TRIOUL CIOLACU-OPRIŞAN-STĂNESCU ŞI UNITATEA DE MONOLIT DIN JURUL LUI DĂNCILĂ PSD, sub zodia nefastă a baronilor locali

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 14 octombrie 2019

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Demisă de Parlament, dar manevrată de trioul noilor păpuşari din fruntea PSD, alcătuit din Ciolacu, Stănescu şi Oprişan, Viorica Dăncilă a intrat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, al căror prim tur va avea loc în 10 noiembrie.

Viorica Dăncilă şi-a lansat candidatura sâmbătă, în prima zi a campaniei electorale oficiale, în faţa a 10.000 de membri de partid şi simpatizanţi. Premierul demis în urma moţiunii de cenzură de joi a fost flancat de Marcel Ciolacu, cel care a spus imediat după moţiune că PSD trebuie reformat, şi Paul Stănes-cu, principalul rival al Vioricăi Dăncilă în PSD.

În timp ce Victor Ponta, cel care se întâlnise joi seara, cu triada Ciolacu-Stănes-cu-Oprişan, aştepta de la PSD un semnal în favoarea unei cooperări cu Pro România şi pentru susţinerea candidatului Mircea Diaconu, baronii social-democraţi au demonstrat încă o dată că, mai presus de ideologia partidului, se află interesul lor de a nu scăpa hăţurile din mână.

La Romexpo, cu prilejul lansării oficiale a campaniei lui Dăncilă pentru prezidenţiale, s-a strigat "Unitate". Liderii social-democraţi vor unitate, dar nu cu trădătorii pe care i-au identificat în rândul celor care au intrat în formaţiunea politică al cărei şef este Victor Ponta şi nici cu cei care au semnat şi votat moţiunea de cenzură şi pe care i-au exclus imediat din partid. PSD nu este capabil să se reformeze, deoarece pentru Oprişan, Stănescu, Ciolacu, Olguţa Vasilescu, Dăncilă şi Firea, argumentele raţionale prezentate în scrisoarea sa de fos-tul lider al tineretului social-democrat Gabriel Petrea, proaspăt exclus din partid, nu contează. În PSD contează doar interesul momentan, cel de etapă. Iar acum este important pentru baronii locali să rămână puternici în teritoriu, chiar dacă partidul nu se află la guvernare.

Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă la Romexpo reprezintă încercarea de a arăta electoratului propriu că PSD nu este dezbinat şi că luptă pentru alegerile prezidenţiale. Este o imagine falsă pentru un partid politic aflat în cădere, dar o imagine necesară pentrui baronii social-democraţi în perspectiva alegerilor locale care vor avea loc anul viitor. Ei trebuie să transmită electroratului din comunele şi oraşele mici că PSD este la fel de puternic şi capabil de a câştiga orice tip de alegeri.

Cu toate acestea, în defavoarea PSD lucrează tot imaginile. În şase luni, avem acelaşi personaj public, care însă este manevrat de lideri diferiţi. În timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, Viorica Dăncilă era susţinută sau condusă de fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. După condamnarea penală definitivă a lui Dragnea, au avut loc două bătălii interne, în care s-au impus Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor, care au asistat-o şi au sfătuit-o timp de trei luni pe Viorica Dăncilă. De la sfârşitul săptămânii trecute, echipa de păpuşari din fruntea PSD s-a schimbat: În faţă Dăncilă, dar sforile sunt manevrate de baronii Oprişan, Stănescu şi Ciolacu. Puterea politică nu mai este doar în mâinile unei singure persoane - preşedintele partidului - aşa cum a fost pe vremea lui Adrian Năstase, Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

Odată cu preluarea conducerii PSD de Viorica Dăncilă, numărul celor care deţin puterea politică în partid s-a mărit. Dacă iniţial vorbeam despre două persoane aflate în spatele lui Dăncilă - Teodorovici şi Fifor - acum vorbim despre trei. Trei baroni importanţi, dintre care unul, Marcel Ciolacu, este al treilea om în stat, din poziţia sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Trei baroni cărora li s-au alăturat în noul demers doi alţi lideri importanţi din teritoriu: Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, pe care Paul Stănescu - baronul de Olt a dorit-o candidat la prezidenţiale din partea social-democraţilor, şi Olguţa Vasilescu, liderul organizaţiei PSD Dolj.

Dorinţa de unitate a PSD a fost curios exprimată de Firea şi Vasilescu la finalul lansării campaniei oficiale a Vioricăi Dăncilă. În timp ce candidata PSD pentru prezidenţiale, înconjurată de Ciolacu şi Stănes-cu, chema liderii filialelor judeţene să i se alăture pe scenă pentru a contura mesajul unităţii de monolit social-democrate, Gabriela Firea şi Olguţa Vasilescu erau preocupate de realizarea împreună a unui selfie, ca şi cum ele ar fi fost protagonistele momentului şi nu preşedintele partidului.

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, cerea, imediat după moţiunea de cenzură, reformarea PSD. Se pare că nu este timp pentru aşa ceva, deoarece baronii locali sunt mai preocupaţi de alegerile care urmează anul viitor decât de o reformă reală a partidului.

Surse din interiorul PSD susţin că bunăvoinţa arătată de baronii locali sâmbătă Vioricăi Dăncilă va dura doar până după alegerile prezidenţiale. Conform acestora, lucrurile au fost tranşate vineri seară, la Vila Lac, unde s-a stabilit ca, imediat după pierderea prezidenţialelor, Viorica Dăncilă să se retragă din toate funcţiile deţinute în partid. La începutul anului viitor va fi organizat un Congres al PSD unde se va alege noua echipă de conducere al cărei mandat va fi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. În cazul în care noua echipă din fruntea PSD va pierde alegerile parlamentare din toamna lui 2020, ea va fi înlocuită de o altă conducere menită să reformeze din temelii partidul şi să îl pregătească pentru alegerile din 2024.

Victor Ponta nu a pierdut prilejul de a-şi critica din nou foştii colegi din PSD. Liderul Pro România a scris pe pagina oficială de Facebook: "În 12 octombrie 2019 mulţi oameni normali, de bun simţ(inclusiv cei mai mulţi dintre votanţii pesedişti) văd în Mircea Diaconu singurul candidat puternic în lupta cu Klaus Iohannis. Cu toate acestea, conducerea PSD o lansează tot la ROMEXPO pe Viorica Dancilă(tot cu Miron Mitrea şef de campanie) - tot cu şanse zero de victorie! Rezultatul este previzibil: PSD va pierde catastrofal şi alegerile prezidenţiale, dar şi cele locale şi parlamentare din 2020. (...) Pentru PSD timpul s-a întors în 2008: fac aceleaşi greşeli şi ticăloşii şi vor fi din nou sancţionaţi de oameni şi de realitate. Eu însă nu mai aştept să salvez PSD în 2021. Nu poţi să salvezi tot timpul un om care vrea să se sinucidă. Salvez social-democraţia alături de colegii mei din Pro România!".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e pusa in geam de pesede pana la alegerile prezidentiale si rolul ei se incheie, o arunca dup-aia toti pesedistii peste gard in buna lor traditie de mazilit sefi de partid, si mai nou proprii premieri.

    despre baroni, sunteti in necunoastere de cauza, nu o sprijina pe dancila ca sa isi salveze propriile posesiuni/judete, pe alea le conduc de decenii indiferent de cine ia la bucuresti puterea. de fapt, nu au hacuit-o pe dancila pt ca incepea lupta pt putere in partid care e dincolo de trio asta, mai e firea, olguta si altii cu pretentii de influenta, or sa incepi lupta pt putere chiar in campanie pt prezidentiale ar fi fost cel mai stupid lucru din istorie. io inteleg ca voi faceti campanie, dar daca faptele ne arata adevarul atunci tb sa ne raportam la doua lucruri din realitate, care nu au treaba cu motiunea sau alegerile - pesedistii sunt mama hotilor, iar penele si cei din opozitie sunt mama prostilor. din treaba asta, pe termen scurt castiga numai iohannis, adica un nou mandat, penele sa vedem daca va castiga sau va pierde pana la urmatoarele alegeri.

    cert e ca pesede e departe de a fi infrant de coalitia unor pitici trasniti - penele are numai neghiobi in frunte, usere e o forma fara fond, alde e rip, pemepe e rip, pro romania viseaza cai verzi pe pereti. mai traim si mai vorbim peste un an, cand se va trece si de alegerile locale si parlamentare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb