"Trecerea efectivă pe piaţa principală a BVB se va face în următoarele săptămâni"

A consemnat Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 1 decembrie 2021

Adrian Dumitriu, director financiar Chimcomplex Borzeşti

Adrian Dumitriu, director financiar Chimcomplex Borzeşti

Criza energetică va afecta pentru câteva luni performanţele financiare din întreaga industrie chimică europeană, însă impactul pe termen mediu va fi marginal, spune Adrian Dumitriu, directorul financiar al Chimcomplex Borzeşti (CHOB), cel mai mare exportator cu capital privat românesc din ţara noastră, ale cărui acţiuni se tranzacţionează în prezent pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Potrivit acestuia, de la finalul anului viitor va fi gata noua centrală de la Vâlcea şi astfel compania îşi va asigura independenţa energetică adăugând un nou avantaj competitiv.

"Suntem o companie cu o strategie consistentă pe termen lung, axată pe tranziţia la economia verde şi digitalizare. 2021 a fost pentru noi un an în care din perspectivă financiară am avut în vedere optimizarea surselor de capital, în condiţiile în care creditele contractate la achiziţia activelor Oltchim din 2018 afectau semnificativ, prin costurile financiare, profitul companiei. La începutul lunii octombrie ne-am refinantat şi în următoarele trimestre se va vedea impactul acestei măsuri", spune Adrian Dumitriu. Acesta ne-a mai detaliat strategia companiei pe viitor şi a precizat că trecerea efectivă pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti se va face în următoarele săptămâni.

"Impactul crizei energetice, pe termen mediu, va fi marginal pentru industria chimică" "De la finalul anului viitor vom avea gata noua centrală de la Vâlcea şi ne vom asigura, astfel, independenţa energetică" "Aşteptăm Fondul de Modernizare şi PNRR pentru a ne implementa strategia energetică"

(Interviu cu Adrian Dumitriu, director financiar Chimcomplex Borzeşti)

Reporter: Care este evoluţia afacerilor Chimcomplex în acest an şi ce estimări aveţi pentru 2022?

Adrian Dumitriu: Suntem o companie cu o strategie consistentă pe termen lung, axată pe tranziţia la economia verde şi digitalizare. 2021 a fost pentru noi un an în care din perspectivă financiară am avut în vedere optimizarea surselor de capital, în condiţiile în care creditele contractate la achiziţia activelor Oltchim din 2018 afectau semnificativ, prin costurile financiare, profitul companiei. La începutul lunii octombrie ne-am refinantat şi în următoarele trimestre se va vedea impactul acestei măsuri.

Reporter: Cum a fost afectată Chimcomplex de creşterea preţurilor din energie şi celelalte materii prime din 2021?

Adrian Dumitriu: Suntem afectaţi de scumpirea tarifelor la energie electrică şi de gaze naturale, pentru că suntem o companie industrială care foloseşte în producţie atât energie electrică cât şi abur. În cazul nostru, contractul pentru furnizarea de gaze a expirat la nivelul lui septembrie 2020 şi, începând cu luna august, de fapt şi de drept, pe piaţa română nu am mai găsit gaze pentru a încheia un contract pe termen de măcar un an, nu pe termen lung. Rămânem în spot pe termen scurt cu aceste 2 componente (energie şi gaz), urmărim în permanentă piaţă şi aşteptăm momentul potrivit pentru încheierea unor contracte forward pe termen lung.

Reporter: Vă îngrijorează ce se întâmplă cu preţul energiei electrice şi al gazelor sau consideraţi că este o evoluţie volatilă temporară, având în vedere preţurile forward gaz pentru anul 2022 şi 2023 care sunt mult mai mici decât cele din pieţele spot din prezent?

Adrian Dumitriu: Piaţa indică foarte clar că avem acum o criză temporară legată de gaz şi că evoluţiile se normalizează în următoarele luni.

Criza energetică va afecta pentru câteva luni performanţele financiare din întreaga industrie chimică europeană însă impactul pe termen mediu va fi marginal. Vorbim totuşi de o perioadă de stres de 2 trimestre care anualizat nu va avea un impact major. De la finalul anului viitor vom avea gata noua centrală de la Vâlcea şi ne vom asigura astfel independenţa energetică adăugând un nou avantaj competitiv companiei noastre.

Reporter: Acţionarii au aprobat în finalul verii două facilităţi de credit în valoare de 90 de milioane de euro (pe lângă alte posibile contracte de credit de cel mult 60 de milioane de euro). Ce s-a făcut/ce va face Chimcomplex cu aceşti bani?

Adrian Dumitriu: Am refinanţat creditele existente şi continuăm proiectele de dezvoltare.

Vorbim aici de proiecte de investiţii cu efect în reducerea amprentei de carbon şi creşterea eficienţei energetice: construcţia unei capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă gaz şi hidrogen (putere instalată de 55 MWe 4 turbine), finalizarea noii linii de producţie de polioli care va permite dublarea volumelor actuale şi modernizarea instalaţiilor de electroliză care vor consolida poziţia de lider naţional al companiei în producţia de hidrogen din apă. Totodată accentul se pune pe digitalizare şi demararea proiectelor de chimie verde prin care se va deschide în portofoliul companiei un nou segment, cu produse sustenabile.

Reporter: Care este strategia Chimcomplex pentru următorii ani, mai ales având în vedere pactul verde european, această nouă politică industrială a UE?

Adrian Dumitriu: Chimcomplex se află într-o poziţie unică de a-şi construi "strategia verde". Este o companie puternică din punct de vedere financiar, cu o tradiţie îndelungată în chimie şi o echipă interesată să găsească cele mai potrivite soluţii. Avem în pregătire o schemă foarte incitantă de "energie regenerabilă + materii prime reciclate + tehnologie cu zero poluare = produse verzi". În acest moment lucrăm la detaliile tehnice şi economice, care vor fi prezentate ca parte a strategiei noastre părţilor interesate relevante din România şi UE. Majoritatea acestor proiecte sunt eligibile pentru finanţare europeană, deoarece vor avea ca rezultat creşterea eficienţei energetice, a capacităţii de producere a hidrogenului, investiţii în parcuri fotovoltaice şi reciclarea chimică a deşeurilor PET. În plus aşteptăm Fondul de Modernizare şi PNRR pentru a ne implementa strategia energetică, axată pe un mix de energie regenerabilă şi energie din cogenerare de mare eficientă cu emisii scăzute de CO2.

Reporter: Când preconizaţi că va fi realizată trecerea efectivă pe piaţa principală a BVB? Doriţi ca Chimcomplex să intre şi în componenţa indicelui BET?

Adrian Dumitriu: Preconizăm că trecerea efectivă pe piaţa principală a BVB se va face în următoarele săptămâni.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb