UBS a finalizat preluarea Credit Suisse, creând un gigant cu active de 1,7 trilioane de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iunie 2023

Sursa foto: ubs.com

Sursa foto: ubs.com

Fuziunea este cea mai mare de la criza financiară globală din 2008 Acţiunile Credit Suisse, delistate de la SIX Swiss Exchange şi New York Stock Exchange UBS: "Aproximativ 10% din angajaţii Credit Suisse au plecat din grupul bancar înainte de preluarea de către UBS"

Grupul bancar elveţian UBS AG a finalizat preluarea de urgenţă a rivalului său local Credit Suisse Group AG, creând o bancă gigant cu active de aproape 1,7 trilioane de dolari. Acesta este cea mai mare fuziune bancară de la criza financiară globală din 2008, conform CNN.

Încheierea legală a achiziţiei "aduce claritate şi stabilitate pentru cele două bănci", a anunţat ieri autoritatea de reglementare financiară din Elveţia, FINMA, menţionând: "FINMA salută concentrarea strategică a UBS, care prevede o reducere rapidă a riscului în sectorul bancar de investiţii".

Amintim că UBS a convenit pe 19 martie să cumpere Credit Suisse pe 3 miliarde de franci (3,25 miliarde de dolari) într-o salvare orchestrată de autorităţile elveţiene cu scopul de a preveni o criză în sectorul bancar. Guvernul a subliniat că un faliment al Credit Suisse - una dintre cele mai importante 30 de bănci din lume - ar fi declanşat, probabil, o criză financiară internaţională.

UBS: "Este începutul unui nou capitol în industria financiară globală"

"În timp ce tranzacţia UBS-Credit Suisse s-a încheiat, cea mai importantă fază abia începe. Este începutul unui nou capitol - pentru UBS şi industria financiară globală", au afirmat directorul executiv (CEO) al UBS, Sergio Ermotti, şi preşedintele creditorului, Colm Kelleher, într-o scrisoare deschisă publicată în Financial Times şi preluată de CNN.

Integrarea completă a celor două bănci globale este aşteptată să dureze mai mult de trei ani şi, conform sursei citate, prezintă riscuri uriaşe pentru UBS, chiar dacă tranzacţia a sporit activele în administrare ale băncii la 5 trilioane de dolari, peste noapte.

Fuziunea pune capăt istoriei de 167 de ani a Credit Suisse, dând o lovitură reputaţiei Elveţiei ca centru financiar global stabil şi lăsând personalul ambelor instituţii într-o mare incertitudine.

UBS a informat că va reduce locurile de muncă pentru a economisi miliarde de dolari, dar nu a oferit detalii despre amploarea disponibilizărilor. Numai în Elveţia, cele două bănci au, împreună, 37.000 de salariaţi, aproximativ 18% din forţa de muncă a sectorului financiar. În total, cele două bănci au 120.000 de angajaţi la nivel global.

Activele celor două bănci valorează de două ori mai mult decât PIB-ul anual al ţării, iar depozitele locale din noua entitate creată prin fuziune sunt egale cu 45% din PIB.

UBS s-ar putea confrunta cu litigii din partea unor deţinători de obligaţiuni Credit Suisse afectaţi de pierderi. Unii investitori au dat deja în judecată autoritatea de reglementare financiară elveţiană pentru decizia sa de a le impune pierderile respective.

În scrisoarea lor, Ermotti şi Kelleher au spus că vor exista atât "provocări", cât şi "o oportunitate mare" în fuziunea celor două bănci.

Ermotti a fost readus în fruntea UBS ca să supravegheze fuziunea, după ce demisionase în 2020. Pe lângă eliminarea a mii de locuri de muncă, Ermotti va trebui să reducă dimensiunea băncii de investiţii din cadrul Credit Suisse şi să o alinieze la o cultură a riscului mai conservatoare. Potrivit lui Kelleher, toţi angajaţii Credit Suisse vor fi supuşi unui "filtru al culturii", astfel încât UBS să se asigure că "nu importă în ecosistemul său ceva care cauzează probleme de cultură".

Credit Suisse, rivalul mai mic al UBS, a fost afectat de scandaluri şi eşecuri în alinierea la normele de conformitate, în ultimii ani, care i-au anulat profitul. Credit Suisse a pierdut depozite ale clienţilor în valoare de 67 de miliarde de franci (74,3 miliarde de dolari) în primele trei luni ale anului, suma adăugându-se la retragerile masive de la sfârşitul anului trecut.

UBS şi Credit Suisse - administrate ca bănci separate, pe termen

scurt

Noul grup creat prin fuziune va administra UBS şi Credit Suisse ca bănci separate pe termen scurt, conform CNBC. În urma tranzacţiei, acţiunile şi ADR-urile Credit Suisse sunt delistate de la SIX Swiss Exchange (în 13 iunie) şi New York Stock Exchange (12 iunie). Acţionarii băncii preluate au primit o acţiune UBS pentru fiecare 22,48 de titluri Credit Suisse deţinute.

UBS a anunţat ieri că se aşteaptă ca "pierderile din exploatare ale Credit Suisse şi cheltuielile semnificative de restructurare" să fie compensate pe măsură ce banca renunţă la activele ponderate în funcţie de risc.

Plecări din conducerea Credit Suisse

Credit Suisse a informat, într-o notă internă văzută de CNBC, că mai multe persoane din conducerea băncii intenţionează să plece, inclusiv directorul financiar, Dixit Joshi, care şi-a asumat rolul abia în octombrie, şi CEO-ul regional pentru Asia-Pacific, Edwin Low.

Simon Grimwood, în prezent responsabil global cu schimbările fiscale şi financiare în cadrul Credit Suisse, va prelua funcţia de director financiar. Fostul co-lider al diviziei de pieţe, Michael Ebert, va deveni şef al băncii de investiţii Credit Suisse.

Sergio Ermotti a anunţat, citat de postul elveţian de televiziune SRF, că aproximativ 10% dintre angajaţii Credit Suisse au plecat din grupul bancar înainte de preluarea acestuia de către UBS, informează Reuters. Ermotti a declarat: "Este adevărat că aproximativ 10% din forţa de muncă a plecat în ultimele luni, înainte de finalizarea preluării".

Recent, UBS a ajuns la un acord cu Guvernul elveţian pentru a acoperi până la 9 miliarde de franci (10,01 miliarde de dolari) din pierderile înregistrate de pe urma preluării de urgenţă a Credit Suisse. Ca parte a acordului, UBS trebuie să-şi păstreze sediul central în Elveţia. Prioritatea pentru Guvern şi UBS o reprezintă minimalizarea potenţialelor pierderi şi riscuri.

Directorul exeutiv al UBS, Sergio Ermotti, a avertizat luna aceasta să vor urma decizii dureroase privind concedierile, în urma preluării Credit Suisse. "Nu vom putea crea, pe termen scurt, oportunităţi privind locurile de muncă pentru toată lumea. Reducerile de costuri sunt parte a tranzacţiei", a declarat Ermotti, subliniind: "Trebuie să analizăm cu atenţie baza de costuri a fiecărei organizaţii şi a entităţii combinate, şi să ajungem la o evoluţie sustenabilă. Va fi dureros".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

La finele lunii mai, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, avertiza că băncile europene ar trebui să evite să le plătească acţionarilor prea mult surplus de capital, în condiţiile în care turbulenţele din alte zone au înrăutăţit perspectivele industriei. Acesta a spus, conform Bloomberg: "Ţinând cont de incertitudinile provocate de evenimentele din SUA şi Elveţia, băncile trebuie să fie prudente. Capitalul este cheia şi lichidităţile devin din ce în ce mai relevante".

Vicepreşedintele BCE a precizat că instituţia pe care o reprezintă va analiza cu atenţie plăţile către acţionari şi alţi indicatori ai solidităţii financiare a băncilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb