Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amendat cu aproape 18 milioane de lei trei furnizori de energie electrică şi a sancţionat cu avertisment alţi doi, pentru că au achiziţionat prin Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică (MACEE) o cantitate de energie mai mare decât portofoliul pe care îl aveau, a declarat, ieri, preşedintele ANRE, George Niculescu, în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la sediul instituţiei publice.
George Niculescu a precizat: "În ceea ce priveşte furnizorii de energie electrică care au achiziţionat cantităţi de energie electrică din Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică - MACEE, în care preţul este de 450 lei/MWh la care producătorii sunt obligaţi să vândă şi furnizorii cu clienţi finali cumpără, am avut o analiză făcută de Direcţia de monitorizare şi am observat societăţi comerciale care au achiziţionat cantităţi de energie mai mari decât portofoliul de furnizare pe care îl aveau. Aceasta a declanşat acţiuni de control care s-au terminat săptămâna trecută cu o propunere pentru Comitetul de Reglementare de sancţionare a cinci companii: două cu avertisment, trei cu amendă din cifra de afaceri. Amenda este pentru o societate de 14,4 milioane lei, pentru alta de circa 1,45 milioane lei şi de 2,3 milioane lei pentru a treia. Aproximativ 18 milioane lei au fost sancţiunile".
Prin MACEE, cei mai importanţi producători sunt obligaţi să vândă întreaga producţie la un preţ fix reglementat de 450 lei/MWh către operatorul pieţelor centralizate româneşti OPCOM. Mai departe, OPCOM redistribuie energia la acelaşi preţ furnizorilor, distribuitorilor şi operatorului naţional de transport şi sistem Transelectrica. Furnizorii primesc la preţ reglementat doar cantităţile de energie electrică de care au nevoie pentru a acoperi consumul propriilor clienţi.
Preşedintele ANRE a spus că nu poate da numele companiilor, deoarece amenzile au fost aprobate de Comitetul de Reglementare, dar nu a fost finalizată procedura de comunicare a proceselor-verbale către firmele respective. Întrebat dacă se aşteaptă ca amenzile respective să fie contestate de companii, şeful ANRE a arătat că fiecare operator economic este liber să acţioneze cum doreşte în legătură cu procese-verbale de sancţionare comunicate, dar a precizat: "În anul 2023 au fost întocmite 124 de dosare care privesc prejudicii importante, din care 64 sunt în derulare, în 30 de dosare am câştigat definitiv, în 28 de dosare avem sentiţe favorabile după finalizarea procesului la instanţa de fond şi am pierdut definitiv doar în 2 dosare trimise în instanţă".
Potrivit domnului Niculescu, valoarea totală a amenzilor aplicate în acest an, până ieri, se ridică la 51 milioane lei (33 milioane lei anterior celor 18 milioane lei aplicate recent), ceea ce echivalează cu un pic peste 10 milioane euro.
Preşedintele ANRE a arătat că, în cele opt luni ale mandatului său, au fost înregistrate şi soluţionate 15.620 de petiţii, cele mai multe în domeniul energiei electrice, respectiv, 13.562. În domeniul gazelor naturale au fost înregistrate 2.058 de reclamaţii. Spre comparaţie, în 2021, au fost înregistrate 23.778 de petiţii şi în 2022 - 38.998 petiţii.
În urma acestor petiţiilor din 2023 au fost efectuate 919 acţiuni de control, din care 721 de tip supraveghere, 126 de tip inspecţie şi 72 de verificare.
George Niculescu a afirmat: "Activitatea a fost foarte consistentă. Sunt acţiuni pe care Autoritatea le-a îndeplinit, în sensul că a suplimentat numărul de persoane care lucrează la aceste compartimente şi servicii de soluţionare a petiţiilor. În comparaţie cu anii trecuţi, numărul de petiţii în 2023 a scăzut. Pe de o parte, datorită faptului că piaţa de energie şi lucrurile în piaţa de energie au intrat pe un făgaş cât de cât normal şi, pe de altă parte, şi activitatea de soluţionare a petiţiilor din cadrul autorităţii s-a îmbunătăţit. (...) Unde nu răspundem noi, solicităm companiilor care ne sunt reclamate să răspundă şi urmărim cât de repede răspund".
În topul problemelor semnalate, în domeniul energiei electrice, cele mai multe au fost în legătură cu facturarea energiei electrice, aspecte ce ţin de prosumatori şi citirea grupurilor de măsură, iar în domeniul gazelor modul de facturare este cea mai reclamată problemă, urmată de racordarea la sistemul de distribuţie gaze naturale, precum şi realizarea instalaţiilor.
În prezent, sunt în desfăşurare 170 de controale de către inspectorii ANRE.
• Cresc tarifele pentru distribuţia energiei electrice
Şeful ANRE a mai spus că în urmă cu două zile Comitetul de Reglementare a aprobat în unanimitate tarifele pentru distribuţia energiei electrice în anul 2024.
George Niculescu a arătat: "Analiza cu privire la aceste tarife a fost un proces meticulos, în care am luat în considerare propunerile operatorilor, iar tarifele vor creşte în medie cu 3,39%, valoare care se situează sub 4,6% - rata inflaţiei prognozată pentru anul viitor. (...) Consider că operatorii din distribuţie trebuie să facă mai multe investiţii din fondurile europene, de unde avem alocate 1,3 miliarde euro pentru reţelele de distribuţie a energiei electrice. Fără accesarea acestor bani, cred că operatorii vor avea probleme în susţinerea reţelelor respective şi în întărirea lor".
Întrebat dacă anul viitor va demara şi procedura pentru ieşirea de la 31 martie 2025 din schema de compensare-plafonare a preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, preşedintele ANRE a spus: "Am declarat public că pentru ce vom face în anul 2025, când se va încheia schema de sprijin la 31 martie, avem suficient timp să stabilim în anul 2024, când vom discuta cu toţi actorii implicaţi pentru a face corect acţiunea de phase-out din schema de sprijin, astfel încât această măsură să nu producă un şoc pentru consumatorii de energie".
Referitor la politica de aplicare a tarifelor în relaţia cu operatorii economici licenţiaţi, George Niculescu a precizat că în anul curent a fost prima dată când ANRE a redus valoarea contribuţiilor practicate de Autoritate, desfiinţând chiar unele tarife, cum ar fi taxa de analiză a dosarelor de licenţiere, ce reprezenta de fapt o dublă taxare a agenţilor economici.
Şeful ANRE a spus: "Vorbim despre taxa de analiză şi dosarele de licenţiere. Exista această taxă la nivelul Autorităţii în care un solicitant de licenţă plătea pe de-o parte o taxă pentru a-i fi analizat dosarul şi încă o taxă pentru atunci când i se elibera dosarul respectiv, anume licenţa. Consider că această taxă este inutilă din moment ce pentru eliberarea licenţei sau a autorizaţiei respective oricum se trece prin procesul de analiză a dosarului iar astfel am decis, împreună cu colegii, să eliminăm această dublă taxare, venind în întâmpinarea celor care solicită astfel de licenţe, acreditări de la ANRE".
O nouă modificare a taxelor vizează distribuitorii de energie electrică, afirmă preşedintele ANRE, modificare care ar putea reduce costurile consumatorului final.
George Niculescu a spus: "Un alt lucru pe care l-am făcut: am redus tariful pe care îl percepeam pentru operatorii de distribuţie şi cei de transport de energie electrică. Autoritatea de Reglementare pentru activităţile licenţiate de furnizare practica un tarif de 0,1%, iar pentru activitatea de distribuţie, practica un tarif de 0,2%. Am considerat că este normal să le uniformizăm, prin a-l scădea pe cel al operatorilor de distribuţie iar astfel l-am redus pe acesta la 0,1%. Impactul este de 6 milioane lei pe an la nivelul veniturilor ANRE, o cheltuială în plus pe care operatorii de distribuţie o fac, cheltuială care sper să nu se regăsească în tarifele de distribuţie pe care le vor practica, evident colegii vor analiza dosarele, să vedem dacă aceste componente de cheltuieli scad în concordanţă cu scăderile practicate de către ANRE. Este pentru prima dată când Autoritatea de Reglementare scade tarifele şi nu le creşte".
Domnul Niculescu s-a referit şi la rambursarea către distribuitori a sumelor solicitate pe schema de compensare şi plafonare pentru facturile la energie electrică emise în 2021, 2022 şi 2023 şi a precizat că ANRE a verificat, până la 19 decembrie 2023, solicitări în valoare totală de 23,36 miliarde lei.
Mai avem câteva solicitări de plată pentru anul 2021, pentru anul 2022 mai sunt de plată 14 milioane lei, iar pentru facturile emise pentru anul în curs, inclusiv august şi septembrie au fost verificate solicitări în valoare de 778 milioane lei. Anul acesta am aprobat, până acum, decontări în valoare totală de 7,4 miliarde lei şi ne aşteptăm ca până la finalul lui 2023 să ajungem la 9 miliarde lei. Este o scădere faţă de anul trecut când au fost decontate diferenţe la facturi de 14,5 miliarde lei pe schema de compensare-plafonare. Pentru anul viitor estimăm că decontarea va ajunge la 3 miliarde sau maxuimum 3,5 miliarde lei.
• Avem peste 100.000 de prosumatori
În privinţa prosumatorilor, preşedintele ANRE a arătat că, dacă în 2019 aveam 905 prosumatori în domeniul energiei eoliene şi fotovoltaice, pentru ca în 2022 să avem 40.812 prosumatori care aveau o putere instalată totală de 478 MWh, în octombrie 2023 numărul total al prosumatorilor din ţara noastră a ajuns la 101.605 care au o putere instalată totală de 1298,94 MWh.
George Niculescu a spus: "Estimăm că, până la finalul anului curent, puterea totală instalată va ajunge la 1,5 GW, ceea ce înseamnă aproape puterea dată de două din unităţile centralei nucleare de la Cernavodă".
Gabriel Andronache, vicepreşedintele ANRE că anul viitor se aşteaptă ca puterea totală instalată de prosumeri să ajungă la 2,5 GW, ceea ce ar însemna că din eolian şi fotovoltaic vom avea 4,1 GW (n.red. - la puterea respectivă sunt adăugate şi capacităţile de producţie realizatre de companiile din acest domeniu).
În ceea ce priveşte compensarea cantitativă a prosumatorilor, aceştia mai au de aşteptat câteva luni, pentru că actul normativ care prevedea acest lucru a fost retrimis la Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, care a refuzat să îl promulge în forma iniţială considerând că legea conţine dispoziţii care intră în contradicţie cu directiva europeană din domeniul energiei.
Întrebat dacă la dezbaterea acestei legi, au participat la comisiile de specialitate din Parlament şi reprezentanţii ANRE, preşedintele George Niculescu a fost că nu a fost nimeni la şedinţele comisiilor din Senat şi Camera Deputaţilor, refuzând însă să precizeze dacă Autoritatea a fost invitată sau nu la şedinţele respective şi, dacă a fost invitată, de ce nu s-a prezentat. Domnul Niculescu a arătat că susţine punctul de vedere al preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la respectarea directivei europene (n.red. - privind 400 kw - puterea instalată maximă la un prosumator, şi nu 900 kw aşa cum prevede legea adoptată de Parlament) şi că aşteaptă revizuirea actului normativ de către Parlament pentru a emite legislaţia secundară în privinţa compensării cantitative în domeniul energiei electrice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2023, 11:04)
Cine stie cat au facut profit, poate le renteaza sa plateasca amenda...