Transgaz a semnat astăzi un contract de finanţare pentru un grant de 180 milioane euro de la UE

Ionuţ Stănescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 9 septembrie 2016

Transgaz a semnat astăzi un contract de finanţare pentru un grant de 180 milioane euro de la UE

Actualizare 17:38

"Transgaz" a accesat grantul în valoare de 179 de milioane de euro, parte a Mecanismului Conectarea Europei, destinat lucrărilor de pe teritoriul României la gazoductul Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Instiruţia precizează că Proiectul BRUA presupune construirea unui nou coridor de transport gazifer care va tranzita teritoriul României şi va atrage pe piaţa românească şi europeană noi resurse de gaze. "Accesarea fondurilor europene pentru acest proiect confirmă importanţa europeană a proiectului BRUA şi consolidează profilul energetic al României. De asemenea, realizarea acestui proiect pe teritoriul României va dinamiza sectorul construcţiei de infrastructuri energetice, va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectată la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră", se arată în comunicat.

Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a participat astăzi, la Budapesta, la reuniunea Grupului pentru conectarea reţelelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC), prilej cu care a participat şi la semnarea de către conducerea "Transgaz" a acordului privind accesarea grantului de 179 de milioane de euro.

În cadrul evenimentului, au fost analizate progresele realizate în implementarea şi altor proiecte europene prioritare şi s-au stabilit paşii de urmat pentru atingerea obiectivelor regionale ale Uniunii Energetice.

Ministrul Grigorescu a reconfirmat, alături de omologii din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, susţinerea pentru constituirea Coridorului Vertical de gaze naturale, o iniţiativă ce vizează conectarea proiectelor din regiune în vederea creării unui coridor integrat de transport gaze naturale pe direcţia Nord-Sud, precizează sursa citată. O altă temă propusă de ministrul român pe agenda CESEC este extinderea acestei cooperări regionale pentru proiectele de interconectare a reţelelor electrice, precum şi pentru identificarea unor noi instrumente, cu sprijinul Comisiei Europene, de sprijinire a consumatorilor vulnerabili de energie şi de prevenire a fenomenului sărăcirii energetice.

Cu acelaşi prilej, "Transgaz" a agreat cu operatorii de transport din Ucraina, Bulgaria şi Grecia aprofundarea cooperării pentru asigurarea unui flux bidirecţional şi neîntrerupt de gaze naturale prin conducta Trans-Balcanică şi a semnat împreună cu operatorii din Grecia, Bulgaria şi Ungaria o declaraţie privind dezvoltarea viitoare a Coridorului Vertical, menţionează ministerul.

(S.A.)

----------

Managementul companiei "Transgaz" (TGN) va semna astăzi, la Budapesta, un contract de finanţare pentru grantul de 179,4 milioane euro primit de la Uniunea Europeană pentru Proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), considerat unul strategic pentru întreaga regiune, informează un comunicat de presă al societăţii.

TGN precizează: "Ziua Gazistului, care anul acesta se sărbătoreşte la data de 9 septembrie 2016, prilejuieşte companiei SNTGN TRANSGAZ SA bucuria şi onoarea de a elogia (...) performanţele tuturor celor care şi-au legat (...) destinul de industria gazului metan în general şi de cea a transportului de gaze naturale în special, cu atât mai mult cu cât, tot la această dată, managementul privat al companiei va semna la Budapesta, contractul de finanţare pentru grantul de 179,4 milioane euro primit de la Uniunea Europeană pentru Proiectul BRUA-Faza1".

Potrivit companiei, Proiectul BRUA, susţinut de Guvernul României, este un proiect strategic pentru ţară şi regiune, care îşi propune o relansare a industriei pe orizontală. Proiectul va permite crearea a aproximativ 4000-5000 locuri de muncă pe durata executării sale, respectiv 300-400 locuri de muncă pe durată nedeterminată. Proiectul se află în faza de obţinere a acordurilor şi avizelor de mediu şi încheierea acordurilor cu proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul.

TGN mai susţine că prociectul este dezvoltat în contextul necesităţii diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a ţării noastre prin acces la noi surse, transportul înspre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an şi dezvoltării unei capacităţi de transport pe direcţia Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I şi 4,4 mld.mc/an în faza II.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb