, pentru stabilirea proiectului de ţară.

"Am văzut că domnul preşedinte Iohannis a convocat o comisie cu oameni din foarte multe domenii să stabilească obiectivul de ţară. Nu mi-am propus ca astăzi să critic pe cineva, ci să vorbesc despre noi, dar este inadmisibil tu, şef de stat, să spui «Veniţi în jurul mesei cele mai luminate minţi şi spuneţi-mi care este obiectivul de ţară». Nu, asta e obligaţia ta, a alesului să spui «Obiectivul meu de ţară este unirea cu Republica Moldova. Voi, specialiştii, spuneţi-mi ce mai trebuie făcut ca acest lucru să se întâmple»", a mai afirmat liderul PMP.

(M.K.)

-----------

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, astăzi, în cadrul evenimentului de la lansare a candidaţilor Partidului Mişcarea Populară (PMP) la alegerile parlamentare, că ţara noastră are două mari taine, cea a "loviturii de stat" sau revoluţiei din 1989 şi Mineriada din 13-15 iunie, el arătând că atunci când acestea vor fi elucidate de Justiţie vom şti de ce ne-a mers rău şi de ce am stat în ambiguitate.

Traian Băsescu a mai afirmat că la finalul mandatului său spunea că a îngenuncheat sistemul, dar nu l-a înfrânt, iar fostul preşedinte Emil Constantinescu s-a declarat înfrânt, în timp ce Ion Iliescu l-a consolidat, iar astăzi pare a-şi reveni, relatează News.ro.

Traian Băsescu a spus: "România are două mari taine; cea mai mare, a Revoluţiei sau a loviturii de stat din decembrie 1989. Toţi artizanii ei s-au aflat în primii şase ani în toate structurile de conducere, de la generali vânduţi Moscovei la cei care nu doreau să se ajungă democraţie. A doua taină este cea a Mineriadei din 13-15 iunie. (...) Şi taina Mineriadei este una încă nejudecată şi neanalizată de justiţia română".

El a amintit faptul că au fost "procurori general numiţi de el, cărora le-a cerut finalizarea dosarului Revoluţiei, a Mineriadei din 13-15 iunie".

Fostul şef de stat a precizat: "Vreau să ştiţi că acolo sunt tainele sistemului, cei care au făcut ca aceste realităţi ale României să fie clasate, amânate".

Traian Băsescu a făcut referire la cel care a decis redeschiderea dosarului Revoluţiei şi a mineriadei, Bogdan Licu.

Fostul preşedinte a declarat: "Este un procuror pe care trebuie să recunosc, după ce am aflat că este suspect de plagiat, nu am mai dat doi bani pe el. Acelaşi om, în numele Parchetului a cerut redeschiderea dosarului clasat de Codruţa Kovesi. Acest om şi-a făcut o datorie de conştiinţă. (...) După ce la CEDO s-a dat rezoluţie clară că nu se pot prescrie crimele şi tortura, şi în cazul Mineriadei şi al loviturii de stat de la Revoluţie, redeschiderea acestor dosare a devenit obligatorie".

El a adăugat că "tot mai mulţi au tentaţia să spună că a fost un singur responsabil, Ion Iliescu".

"Nu este adevărat, au fost mai mulţi, au fost mulţi generali care au pus mâna pe putere, care erau vânduţi Rusiei. Când vom avea această taină elucidată de Justiţie, atunci vom şti de ce ne-a mers rău, de ce am stat în ambiguitate", a subliniat Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. România a stat în ambiguitate, iar tu la Ministerul Transporturilor, domeniu în care suntem ultimii în UE pe orice tip de transport.

    Nu e nicio taină cine te-a susținut pe tine. 

    Nemericia acestui nemeric, la Basescu ma refer, n-are margini! Dupa ce s-a luptat cu "sistemul ticalosit" si a dovedit prin jefuirea tarii ca este cel mai mare ticalos, dupa ce a jurat sa "Lupte pentru Romania" si a devenit cel mai mizerabil sperjur, mai asteptati ca acest ticalos sa faca ceva bun pentru voi? Dupa atitea experiente nefericite, este incredibil ca mai puteti astepta asa ceva!

    O solutie cit de cit promitatoare pentru Romania ar fi ca nu numai PMP, dar nici PSD si PNL sa nu mai intre in Parlament. Lucrurile sunt atit de evidente incit nu cred ca mai este nevoie sa va explic de ce.  

    Romani, pentru a da Romaniei o cit de mica sansa, votati numai partide noi!

    1. de ce oare prima decizie majora dupa referendumul din 2012 a fost renuntarea la moneda euro. Intreb si eu ca imbecilu. Poate ma luminezi te rog.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb