Turismul, îngenuncheat de Covid-19

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 24 martie 2020

Turismul, îngenuncheat de Covid-19

50 de milioane de locuri de muncă din sectorul global al turismului sub ameninţare Sectorul turismului va avea nevoie de cel puţin 10 luni pentru

a reveni la normalitate Nicolae Demetriade, ANAT: "Industria turismului se află, de mai bine de 4 săptămâni, în cea mai cumplită criză din istoria turismului" Alin Burcea, Paralela 45: "Suntem lăsaţi în voia sorţii"

Pandemia de coronavirus ameninţă până la 50 de milioane de locuri de muncă în sectorul global al turismului şi călătoriilor. Există riscul ca acestea să fie reduse cu un sfert, în acest an, Asia fiind continentul cel mai afectat, după cum a anunţat, recent, Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC).

Acest impact depinde de cât durează pandemia şi ar putea fi încă agravat de măsuri restrictive anunţate recent, precum cele luate de administraţia americană în călătorii în Europa şi de închiderea graniţelor statelor, a declarat pentru Reuters directorul general al WTTC, Virginia Messina.

"Anumite măsuri nu ajută şi pot determina ca impactul economic să fie mult mai semnificativ", a spus Messina referindu-se la decizia SUA.

Domnia sa a susţinut că astfel de politici sunt prea generice şi nu s-au dovedit a fi eficiente pentru a combate virusul. Virginia Messina a mai spus că astfel de restricţii ar putea complica deplasarea de către experţi medicali şi livrarea de materiale medicale.

Aproximativ 850.000 de oameni călătoresc în fiecare lună din Europa în Statele Unite, echivalentul unei contribuţii lunare de 3,4 miliarde de dolari la economia Statelor Unite, a spus Messina.

Dintre cele 50 de milioane de locuri de muncă care ar putea fi pierdute, aproximativ 30 de milioane ar fi în Asia, şapte milioane în Europa, cinci milioane în America şi restul în alte continente, a estimat domnia sa.

Echivalentul unei stopări de trei luni de călătorie globală în 2020 ar putea duce la o reducere considerabilă a locurilor de muncă cuprinse între 12% şi 14%, a declarat WTTC, solicitând, de asemenea, guvernelor să elimine sau să simplifice vizele, acolo unde este posibil, să reducă impozitele de călătorie şi să introducă stimulente odată ce epidemia este controlată.

De asemenea, a încurajat flexibilitatea sectorului, astfel încât călătorii să poată amâna şi să nu-şi anuleze planurile.

Pe sectoare, companiile aeriene şi navele de croazieră erau în prezent mai afectate decât hotelurile, a adăugat oficialul.

Industria turismului reprezintă 10% din PIB şi locuri de muncă din lume.

Oficialul WTTC a apărat închiderea anumitor oraşe - aşa cum se întâmplă în prezent în Italia şi Spania - dacă oficialii din domeniul sănătăţii recomandă acest lucruri în încercarea de a controla focarul, dar numai în zone specifice vizate sau pentru anumite grupuri de vârstă.

Messina a estimat că, odată ce focarul va fi controlat, sectorul turismului va avea nevoie de cel puţin 10 luni pentru a reveni la normalitate.

Patronatele din turism cer ajutor Guvernului Orban

În urma crizei declanşate de pandemia de coronavirus care a lovit industria turismului la nivel global, preşedintele Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Nicolae Demetriade, a transmis, recent, o scrisoare către premierul Ludovic Orban în care atrage atenţia asupra situaţiei critice în care se află, în prezent, agenţiile de turism.

Domnia sa a subliniat faptul că industria turismului (agenţiile de turism) se află, de mai bine de 4 săptămâni, în cea mai cumplită criză din istoria turismului.

Nicolae Demetriade a transmis: "Azi, veniturile noastre sunt zero dar, spre deosebire de alte domenii economice, volumul de muncă al agenţiilor s-a triplat faţă de perioada anterioară. Diferenţa între noi şi ceilalţi, este că noi nu doar că nu avem venituri, ci ne şi stornăm veniturile din lunile anterioare! Şi nu doar pe ale noastre, ci pe lângă venitul nostru (comisionul) mai suntem puşi să restituim clienţilor şi banii pe care i-am plătit deja către hotelieri, companii aeriene, etc. şi pe care sunt şanse infime să îi mai putem recupera întrucât şi prestatorii, la rândul lor, au folosit sumele respective pentru investiţii şi cheltuieli operaţionale. Această situaţie, indusă de aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2018, va duce în foarte scurt timp la intrarea în insolvenţă a cvasi-tuturor agenţiilor de turism licenţiate şi implicit la tensiuni sociale cauzate, pe de o parte de intrarea în şomaj a peste 10.000 de oameni, iar pe de altă parte de pierderea banilor avansaţi de o bună parte din clienţii acestora".

În plus, preşedintele ANAT a mai precizat că mai sunt încă mulţi turişti români rămaşi în străinătate, au fost mult mai mulţi şi o bună parte din aceştia sunt clienţi ai agenţiilor de turism. Fiecare în parte în altă situaţie persoanală, în altă ţară şi cu măsuri care au apărut fără preaviz. În majoritatea cazurilor repatrierile s-au făcut cu efortul şi pe cheltuiala agenţiilor de turism, potrivit domnului Nicolae Demetriade.

Domnia sa a mai subliniat faptul că restricţiile de circulaţie impuse, dar şi temerile, au împins sute de mii de români care aveau rezervări făcute pentru tot anul 2020 către agenţiile de turism, pentru a solicita anularea serviciilor/pachetelor de servicii rezervate şi a primi banii înapoi - bani care, aşa domnia sa arată mai sus, au plecat în cea mai mare parte către prestatori sau parteneri din toată lumea.

Preşedintele ANAT a mai spus că toţi au aşteptat un colac de salvare din partea Guvernului.

"După ce am citit textele de lege am fost profund dezamăgiti. O bună parte din aceste măsuri, utile de altfel, sunt pentru agenţiile de turism parţial neimplementabile şi chiar şi dacă ar fi implementate nu ar ajuta la supravieţuire", a mai notat Nicolae Demetriade.

Domnia sa a exemplificat: "Susţinerea de către Stat a ajutorului de şomaj tehnic: este o măsură foarte bună pentru majoritatea domeniilor, dar sistemul de accesare stabilit este excesiv de birocratic. Acele aşa-numite certificate de urgenţă (pentru emiterea cărora se solicită o listă întreagă de documente) nu-şi au rostul în contextul declarării stării de urgenţă la nivel naţional, iar Oficiile Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă au toate informaţiile necesare despre fiecare angajator. Pentru agenţiile de turism însă acest ajutor nu poate fi accesat - cel puţin în perioada imediat următoare; acum agenţiile au nevoie de personalul propriu mai mult ca oricând pentru a gestiona situaţiile expuse mai sus. Prin urmare, nu avem cum să trimitem oamenii în şomaj tehnic deoarece ei sunt obligaţi să muncească. Şi, din păcate, muncesc doar pentru a pierde şi ce au câştigat în lunile anterioare (pentru că stornările anulează şi comisioanele agenţiilor). Şi asta doar pentru a-i ajuta pe clienţii agenţiei.

Amânarea plăţii obligaţiilor fiscale nu ne ajută decât pentru prelungirea agoniei. Agenţiile de turism NU AU NICIUN VENIT de peste 3 săptămâni şi zilnic pierd şi veniturile anterioare. Criza va fi una profundă şi chiar după încheierea ei, va dura peste un an până la revenirea la normalitate. Prin urmare, în cazul agenţiilor de turism, singura măsură care ar funcţiona este exonerarea de la plată a taxelor şi impozitelor pe o perioadă de cel puţin trei luni.

Măsura cea mai bună, de care am putea profita, nu a apărut şi va rugăm să o aveţi în vedere în regim de urgenţă: timp redus de muncă, combinat cu şomaj tehnic plătit de stat, pentru o perioadă de cel puţin 1 an de acum înainte".

Totodată, preşedintele ANAT solicită, de asemenea, facilitate pentru obţinerea liniilor de credit pentru capital de lucru, cel puţin prin băncile cu capital de stat (CEC Bank, Exim Bank).

Nicolae Demetriade mai precizează că dincolo de aceste măsuri, există şi probleme specifice, precum cele care decurg din aplicarea O.G. nr. 2/2018 şi care fac agenţiile direct răspunzători în faţa clienţilor în orice fel de circumstanţe şi le obligă la returnarea banilor plătiţi în avans.

"Comisia Europeană analizează abrogarea (sau cel puţin suspendarea temporară) a unor prevederi din Directiva Europeană pe Pachete Turistice, iar noi vă solicităm să emiteţi o O.U.G. prin care se suspendă aplicarea respectivelor prevederi din O.G. nr. 2/2018 în anul 2020, iar obligaţia de rambursare este înlocuită de emiterea unui certificat/voucher, pe care clienţii îl pot folosi 24 de luni pentru achiziţionarea de servicii turistice, după ce situaţia va reveni la normal", mai transmite Nicolae Demetriade.

Reprezentantul ANAT precizează că astfel de măsuri s-au luat deja în cele mai multe state europene şi majoritatea companiilor aviatice - care nici ele nu ar putea face faţă unui val de rambursări în numerar - folosesc deja acest sistem.

Nicolae Demetriade consideră că solicitările expuse pot fi transpuse imediat în legislaţie, nu presupun un efort bugetar semnificativ şi ar constitui un prim pachet de măsuri menite să salveze o ramură esenţială a unei activităţi economice cu potenţial substanţial în relansarea economică.

"Am dori să înţelegeţi că situaţia agenţiilor de turism este dramatică, vorbim despre circa 2 000 de societăţi comerciale şi peste 12.000 de angajaţi. Aceşti angajaţi sunt sub asediu de peste 3 săptămâni şi vor continua să fie încă multe luni de acum înainte", mai notează Nicolae Demetriade în scrisoarea transmisă.

Alin Burcea, Paralela 45: "Statul nu susţine nimic. În două luni, un milion de oameni vor fi în şomaj"

Măsurile luate de Guvern nu susţin activitatea agenţiilor de turism, consideră şi Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.

"Dacă ne referim doar la ceea ce s-a anunţat, adică la susţinerea taxelor pe salarii, personal, consider că Guvernul nu a fcut absolut nimic. Statul nu susţine nicio sumă netă pentru salariaţi, doar impozitele. Din păcate, modul în care este comunicat acest lucru este făcut în aşa fel încât să facă oamenii să creadă că statul susţine ceva din aceste salarii", a declarat, recent, Alin Burcea.

Proprietarul Paralela 45 a subliniat că statul nu susţine nimic, doar impozitul pe salarii.

"Niciun cuvânt despre taxele şi impozitele care trebuie achitate către ANAF, aşa cum au propus mai multe asociaţii patronale", a mai transmis Alin Burcea.

Domnia sa a mărturisit: "Punctul meu de vedere este foarte clar: suntem lăsaţi în voia sorţii! Guvernul ar fi trebuit să se împrumute masiv pentru a susţine firmele româneşti, poate şi ar trebui să o facă. De asemenea, nicio vorbă referitor la creditele firmelor şi la amânarea plăţii acestora, cum a făcut, de exemplu, Ungaria. După părerea mea, în circa două luni un milion de oameni vor fi în şomaj".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Turismul adica intermediarii ofertelor all-inclusive din grecia, turcia si alte zone exotice genereaza un deficit comercial de 2,1 miliarde de euro anual.

    Nu cred ca reprezinta o zona strategica de sustinut, in conditiile in care nu ne ajung resursele nici pentru urgente.

    Angajatii din agentii poate se vor reprofila in agenti de comert exterior si vor reusi sa isi valorifice experienta internationala si sa vanda produse romanesti la export.  

    1. Puteti enumera cateva produse pentru export si contibutia statului Roman la cestea .

      Multumes ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb