TRANZACŢIA A FOST FINALIZATĂ Banca Transilvania a achiziţionat Bancpost pentru 179 milioane euro

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2018

Banca Transilvania a achiziţionat Bancpost pentru 179 milioane euro

Analiştii evidenţiază faptul că Banca Transilvania atacă primul loc în sistemul bancar din România

BT nu a preluat şi ERB NEW Europe Funding II BV, entitate olandeză din grupul Eurobank, către care Bancpost a cesionat o mare parte dintre creditele fără restanţe ale clienţilor împrumutaţi CHF

Banca Transilvania a devenit, recent, acţionar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova

Banca Transilvania (BT) a finalizat achiziţia pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de către Eurobank Group la Bancpost, pentru 178,67 milioane de euro, reprezentând 75% din valoarea activului net. BT a cumpărat şi acţiunile deţinute de Eurobank la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN, conform anunţului băncii din Cluj, publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În plus, Banca Transilvania a preluat un împrumut subordonat, în valoare de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.

Pentru ERB Retail IFN, banca a plătit 40,42 milioane euro, (77% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing IFN - 6,79 milioane euro, (63% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), se mi precizează în comunicatul BT.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii clujene, a declarat: "Achiziţia Bancpost este un moment foarte important în povestea Băncii Transilvania şi un pas înainte în strategia noastră de consolidare a poziţiei pe piaţă. Urmează un plan ambiţios de integrare în Grupul BT, bazat pe sinergiile Banca Transilvania - Bancpost. Suntem pregătiţi să ne adaptăm noii dimensiuni pe care banca o va avea, iar angajamentul ferm al BT rămâne susţinerea antreprenorilor şi economiei româneşti".

Grupul l-a mandatat pe Leontin Toderici, director general adjunct în cadrul Băncii Transilvania, pentru a coordona integrarea în Grupul Financiar BT, ce se va realiza prin implicarea echipelor ambelor bănci.

Pentru operaţiuni, servicii şi consultanţă, clienţii trebuie să se adreseze, în continuare, entităţilor respective, precizeză raportul BT, adăugând: "Conturile clienţilor Bancpost rămân la Bancpost până la finalizarea integrării celor trei entităţi (Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN) în Grupul Financiar BT".

Acordul dintre Banca Transilvania şi Eurobank Group, a fost semnat la finalul lunii noiembrie 2017.

Analiştii din piaţa de capital consultaţi de Ziarul BURSA la acel moment, precizau că, prin achiziţia Banc-post, este clar că banca din Cluj atacă primul loc în sistemul bancar din România, ocupat de Banca Comercială Română (BCR).

Tranzacţia dintre cele două entităţi financiare, care s-a finalizat marţi, 3 aprilie, după ce au fost primite aprobările aferente din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Concurenţei, a fost asistată de Casa de avocatură PeliFilip.

În luna ianuarie a acestui an, surse din piaţa bancară precizau, pentru Ziarul BURSA, că BT nu a preluat şi ERB NEW Europe Funding II BV, entitate olandeză din grupul elen Eurobank, către care Bancpost a cesionat o mare parte dintre creditele fără restanţe ale clienţilor împrumutaţi în franci elveţieni, fără ca aceştia să fie anunţaţi.

Acest lucru s-a întâmplat în anul 2008, iar oamenii au continuat să-şi achite ratele la Bancpost, care a rămas administratorul creditelor.

Odată cu vânzarea Bancpost către Banca Transilvania, debitorii în cauză nu au fost anunţaţi dacă, în continuare, se vor adresa băncii din Cluj sau altei entităţi pentru plata împrumuturilor. În consecinţă, clienţii nu îşi pot achita ratele la Banca Transilvania, iar Banc-post în scurt timp nu va mai exista, fiind absorbită de BT.

În acest context, unii dintre consumatori s-au autosesizat şi au adresat, la acea vreme, întrebări atât către Banc-post, cât şi Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR), referitoare la noul proprietar al creditelor contractate în perioada 2007-2008.

Potrivit informaţiilor apărute atunci pe Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC), răspunsurile au fost diferite. Unul dintre debitori a scris: "Eu am făcut o cerere (n.r. către Bancpost) în legătură cu cesionarea şi ce se va întâmpla după preluare. În scurt timp, m-au sunat şi au spus că şi creditele cesionate vor fi preluate de BT (...) şi să nu îmi fac probleme, creditul meu va fi preluat de BT".

În schimb, Banca Centrală le-a răs-puns consumatorilor că ERB NEW Europe Funding II BV "nu este vizată" de tranzacţia dintre cele două bănci şi că, "prin cesiune, contractele de credit au ieşit din patrimoniul instituţiei de credit Bancpost".

În schimb, BT a preluat creditele în franci elveţieni pe care Bancpost le mai avea în portofoliu.

La începutul anului curent, Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), după ce a primit aprobarea pentru achiziţia unui pachet de 39%, din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova.

Banca Transilvania are o cotă de piaţă de peste 13%, fiind a doua bancă din România din punctul de vedere al activelor administrate, în timp ce Banc-post ocupa locul al nouălea, cu aproape 3% din piaţă.

Profitul net al BT a scăzut cu 3,46%, anul trecut faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei.

Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%. Grupul BT avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deţine 59,3 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O tranzactie importanta pentru banca si pt. Romania. Sansa unei puternice dezvoltari in prezent si de viitor. Felicitari!

    1. Achtung,Achtung! se tot umfla basica; a mai existat o banca umflata la Cluj (ALBINA?) care a plesnit.

       

    Merge bine banca! cand dai dobanzi de 0,0.....% pe an la depozite si incasezi dobanzi babane la credite, comisioane ..... cum sa nu-ti mearga bine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb