Acţiunile Companiei Naţionale de Transport a Energiei Electrice Transelectrica au înregistrat un randament de 29,67%, în perioada 31 mai - 1 iulie, în raport cu moneda euro, clasându-se printre titlurile cu cele mai bune randamente din indicele BET, în perioada avută în vedere.
La finele lunii trecute, compania a anunţat a informat piaţa privind obţinerea unei finanţări nerambursabile de 64 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, pentru un proiect ce vizează construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV cu dublu circuit, între staţiile Isaccea şi Tulcea Vest.
Alin Brendea, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction a scris, într-un raport publicat în data de 10 iunie: "Transelectrica a anunţat o creştere semnificativă, de circa 40% a tarifului pentru servicii de transport, unul dintre tarifele importante pe care compania le percepe pentru utilizarea sistemului de transport al energiei electrice. Transelectrica este, de mai mult timp, una dintre companiile cele mai subevaluate din punct de vedere fundamental, dintre cele listate la BVB".
Pentru primele trei luni ale anului trecut, Transelectrica a raportat venituri totale de aproape 1,99 miliarde de lei, în creştere cu 79,5% faţă de cele din primul trimestru al anului trecut şi un profit net de 103,4 milioane lei, cu 28,8% mai mare.
La finele lunii mai, toate cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau acţiuni ale transportatorului de energie electrică, deţinerea totală echivalând cu 19,6% din Transelectrica. Cel mai mare pachet, de aproape 5,5%, era deţinut de fondul administrat de NN Pensii.
Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, controlează 58,7% din compania a cărei evaluare bursieră se ridică la circa trei miliarde de lei.
• Indici - BET s-a apreciat cu 3,34%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 3,34%, în perioada 31 mai - 1 iulie.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,39%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 3,82%, în perioada menţionată.
• Aages - printre cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Aages se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 31 mai - 1 iulie, cu o creştere de 65,84%, în raport cu moneda euro, pe locul al doilea fiind titlurile Antibiotice, cu o apreciere de 42,37%.
• Fonduri de investiţii - randament de 5,04% pentru FDI Star Next
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 28 mai - 28 iunie, este condus de titlurile FDI Star Next cu o apreciere de 5,04%. Titlurile ETF BET Patria-Tradeville s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 4,5%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest XT Index, care au urcat cu 4,39%.
Bitcoin a avut o scădere de 7,22%, în perioada 31 mai - 1 iulie, iar cotaţia aurului a urcat cu 0,15%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,01% intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.