TRANZACŢIE DE 9,1 MILIARDE DE DOLARI  Chinezii de la Rompetrol cumpără 14,16% din gigantul petrolier rus Rosneft

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 11 septembrie 2017

Chinezii de la Rompetrol cumpără 14,16% din gigantul petrolier rus Rosneft

Rosneft, cea mai mare şi mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul

Este cea mai mare investiţie făcută vreodată de China în Rusia

Grupul CEFC China Energy, care, în luna decembrie 2016, a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KazMunayGas International, acţionar al Rompetrol Rafinare cu 48,11% din acţiuni), va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru o participaţie de 14,16% din acţiunile gigantului petrolier rus Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, transmite Reuters.

Presa internaţională susţine că Rosneft este de departe cea mai mare şi mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având accesul la rezervele şi capacităţile de rafinare ale Rosneft este un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piaţa energetică internaţională.

Analişti economici susţin că tranzacţia dintre CEFC şi Rosneft face parte din înţelegeri politice: "Chiar dacă CEFC este o companie privată, tranzacţia nu s-ar fi putut realiza fără acordul statului chinez. Această achiziţie reprezintă expresia unei înţelegeri la nivel de state, mai ales că recent a avut loc întâlnirea BRICS".

Într-un comunicat de presă, Glencore a informat că CEFC va prelua acţiunile la un preţ cu 16% peste valoarea medie înregistrată în ultimele 30 de zile de titlurile Rosneft, fără a preciza preţul exact. Ulterior, un purtător de cuvânt de la CEFC a precizat că grupul chinez va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru pachetul de acţiuni Rosneft. Finalizarea tranzacţiei depinde de obţinerea tuturor aprobărilor necesare de către CEFC.

În prezent, capitalizarea de piaţă a Rosneft este de 57 de miliarde de dolari, iar tranzacţia cu CEFC reprezintă cea mai mare investiţie făcută vreodată de China în Rusia, potrivit informaţiilor din presă. După această tranzacţie, Glencore şi Qatar Investment Authority, care anul trecut au preluat o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft, vor mai deţine doar 0,5% şi, respectiv, 4,7% din acţiunile gigantului petrolier rus.

Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deţine 50% din acţiunile Rosneft, după ce, în luna decembrie a anului trecut, a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft către Glencore şi Qatar Investment Authority (QIA) în schimbul unei sume de peste 10,2 miliarde de euro. Un alt acţionar important la Rosneft este grupul britanic BP, cu o participaţie de 19,75%.

Tranzacţia dintre CEFC şi Rosneft vine după ce SUA a adoptat noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, ceea ce provoacă dificultăţi companiilor occidentale precum Glencore să încheie parteneriate cu firmele ruseşti de stat precum Rosneft. Compania petrolieră rusă este condusă de Igor Sechin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. La finalul săptămânii trecute, Igor Sechin a declarat, citat de Agerpres, că QIA şi Glencore au decis să îşi reducă participaţia la Rosneft şi din cauza deprecierii dolarului faţă de moneda euro, care le-a făcut mai scump serviciul datoriei.

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor, iar tranzacţia cu Rosneft va permite Chinei, al doilea mare consumator mondial de energie, să îşi extindă cooperarea cu Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol.

Recent, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie.

KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

LA CEL DE-AL NOUĂLEA SUMMIT BRICS

CEFC şi Rosneft şi-au dat mâna pentru explorări comune în Siberia

Compania Rosneft a anunţat, recent, că a încheiat un contract cu conglomeratul CEFC China pentru furnizarea de petrol crud din Rusia către China şi a semnat un acord de cooperare pentru explorarea comună în Siberia.

Companiile au ajuns la acest acord la cel de-al nouălea summit BRICS. Documentele au fost semnate de Igor Sechin, director executiv al companiei Rosneft, şi Chan Chauto, preşedintele CEFC China, potrivit declaraţiei companiei ruse.

Conform Rosneft, acordul de cooperare strategică prevede dezvoltarea unor proiecte comune de explorare şi producţie în Siberia de Vest şi Est şi vizează o activitate comună în domeniul rafinării, petrochimiei, comerţului de petrol şi produse petroliere.

Rosneft a anunţat că înţelegerea de furnizare a petrolului către China va duce la o creştere a livrărilor directe de ţiţei pe piaţa strategică din China şi va asigura un canal de export garantat din punct de vedere al costurilor pentru vânzările companiei.

La 4 iulie, Rosneft şi CEFC China au semnat un acord de cooperare strategică în timpul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping în Rusia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Petromidia își primește locul la masa bogaților.

    Drumul Mătăsii din ce în ce mai aproape de noi. Proiectul începe să prindă contur.

    Super afacere pentru România. Petromidia pe cai mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb