Traian Băsescu primeşte cetăţenia Republicii Moldova

Ziarul BURSA #Politică / 10 iunie 2016

Traian Băsescu primeşte cetăţenia Republicii Moldova

Ionel Niţu în octombrie 2014: "Cred că tentaţia lui Băsescu este să intre în istorie atât ca Vlad Ţepeş, pedepsind totul şi pe toţi, cât şi să unifice simbolic România cu Republica Moldova, devenind astfel un al doilea Alexandru Ioan Cuza"

Dragnea despre dubla cetăţenie a lui Băsescu: "Îl dăm la export"

Preşedinţia Republicii Moldova a confirmat, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că preşedintele Nicolae Timofti a semnat, ieri, decretele prin care lui Traian Băsescu şi soţiei sale, Maria Băsescu, le-a fost acordată cetăţenia Republicii Moldova.

"Cetăţenia le-a fost acordată în temeiul art. 24, alin. 2, din Legea Cetăţeniei. Decretele urmează sa fie publicate în Monitorul Oficial (de la Chişinău-n.r.) şi, ulterior, Băsescu Maria şi Băsescu Traian vor depune jurământul," precizează sursa citată.

Soţii Băsescu au depus cererea pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova la 18 martie curent, aminteşte sursa citată.

Traian Băsescu declarase că îşi doreşte să depună cererea pentru cetăţenie moldovenească, însă a amânat acest lucru din cauza speculaţiilor care puteau apărea la Chişinău.

Traian Băsescu a spus: "Mi-am dorit mult să fiu cetăţean al Republicii Moldova. Vom vedea dacă vor fi condiţii să se întâmple acest lucru până îşi termină dl preşedinte Timofti mandatul. Momentele politice păreau potrivnice acestui lucru. S-ar fi speculat extrem la Chişinău şi nu am vrut să dau loc la speculaţii, nici eu nici preşedintele Timofti. În ultimele zile de mandat ale dlui Timofti să rezolvăm problema, dar voi discuta cu dumnealui subiectul".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că decizia fostului şef al statului Traian Băsescu de a-şi lua şi cetăţenia Republicii Moldova îi aparţine, el adăugând ironic că acesta "poate fi dat la export": "Traian Băsescu a obţinut cetăţenia Republicii Moldova? Îl dăm la export, atunci. Nu comentez, a fost decizia dumnealui, e un cetăţean cu dublă cetăţenie - română şi moldovenească. Eu iubesc foarte mult Republica Moldova şi evit să fac glume pe seama asta".

Întrebat dacă îşi va lua şi el o astfel de cetăţenie, Dragnea a spus că "va muri doar cetăţean român": "Eu sunt cetăţean român şi voi rămâne cetăţean român, voi muri doar cetăţean român, nu-mi trebuie altă cetăţenie. Îmi iubesc prea mult ţara ca să fac lucrul ăsta. Săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu preşedintele Parlamentului din Republica Moldova şi vom discuta chestiuni serioase despre relaţia dintre România şi R. Moldova".

Traian Băsescu a declarat în mai multe rânduri că vrea să obţină, în mod simbolic, cetăţenia moldovenească, adăugând că şi-ar dori mult unirea României cu ţara vecină. El a arătat că acest lucru nu se poate face cu forţa sau cu amăgiri, şi că nu renunţă la teoria că cele două state sunt un singur popor.

Declaraţiile preşedintelui României au dat naştere unor ipoteze ale analiştilor potrivit cărora Traian Băsescu ar viza funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Analistul Ionel Niţu a declarat pentru ziarul BURSA în octombrie 2014: Cred că tentaţia lui Băsescu este să intre în istorie atât ca Vlad Ţepeş, pedepsind totul şi pe toţi, cât şi să unifice simbolic România cu Republica Moldova, devenind astfel un al doilea Alexandru Ioan Cuza".

Indiferent de plauzibilitatea scenariului, el nu poate fi posibil în absenţa unui acord care să depăşească graniţele României şi ale Republicii Moldova.

Ionel Niţu a spus în 2014: "Mă gândesc, în primul rând, la Germania şi Rusia. Traian Băsescu a adus subiectul Moldovei nu numai în şi pe agenda publică internă, ci şi pe agenda UE, a marilor puteri occidentale. Oare este posibil să se fi ajuns la o înţelegere? Mă gândesc de exemplu la scenariul (vehiculat intens) ca Rusia să ia Transnistria, iar restul Republicii Moldova să aibă acceptul unui parcurs European. Tot este vremea schimbării frontierelor, de ce să nu fim pragmatici până la capăt? Oricum Transnistria nu este absolut deloc sub controlul autorităţilor de la Chişinău".

Analistul mai spunea că Traian Băsescu îşi doreşte foarte mult să rămână în istorie: "Are o menire, o chemare să contribuie la facerea istoriei. Iar cum îl va consemna istoria României rămâne de văzut. Însă dacă reuşeşte o unire cu Republica Moldova, atunci sigur va intra în istorie ca un nou Cuza. Nu ştiu dacă îi iese acest scenariu, însă trebuie să recunoaştem că ar fi interesant, plauzibil şi, chiar dacă are şanse mici de concretizare, merită riscul, iar Băsescu joacă la risc, dacă miza e mare".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cand dai un om destept la export creste densitatea de prosti ramasa la intern, Dragneo !

    1. Cum sa nu iubeasca Dragnea aceasta tara, ca doar o mulge .

      Corect; creste densitatea si intensitatea culorii la unii, pe care se pare ca-i deranjeaza tare de tot viziunea si carisma presedintelui care a fost Basescu. Dea Domnul ca Basescu sa poata face si unirea si o sa constatam ca "va fi certat si pentru aceasta" de catre neghiobi, bineanteles. 

    draga domnule Nitu, fiindca nu luati in considerare uniunea bancara care a avut loc incepand cu anul 2011 dintre Romania si Moldova prin intermediul BCR Chisinau S.A.Uniunea politica Este asadar un lucru firesc, asemeni Sratelor Unite Europene...

    cainii latra, ursul merge

    De necrezut ce biiguieli are domnul Nitu. Trezeste-te, nene!

    Cit despre nenorocitul asta de Basescu-vrabia-malai-viseaza, dupa ispravile pe care le-a facut, potrivit ar fi sa primeasca o cetatenie definitiva intr-un loc asemenea vechiului Canal. 

    1. Sorin Blejnar, condamnat la 5 ani de închisoare"

      Basistilor spurcati, va spune asta ceva? 

      Pe domnul Blejnar nu-l cunosc. Il stiu doar ca tehnician. Salut, Sorine, eu am de ieri cetățenie moldoveneasca obtinuta ilegal, fiind urmarit penal ca si tine. Obiectivul meu principal este sa infaptuiesc marea unire. Sistemele penitenciare din Romania si din Republica Moldova vor fi unificate.

      Cainii latra, ursul merge in patru labe si nu e urs, ci mort de beat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb