TRAIAN BĂSESCU ŞI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, LA LUCRĂRILE CONSILIULUI EUROPEAN: Solicităm simplificarea procedurilor de obţinere a fondurilor UE

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 12 decembrie 2008

La lucrările Consiliului European ce vor avea loc la Bruxelles sunt aşteptaţi toţi şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană.

La lucrările Consiliului European ce vor avea loc la Bruxelles sunt aşteptaţi toţi şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană.

Preşedintele României, Traian Băsescu, va participa, însoţit de premierul Călin Popescu Tăriceanu, în perioada 11-12 decembrie, la Bruxelles, la lucrările Consiliului European.

Şeful statului a susţinut, înainte de plecarea din ţară, o declaraţie de presă în care a explicat poziţia ţării noastre privind temele ce vor fi stabilite pe agenda de lucru a Consiliului.

Astfel, Traian Băsescu a declarat că România a transmis, încă de acum două luni, la Bruxelles, faptul că solicită simplificarea procedurilor de angajare a fondurilor de la Uniunea Europeană, pentru reducerea birocraţiei, pe timp de criză.

Şeful statului a explicat: "Încă de acum două luni, am transmis la Bruxelles, prin preşedinţia franceză, că România solicită simplificarea procedurilor de angajare a banilor de la Uniunea Europeană, altfel spus, reducerea birocraţiei. În situaţii de criză, trebuie să fim capabili să acţionăm ca în situaţii de criză, şi nu cu proceduri excesive şi extrem de complicate, urmând ca, în situaţia reducerii sistemului birocratic şi a procedurilor, statele membre să-şi asume responsabilitatea în cazul în care se constată la controalele Uniunii că banii nu au fost utilizaţi în conformitate cu standardele europene". Preşedintele a menţionat că pe ordinea de zi a summitului se regăsesc teme extrem de importante precum discutarea problemelor generate de neratificarea Tratatului de la Lisabona şi soluţii pentru anul viitor, cu privire, în mod deosebit, la structura Comisiei Europene - având în vedere că Tratatul de la Nisa, în baza căruia funcţionează acum Uniunea, reclamă reducerea numărului de comisari începând cu 1 ianuarie 2009.

Traian Băsescu a declarat: "Aici punctul de vedere al României este foarte clar. Considerăm că ar trebui să se continue cu o structură a Comisiei în aceeaşi formulă, pe principiul . Dacă statele membre, în marea lor majoritate, doresc aplicarea de la 1 ianuarie a Tratatului de la Nisa, România nu renunţă la comisar".

Un alt subiect important este acela legat de situaţia economică şi financiară. "România va susţine creşterea nivelului de finanţare prin Banca Europeană de Investiţii pentru industria auto şi pentru IMM-uri", a punctat şeful statului.

Traian Băsescu a explicat: "Infrastructurile sunt acoperite, din punc­tul nostru de vedere, suficient în raport cu capacitatea de absorbţie, atât de alocările care revin României din bugetul Uniunii, dar şi din faptul că România a angajat deja negocierea unui credit de un miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii care să constituie în sursa de finanţare a componentei autohtone pentru finanţările nerambursabile de la Uniunea Europeană. În acest sens, eu am aprobat un memorandum săptămâna trecută, deci lucrurile s-au demarat. Am dat mandatul de începere a negocierilor". Un alt subiect va fi pachetul legislativ energie-schimbări climatice.

Preşedintele ţării a spus că ţara noastră nu poate accepta actualele condiţii de natură "tehnică", privind "fixarea anului 2005ca an de referinţă pentru reducerii nivelului de poluare".

Traian Băsescu a explicat: "Aici punctul nostru de vedere este: ori se ia 1990, pentru că Protocolul de la Kyoto a produs efecte în economia românească şi în anii "90 - în timp ce alte ţări nu au ratificat protocolul şi nu şi-au făcut politici adecvate Protocolului de la Kyoto, România şi-a asumat costurile în anii "90 şi acest lucru trebuie ori recunoscut şi luat ca bază anul 1990, ori compensat, în cazul în care se rămâne pe anul 2005, ca an care să dea momentul de calcul al reducerii nivelului de poluare. Trebuie compensată perioada anilor din 1990 până în 2005. Şi vom vedea, avem soluţii, formule pe care să le propunem".

Referitor la Politica Agricolă Comună (PAC), Băsescu a explicat că ţara noastră nu vede necesară o realocare a fondurilor destinate agriculturii, considerând oportună găsirea unei formule de extindere a timpului de utilizare, în aşa fel încât sumele alocate sectorului să fie integral utilizate.

"Privind relaţiile externe ale Uniunii - România susţine parteneriatul estic, cu condiţia ca acest parteneriat să nu afecteze atributele Sinergiei Mării Negre", a conchis şeful statului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb