TREI PRODUSE ROMÂNEŞTI, PROTEJATE LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE Irimescu: "Noi avem trei produse protejate, alte state UE au sute"

TATIANA SILVESTRU
Ziarul BURSA #Companii / 21 martie 2016

Ministrul Agriculturii: "Cine are un produs «Salam de Sibiu» care nu respectă caietul de sarcini, trebuie să-l retragă de pe piaţă"

Două asociaţii şi un producător român au obţinut recent protecţia, la nivelul Uniunii Europene, pentru trei produse româneşti: "Magiunul de prune Topoloveni", "Salamul de Sibiu" şi "Telemeaua de Ibăneşti".

"Este un regret că România are, până în prezent, doar trei produse protejate la nivel european, în condiţiile în care unele state ale UE au sute de produse protejate", a declarat, la finalul săptămânii trecute, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul evenimentului de celebrare şi degustare a produselor protejate la nivel european.

Domnia sa a mai spus că, odată cu obţinerea certificării, sunt introduse reguli foarte clare în legătură cu cei care pot fabrica legal produsul protejat şi cu reţeta acestuia.

Alte entităţi care ar dori să producă "Salamul de Sibiu", în afară de asociaţia de producători care a primit certificarea, trebuie să obţină aprobarea acesteia şi să îndeplinească condiţiile prevăzute în caietul de sarcini.

Achim Irimescu a mai precizat: "Asociaţia care a obţinut protecţia este în măsură să judece situaţiile, nu Ministerul Agriculturii. Cine are un produs «Salam de Sibiu» care nu respectă caietul de sarcini trebuie să-l retragă de pe piaţă şi să discute cu Asociaţia în cauză, respectiv să obţină dreptul de a produce".

Primul produs care a obţinut protecţie la nivelul UE este "Magiunul de prune Topoloveni". Acesta deţine certificarea de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) la nivelul european din 7 aprilie 2011.

Bibiana Dolores Stanciulov, directorul general al SC "Sonimpex" Topoloveni, a declarat: "Ne dorim ca Topoloveni să fie o zonă a calităţii înalte din România şi le dorim noilor veniţi în piaţă să nu păţească ce am păţit noi, să nu se lovească de concurenţa neloială. Să fie foarte vigilenţi! Noi avem mari probleme în piaţă prin confuzia care se creează între brandul nostru şi «Bunătăţi de Topoloveni», care nu sunt produsele noastre. Din punctul nostru de vedere, ne-a fost încălcat dreptul de proprietate intelectuală al Indicaţiei Geografice Protejate".

După "Magiunul de prune de Topoloveni", Asociaţia Producătorilor de "Salam de Sibiu", cu sprijinul MADR, a demarat procedurile pentru obţinerea IGP pentru "Salamul de Sibiu" în iunie 2014, demersurile fiind finalizate cu succes în februarie 2016. Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu, ne-a spus: "Suntem cinci producători, competitori, ne-am suflecat bine mânecile şi am lucrat pentru a obţine această IGP. Toţi europenii şi-au protejat producţiile timp de generaţii prin aceste sisteme. E timpul şi pentru noi să facem acest lucru".

"Telemeaua de Ibăneşti" este inclusă în Registrul European al Produselor cu "Denumire de origine protejată" (DOP), fiind fabricată de Mirdatod Prod. Nicu Bumb, inginer şef în cadrul companiei, ne-a spus că demersurile pentru acest certificat a durat aproximativ cinci ani.

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a menţionat recent că şi alte produse îşi aşteaptă certificarea UE, printre care "Novac afumat", peşte produs de o asociaţie din zona Braşov. Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate le au Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb