Tudorel Toader, martor în dosarul fostului agent guvernamental la CEDO

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 19 noiembrie 2019

Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, a fost citat în calitate de martor la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul lui Viorel Mocanu, fost agent guvernamental al ţării noastre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), arată surse judiciare citate de mass-media.

În dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie, Viorel Mocanu este vizat pentru că a pledat în favoarea fostului lider PSD şi în defavoarea statului român în cauza Dragnea vs România de la CEDO.

Amintim că Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, a reclamat la CEDO faptul că nu ar fi beneficiat de un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a primit prima condamnare definitivă de 2 ani de detenţie cu sus-pendare.

În dosarul de la CEDO, Tudorel Toader nu ar fi avizat pledoaria pro-Dragnea a guvernului pentru că nu i s-ar fi cerut un astfel de aviz, deoarece agentul guvernamental este subordonat Ministerului Afacerilor Externe, condus la acea vreme de actualul preşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu.

Toader a încercat, la începutul acestui an, din calitatea sa de membru al Guvernului, să iniţieze un proiect legis-lativ în care se prevede că agentul guvernamental la CEDO intră în subordinea Ministerului de Justiţie. Toader spunea că a discutat proiectul şi cu ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleşcanu. Fostul ministru al justiţiei preciza, în 20 ianuarie 2019: "Agentul guvernamental pentru CEDO este parte integrantă a Ministerului de Externe. Aici este un lucru nefiresc. Eu ca ministru le dau mandatul de reprezentare, conţinutul mandatului, eu le dau mandat pentru o eventuală stingere amiabilă a litigiului, dar ei sunt în curtea Ministerului de Externe. Până în 2003, cred, ei erau structură a Ministerului de Justiţie. Acum, avem un proiect de lege, am vorbit cu ministrul Meleşcanu, chestiunea durează cam de multă vreme. Avem un proiect de lege prin care agentul guvernamental pentru CEDO, agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, să revină parte integrantă a Ministerului Justiţiei, ca să închidem cercul acesta. Noi le dăm mandat de reprezentare, dar rezultatul final nu mai vine la noi, se duce la Externe. Domnul ministru Meleşcanu a înţeles această particularitate, această func-ţionare în sincope şi a fost de acord să le transferăm la Ministerul de Justiţie în baza unor acte normative".

Săptămâna trecută, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a retras pledoaria pro-Liviu Dragnea depusă la CEDO de fostul agent guvernamental Viorel Mocanu, pentru că a fost făcută "în detrimentul statului român", potrivit unui comunicat al MAE.

Retragerea a fost determinată de "nerespectarea procedurilor de lucru ale direcţiei de specialitate menţionate din MAE, fiind formulate în detrimentul intereselor statului român şi cu nesocotirea punctelor de vedere trans-mise de autorităţile naţionale cu competenţe în domeniul de referinţă", arată comunicatul ministerului de resort.

Agentul guvernamental al României la CEDO, Viorel Mocanu, a fost eliberat din funcţie la cerere de premierul Viorica Dăncilă, pe 29 august. Mocanu a trimis la CEDO o pledoarie în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat de acesta statului român.

Avocatul lui Dragnea în procesul de la Strasbourg, irlandezul Bernard O'Connor, a folosit deja argumentele lui Viorel Mocanu, drept o acceptare în faţa CEDO a culpei statului român faţă de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut şansa la un proces corect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb