TRANSPARENCY INTERNATIONAL: Evazioniştii fiscali fură din veniturile publice

Elena Deacu
Macroeconomie / 3 aprilie 2015

Transparency International România salută campania de promovare a disciplinei fiscale ca "atitudine de justiţie socială, de combatere a fraudelor şi a corupţiei privind veniturile bugetare" şi consideră că "nu este indicată aplicarea unor decizii cu jumătate de măsură, pentru că evaziunea fiscală reprezintă furt din banii publici".

Având în vedere discuţiile din şedinţa de guvern de ieri, 2 aprilie 2015, pe această temă, Transparency International România apreciază că, în cazul în care inspectorii ANAF constată diferenţe nefiscalizate de până la 300 de lei, amenda aplicată firmei respective trebuie să fie una descurajantă. "În lipsa unor amenzi de acest tip, stabilirea unui plafon de la care să se aplice sancţiunile ar fi interpretat ca un plafon de toleranţă, fapt pe care îl considerăm inadmisibil din punctul de vedere al contribuabililor corecţi", arată un comunicat al companiei.

Potrivit acestuia, de exemplu, un antreprenor care face evaziune de 300 de lei privează de ajutorul social un cetăţean aflat în dificultate: "Este injust ca o persoană să nu poată beneficia de dreptul la asistenţă socială din cauza lipsei de resurse şi a toleranţei pentru furt şi înşelăciune".

Totodată Transparency International România atrage atenţia că o campanie împotriva ANAF este greşit direcţionată, având în vedere că responsabilitatea pentru suspendarea locurilor de muncă aparţine acelor antreprenori care înţeleg să rişte sancţiunile prevăzute de lege prin fraudarea obligaţiilor fiscale şi care pun astfel în pericol locurile de muncă ale propriilor angajaţi.

Comunicatul mai arată: "Este neconcurenţial şi neetic ca pe piaţă să existe aceleaşi servicii şi bunuri furnizate de două tipuri de operatori: cei care îşi plătesc obligaţiile fiscale - diminuându-şi astfel profiturile, respectiv operatorii care încalcă disciplina fiscală - mărindu-şi profiturile pe seama contribuabililor corecţi sau prin preţuri diminuate fraudulos.

Încălcarea obligaţiilor de disciplină fiscală este la fel de gravă, fie că vorbim de 300 de lei sau de 3.000 de lei, pentru că afectează aceleaşi principii de responsabilitate şi solidaritate socială şi de piaţă concurenţială.

Este la fel de greşit dacă s-ar considera că o finanţare ilegală a campaniei electorale cu 12.000 de lei este mai puţin gravă ca finanţarea ilegală a campaniei electorale cu 120.000 de lei. În ambele cazuri este vorba de oameni politici lipsiţi de integritate, care au încălcat legea".

Compania reaminteşte că veniturile din TVA au scăzut în 2014 cu 1,8%, în condiţiile în care consumul a crescut cu 7,4%. Astfel că la bugetul de stat au fost colectate 50,8 miliarde lei din TVA, cu 3,8 miliarde lei mai puţin decât suma estimată. Tot anul trecut, Consiliul Fiscal estima că în 2013 evaziunea fiscală a fost de 16% din PIB, din care peste 12% provine doar din TVA.

" Trebuie înţeles că evaziunea fiscală este prima sursă a taxelor împovărătoare. Lipsa de toleranţă la evaziunea fiscală este cea mai bună soluţie pentru reducerea fiscalităţii, pentru că doar atunci când toţi contribuabilii vor înţelege că plata taxelor nu este opţională, vor putea fi colectate resurse suficiente şi se va putea vorbi de o reducere sustenabilă a taxelor şi impozitelor", mai comentează compania.

În acest context, Transparency International România solicită autorităţilor publice aplicarea unei măsuri egale şi tratament nediscriminatoriu şi, de asemenea, să ţină cont că interesul public primează, iar respectul pentru statul de drept implică supunerea nediscriminatorie în faţa legislaţiei fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb