TVR, război deasupra falimentului

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 11 mai 2012

Transmisii într-un ecran splitat: Alexandru Lăzescu, Dan Radu, Lucia Hossu Longin, Claudiu Lucaci.

Transmisii într-un ecran splitat: Alexandru Lăzescu, Dan Radu, Lucia Hossu Longin, Claudiu Lucaci.

Televiziunea Română se află, de la schimbarea Guvernului Ungureanu, în centrul unui scandal, cu doi actori principali: Dan Radu, directorul de Producţie Editorială şi Programe, demis recent de Consiliul de Administraţie, şi Claudiu Lucaci, jurnalist, candidat la concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Departamentului de Emisiuni Informative.

Teatrul de operatiuni a fost configurat într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie al TVR, din 3 mai, în care, la cererea unui membru PSD, Dan Radu a fost demis.

Dan Radu a acuzat (prin intermediul presei) PSD-izarea TVR şi că membrii CA îl şantajează pe preşedintele TVR Alexandru Lăzescu pentru ca funcţia de director al DEIS să-i revină lui Claudiu Lucaci. Pe de altă parte, Lucia Hossu Longin, membru al CA al TVR din partea PNL, infirmă toate acuzaţiile din presă, spunând: "Nu s-a pronunţat numele lui Lucaci".

TVR se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi, anul trecut, de 160.800.000 de lei, iar în 2010, de 161.923.883 de lei.

Membrii comisiei de specialitate din Parlament nu au reuşit să se reuneas-că, din 2010 şi până în prezent, pentru a aproba rapoartele TVR.

Raluca Turcan, şeful Comisiei de cultură şi mass-media din cadrul Camerei Deputaţilor, ne-a spus că rapoartele au fost transmise cu întârziere Comisiei: "A existat un decalaj în transmiterea rapoartelor de la birourile permanente la Comisia pentru Cultură. Ulterior, greva parlamentară a condus la o întârziere a întrunirii Comisiei. Întrucât rapoartele sunt foarte importante, eu, ca şef al comisiei de specialitate, doresc să le dezbatem doar în momentul în care se va întruni cvorumul".

Raluca Turcan ne-a precizat că, în general, aceste rapoarte se dezbat în Parlament la circa un an de la depunerea lor.

În 3 mai, adică la o săptămână după trecerea moţiunii de cenzură, Consiliul de Administraţie al TVR s-a întrunit în şedinţă şi a decis, la propunerea lui Claudiu Brânzan, membru în CA din partea PSD, demiterea lui Dan Radu din funcţia de director de Producţie Editorială şi Programe, prin desfiinţarea postului respectiv din organigramă.

Claudiu Brânzan şi-a motivat propunerea (potrivit "Active Watch") în felul următor: "Hotărâ-rile pe care le-a luat domnul Dan Radu au dus la scăderea ratingului emisiunilor TVR. De asemenea, au fost introduse în grilă nişte producţii care nu numai că nu au performat, ci au scăzut şi veniturile din publicitate ale TVR".

Se pare că la acea şedinţă membrii Consiliului de Administraţie i-au cerut preşedintelui TVR, domnul Alexandru Lăzescu, să ia o decizie cu privire la postul de director al Ştirilor TVR, post rămas vacant odată cu plecarea Rodicăi Culcer la începutul anului. TVR a organizat de atunci mai multe concursuri pentru ocuparea acestei funcţii, însă nu a fost luată nicio hotărâre până în acest moment cu privire la numele persoanei desemnate.

După şedinţa CA din 3 mai, Dan Radu a acuzat, prin intermediul Evenimentului Zilei, că PSD a intrat cu tancul peste Televiziunea Română şi că a început şantajul în forţă la preşedintele TVR, Alexandru Lăzes-cu, pentru numirea, fără concurs, a lui Claudiu Lucaci pe postul de şef al DEI (Departamentul de Emisiuni Informative), pe locul lăsat liber, de câteva luni, de către Rodica Culcer.

Dan Radu a comentat: "Hotărârea CA a fost abuzivă şi nu are nicio motivaţie. E un cadou pentru mine de Ziua Presei, din partea unui CA numit politic".

Dan Radu a venit în TVR odată cu Alexandru Lăzescu şi a fost, iniţial, consilier al directorului general, devenind ulterior director de Producţie Editorială şi Programe.

Postul de director DEIS este ocupat interimar de Anca Lăzărescu, în urma demiterii Rodicăi Culcer în luna ianuarie.

Lucia Hossu Longin, membru CA al TVR din partea PNL: În acea şedinţă, nu s-a pronunţat numele lui Claudiu Lucaci

Lucia Hossu Longhin ne-a declarat, despre acea şedinţă, că nu s-a pronunţat numele lui Lucaci şi că se inventează legende care nu există. Domnia sa ne-a mai spus că au fost schimbaţi nişte oameni care nu au performanţe: "Când timp de un an nişte oameni nu au performanţe, trebuie să laşi pe cineva care să facă treabă. Dan Radu bloca totul, el centra, el dădea cu capul".

Într-o declaraţie intitulată "Filmul trucat al unei aşa-zise execuţii", doam-na Lucia Hossu Longin declară: "Am citit cu o adevărată consternare articolul din «Evenimentul Zilei», intitulat «Filmul unei execuţii ca-n anii "50», un atac furibund la adresa Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române. Sunt membră a CA al TVR din partea PNL. La reuniunea din 3 mai, n-am văzut nici un tanc (metaforic vorbind), nici un şantaj în forţă, nici un rinocer de neclintit, nici alte mărunte buzdugane. Am votat propunerea grupului PSD de a desfiinţa structura şi postul de Director Producţie Editorială şi Programe. După o discuţie democratică în care singurii oponenţi la măsura propusă au fost Paul Călin Botez şi Alexandru Lăzescu. S-a votat în linişte, fără nici o presiune. Nu i-au interesat pe marii ziarişti de la Evenimentul Zilei adevăratele motive pentru care s-a cerut schimbarea domnului Dan Radu, subiectul «filmului» în discuţie? - faptul că aceas-tă structură, pe care o conducea domnul Dan Radu, ajunsese să hotărască peste CA şi CD, toate mişcările strategice ale TVR, grilele de program, bugetele, domnia sa, domnul Radu scotea, de capul lui, emisiuni din grilă, inventa altele, încheia contracte dezavantajoase (vezi "Fabrica de staruri"), hotăra schimbarea jurnalului TVR de la ora 20.00 (cu rating de 3,4 puncte) la ora 19 fără şapte minute (cu reducerea ratingului la sub un punct) şi, în general, ajunsese printr-o politică editorială dezastruoasă, să aducă, dincolo de orice imaginaţie, nivelul audienţei posturilor TV, să le scoată din zona concurenţială. Evident, cum TVR produce programe, nu cuie, dacă acestea sunt proaste, dacă politica editorială marca Dan Radu aduce instituţia la mari pierderi financiare, ce ar trebui să facă Consiliul de Administraţie?! Să nu oprească această cădere, această prăbuşire?! Nu s-a amintit la această şedinţă numele lui Claudiu Lucaci, nu s-a strigat: «Îl vrem pe Lucaci şef de ştiri», n-a exis-tat pe ordinea de zi situaţia postului de director al DEIS care va fi subiectul altui Consiliu. Erau prea grave eşecurile domnului Dan Radu pentru a mai putea amâna decizia de desfiinţare a funcţiei şi a postului de director producţie editorială. Poate că sarcina de a fi «patronul» unei televiziuni publice l-a dezechilibrat pe domnul Dan Radu! L-a depăşit. Structura organizatorică pe care o conducea cu cele 3 posturi conţinute s-a vădit a fi o aventură pentru Televiziunea Publică, un experiment care nu a produs programe premium, nici rating-uri, nici eficienţă economică, ci doar blocaje şi pierderi incalculabile. Îmi pare rău pentru eşecul domnului Dan Radu! Nu C.A. l-a propus în această funcţie! Îmi pare rău când un om de presă nu-şi cunoaşte limitele profesionale şi interpretează greşit şi abuziv atribuţiile ce i se dau! Nu se poate lucra la TVR ca la Monitorul de Iaşi, nu poţi să decizi de unul singur! Iar, mai apoi, riscurile deciziilor şi consecinţele trebuie să şi le asume Consiliul de Administraţie!

Eu cred că, în acest caz, purtătorul de buzdugan a fost altcineva. Poate, supraevaluându-şi forţele, acel gladiator care, prin emisiunii derizorii, a ruinat o instituţie.

Aşa încât, stimaţi colegi de la Evenimentul Zilei: n-a fost un film, n-a fost o execuţie şi nici de anii '50 nu poate fi vorba. Mai duceţi-vă pe la cinematograf, când vă dă liber de la Cotroceni!"

Claudiu Lucaci: Am avut întâlniri recente cu Alexandru Lăzescu şi Dan Radu pentru cooptarea mea în planul de reorganizare a Direcţiei ştiri

Jurnalistul Claudiu Lucaci ne-a declarat: "Pentru mine a fost clar, de la bun început, că este o operaţiune de distragere a atenţiei de la problema reală şi de denigrare a jurnalistului Claudiu Lucaci. Este cunoscut faptul că, de şapte ani, fostul director de la Ştiri a dus împotriva mea o campanie continuă de discreditare. În ultimii doi ani, am fost îndepărtat, fără niciun motiv şi nelegal, din Direcţia Ştiri, obligat să lucrez la un alt canal al TVR. Despre acest abuz se ştia în toată televiziunea, inclusiv la nivelul membrilor Consiliului de Administraţie.

În legătură cu subiectul Dan Radu, ştiam că doi directori din TVR au luat legătura cu mai multe redacţii, încercând să manipuleze realitatea. Mi s-a confirmat a doua zi acest scenariu, când am văzut articolele împotriva mea. Cu excepţia agenţiei Mediafax, nicio organizaţie media nu mi-a cerut sau preluat punctul de vedere. Este cazul acum, după ce doamna Hossu-Longin a precizat cum au stat lucrurile, să avem o anchetă din partea Comisiei de etică şi arbitraj. Conform regulamentelor interne, orice angajat al TVR care propagă sau susţine mesaje publice de denigrare a unui coleg sau a instituţiei este pasibil de sancţiune. Sper ca domnul preşedinte Lăzescu să confirme public desele discuţii pe care le-am avut, în cursul ultimilor doi ani, legate de includerea mea în colectivele de redefinire a misiunii publice a TVR, de lansare a proiectului Zebra Pay, cât şi recentele întâlniri, împreună cu Dan Radu, pentru cooptarea mea în planul de reorganizare a Direcţiei ştiri".

Claudiu Lucaci a fost atacat dur pe mai multe bloguri de jurnalişti angajaţi în trustul Intact (Cătălin Tolontan, Victor Ciutacu, Mircea Badea).

Victor Ponta: TVR este politizată şi dezinformează populaţia, dar soluţia nu este o nouă schimbare politică

Noul premier Victor Ponta a declarat recent că TVR este profund politizată şi dezinformează populaţia, având şi un management defectuos. Domnia sa susţine că soluţia nu este schimbarea unei conduceri politice cu directori numiţi tot politic, ci un sistem european, bazat pe criterii de management.

Interminabila poveste a concursului DEIS

Direcţia de Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) este una din cele mai importante structuri din TVR, în care politicienii îşi doresc să aibă influenţă pentru a avea expunere mediatică.

Competiţia pentru postul de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) al TVR a fost anulată de două ori, în două luni.

În luna martie, Claudiu Lucaci a fost unul din candidaţii pentru ocuparea postului de director al DEIS, dar concursul a fost anulat, ca să nu existe ris-cul ca organizarea competiţiei să fie contestată, a declarat, atunci, Alexandru Lăzescu: "Toţi cei care s-au înscris în termenul iniţial (n.r. Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco, Claudiu Lucaci) nu sunt eligibili, nu au o experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Noi am prelungit perioada pentru ca cei înscrişi să poată aduce documente care să probeze că au această experienţă şi să fie eligibili, pe de o parte, şi în eventualitatea că s-ar mai fi putut înscrie şi alte persoane, pe de altă parte. Însă am constatat că există un risc destul de mare de contestare a concursului, apropo de prelungirea termenului de înscriere".

Alexandru Lăzescu a spus atunci că a primit "o cerere de precizare" de la Claudiu Lucaci, care, deşi s-a înscris în termenul anunţat iniţial, nu ar fi putut intra efectiv în competiţie pentru că nu are experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Alexandru Lăzescu a mai spus: "Nu vrem să avem o situaţie care să fie pusă sub semnul întrebării. Am decis să reluăm procedura, dar condiţiile de participare la concurs nu pot fi altele. Şi comisia de concurs şi condiţiile de bază vor rămâne constante".

La acea dată, avocatul Gheorghe Piperea ne-a spus că este o procedură ilegală, adăugând: "Anularea acestui concurs se putea efectua de către două organisme: ori în justiţie, ori de către Consiliul de Administraţie al TVR. Domnul Alexandru Lăzescu nu are aceste competenţe, conform legii. Dacă a anulat procesul, acest lucru înseamnă că este o recunoaştere a unor greşeli în procedura de concurs".

Rodica Culcer a condus Ştirile TVR din 2005. Ea a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat în august 2005 de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director la Ştirile TVR. Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs în 18 iulie 2005, după ce rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Lucian Sârb. Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Pe 31 ianuarie 2012, Consiliul de Administraţie al TVR a votat, din nou, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR. Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a pus în aplicare, la 1 februarie 2012 hotărârea Consiliului de Administraţie, care prevedea încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport al Rodicăi Culcer.

Cine este Claudiu Lucaci

Claudiu Lucaci este jurnalist din 1990 şi lucrează în Televiziunea Română din 1994. Este în prezent realizator la TVR 3. Este doctor în sociologie, cadru didactic la Universitatea Bucureşti şi SNSPA, absolvent al unui Program Harvard. În Televiziunea Română, din 2005 până în prezent, a coordonat jurnale de ştiri şi emisiuni informative ca Ora de Ştiri, Jurnalul TVR2, Ultranews, Spaţiul Deciziilor. Lucaci a fost coordonatorul editorial al campaniei naţionale de desfăşurare a Summitului NATO din 2008.

Pe lângă acestea, Claudiu Lucaci a fost şeful departamentului comunicare publică al Guvernului între 2001-2003, şef de misiune diplomatică în Statele Unite şi director de comunicare la Ministerul Tineretului şi Sportului, în anul 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb