Compania naţională de transport a energiei electrice Transelectrica (TEL) ar putea distribui dividende de 29,6 milioane lei (6,7 milioane euro), sumă de aproape trei ori mai mică decât cea acordată anul trecut, ca urmare a scăderii profitului de peste trei ori. Dividendul brut propus de Directoratul companiei, de 0,404 lei/acţiune, este de 2,7 ori sub cel distribuit anul trecut, de 1,1 lei/acţiune. Dividendele distribuite în 2012, de 80,6 milioane lei (18,4 milioane euro), au fost de peste nouă ori mai mari comparativ cu anul anterior.
Suma propusă în acest an pentru a fi acordată ca dividende reprezintă aproape 86% din profitul înregistrat de companie anul trecut, de 34,5 milioane lei (7,7 milioane euro).
Profitul a scăzut anul trecut de peste trei ori, de la aproape 110 milioane lei în exerciţiul financiar anterior, reise din datele care vor fi discutate de acţionari într-o AGA convocată pentru 29 aprilie, citate de Mediafax.
Câştigul prezentat în situaţiile financiare care urmează să fie votate de acţionari în AGA este cu 28% peste profitul preliminat anunţat de companie la mijlocul lunii februarie, de 27 milioane lei (6 milioane euro).
Raportat la cel mai recent preţ de la Bursă al acţiunilor Transelectrica, de 13,75 lei/titlu, randamentul dividendului brut propus pentru acest an este de 2,9%. Dividendele ar urma să fie plătite începând cu data de 26 iunie.
Veniturile Transelectrica au scăzut anul trecut cu 11,6%, de la 3,131 miliarde lei la 2,767 miliarde lei (621,1 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare ale companiei.
Compania este controlată de stat, care prin Ministerul Economiei deţine 58,69% din acţiuni. Fondul Proprietatea (FP) are 13,5% din titluri, iar SIF Oltenia (SIF5) deţine 6,35%.
Transelectrica şi Transgaz (TGN), companiile care gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale, urmează să fie transferate de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, pentru evitarea unui infringement din partea Comisiei Europene. Transferul privind administrarea acţiunilor deţinute de stat este prevăzut într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.
Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.