Preţul mediu pentru o noapte de cazare s-a scumpit cu 12% faţă de anul trecut, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, rezervările au fost distribuite în patru mari categorii/zone: litoralul Mării Negre (37%), marile oraşe (21%), staţiunile balneare (20%), destinaţiile montane (8%).
Hotelurile şi pensiunile s-au aglomerat rapid pe timp de vară, motiv pentru care specialiştii platformei hoteliere online le recomandă românilor ca, pe viitor, să facă rezervări din timp, ori de câte ori este anunţată o minivacanţă, o sărbătoare sau o perioadă de concedii. În felul acesta, turiştii au siguranţa că încă mai pot găsi locuri libere la hotelurile şi pensiunile preferate, dar şi că plătesc un tarif accesibil, se mai arată în comunicat.
Cardurile au început să fie încărcate încă de la jumătatea lunii mai, ceea ce înseamnă că, pe timp de vară, a apărut şi un trend ascendent al rezervărilor cu vouchere de vacanţă, mai ales că acestea pot fi utilizate numai în România şi că nu sunt rambursabile.
Preţul mediu pentru o noapte de cazare pentru două persoane a fost de 278 de lei, cu 12% mai mult faţă de anul trecut, când preţul mediu a fost de 248 de lei.
Anul acesta pe litoral preţurile au crescut cu 9% faţă de 2022, iar la munte cu 15%. Faţă de anul trecut, preţurile au crescut, de asemenea, în marile oraşe (15%) şi în staţiunile balneo (13%).
Alegerile turiştilor au fost împărţite aproape egal între pensiuni (cu 34.81% dintre rezervări) şi hoteluri (32.79 dintre rezervări), restul procentelor fiind distribuit între unităţile mai mici, cum ar fi vile, cabane, case de vacanţă, care acoperă 21.58% dintre rezervări, şi apartamente, care au 9.29% dintre rezervări.