TRAIAN DOBRE, APICULTOR: "Nu cred să existe un dezmăţ mai mare ca în domeniul fondurilor europene"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 iunie 2016

"Nu cred să existe un dezmăţ mai mare ca în domeniul fondurilor europene"

Deşi este prezentată ca o oportunitate pentru companiile din ţara noastră, finanţarea prin fonduri europene a fost, de multe ori, o experienţă neplăcută pentru antreprenorii noştri, aceştia plângându-se de birocraţia excesivă.

Antreprenorul Traian Dobre, care are o afacere în domeniul apiculturii, spune că nu crede că există multe domenii de activitate în care dezmăţul să fie mai mare decât în fondurile europene. Domnia sa ne-a relatat: "În anul 2004, am vrut să accesez nişte bani necesari pentru construirea unei ferme apicole în judeţul Prahova. Ar fi fost ceva emblematic pentru România. Centrul care trebuia creat ar fi putut şcolariza mii de noi apicultori. Dar am făcut prostia să investesc în avans, întrucât cei care întocmeau proiectul mi-au promis că se vor aproba acele fonduri. Astfel, am rămas cu o investiţie de cel puţin 200.000 de euro, pentru că proiectul nu s-a aprobat.

În urmă cu patru ani, am fost solicitat pentru un proiect POSDRU de 4,3 milioane de euro, care viza pregătirea a circa 300-400 de apicultori. Am făcut, atunci, a doua prostie! Am investit încă aproximativ 100.000 euro. Proiectanţii au fost de bună credinţă, cel puţin aşa cred, dar în final proiectul nu a fost aprobat pentru simplul fapt că nu a fost trecut precis unde urmau să facă două-trei deplasări la firme de profil din străinătate".

În acest context, domnul Dobre apreciază că fondurile europene sunt foarte necesare, însă că, din păcate, cei care le administrează şi în special cei care controlează aducerea la îndeplinire a proiectelor nu sunt bine ancoraţi în realitate.

Traian Dobre apreciază că, în ţara noastră, fondurile europene ar trebui acordate în câteva direcţii foarte importante: "În primul rând, ar trebui direcţionate în agricultură şi în industria alimentară, prin înfiinţarea de ferme vegetale şi animale, plantaţii de arbuşti şi arbori meliferi şi producătorilor de fructe foarte căutate în piaţa externă (afine, zmeură, cătină, mure, coarne, alune). Măsura ar constitui un tampon în calea despăduririlor care au avut loc, iar, astfel, regimul climateric de la noi poate reveni la normal. Asemenea fonduri ar trebui să fie la dispoziţia primăriilor, unde se pot constitui solarii, sere, plantaţii, acvacultură, albinărit, cât şi adevărate zone agro-turistice, dar cu profil strict ţărănesc, nu «palatele» inutile care sfidează lumea săracă.

A doua direcţie este reprezentată de şcoli, spitale, grădiniţe - fără alte comentarii.

În al treilea rând, pot fi finanţate şoselele şi drumurile comunale, inclusiv canalizarea şi curentul electric, până la nivelul unui sătuc de cinci-şase case.

O să constataţi că ţara noastră va deveni, în această situaţie, una din cele mai atractive zone de turism şi agrement, dar va fi şi atractivă pentru investiţii.

În aceste domenii amintite, cred că se vor regăsi întorşi în ţară 80-90% din cei care au plecat".

Traian Dobre se ocupă, din 1993, de firma "Tremot", care produce şi comercializează o gamă largă de miere de albine, faguri, ceară, propolis, polen etc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Trebuie redusi excrocii din punctele de decizie,dupa cate se vede.

    Nu neaparat redusi ci inlocuiti cu altii competenti si bine intentionati, iar cei care prin deciziile sau inactivitatea lor intarzie sau blocheaza utilizarea fondurilor europene, sa fie sanctionati pentru subminarea economiei nationale. Lucrurile sunt clare.

    Tremot, aka Dobre &Fiii, reprezinta unul dintre exportatorii importanti de miere din Ro. Daca ei au avut probleme la accesarea de fonduri europene - probabil, numai la cele doua proiecte mari mentionate, ca la altele mai mici sunt convins ca a mers ok - inseamna, pe undeva, ca a existat si o opozitie deliberata din partea autoritatilor responsabile. Nu e vorba de o opinie inspirata din teoria conspiratiei, ci din realitate: exista destule exemple de proiecte aprobate fara probleme, desi ulterior s-a dovedit ca erau pline de erori. dar ... deh, cine poate, oase roade.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb