Ucraina va începe discuţiile cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord vizând un plan de acţiune pentru a intra în alianţa condusă de SUA, a afirmat liderul său azi, iar ţara va lucra la reforme pentru a îndeplini standardele de aderare până în 2020.
Preşedintele Petro Poroşenko, a cărui ţară se luptă cu o insurgenţă susţinută de Kremlin în estul Ucrainei, a reînviat perspectiva aderării la NATO în timpul unei vizite a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO s-a folosit de ocazie pentru a îi cere Moscovei să îşi retragă trupele din Ucraina.
Poroşenko a declarat, alături de Stoltenberg: "Ucraina şi-a definit în mod clar viitorul politic şi viitorul său în domeniul securităţii". Acesta a adăugat: "Astăzi am afirmat în mod clar că vom începe o discuţie despre un plan de acţiune pentru aderare, iar propunerile noastre pentru o astfel de discuţie au fost acceptate cu plăcere".
Preşedintele Ucrainei a explicat: "Aceasta nu înseamnă că vom candida în curând pentru aderare", nefiind oferite mai multe informaţii în legătură cu momentul în care discuţiile vizând un plan de acţiune pentru aderare ar putea începe, potrivit sursei.
Potoshenko a precizat că Ucraina a fost hotărâtă să realizeze reforme pentru a "avea un calendar clar vizând ceea ce trebuie făcut până în 2020 pentru a îndeplini criteriile de aderare la NATO". O purtătoare de cuvânt a NATO a adăugat că reformele se vor referi la măsurile de apărare, anti-corupţie, guvernare şi de aplicare a legii.
Circa 69% din ucraineni doresc să se alăture NATO, potrivit unui sondaj realizat în iunie de Fundaţia Democratică pentru Iniţiative, comparativ cu sprijinul de 28% în 2012, când Ianukovici era la putere. Majoritatea observatorilor au afirmat că orice perspectivă de aderare la NATO pentru Ucraina este la ani de zile depărtare.
Liderii NATO au convenit la summitul din 2008 că Ucraina va deveni într-o zi membru al alianţei. A existat însă prea puţin sprijin public pentru această problemă care nu a fost urmărită de preşedintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform sursei.
Sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut însă de la anexarea Crimeei la Rusia în martie 2014, după căderea lui Ianukovici şi izbucnirea războiului din estul Ucrainei.
Rusia, opusă extinderii NATO, a cântărit situaţia rapid, spunând că perspectiva aderării la NATO pentru Ucraina nu ar promova stabilitatea şi securitatea în Europa.
Purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a reacţionat la comentariul lui Stoltenberg, repetând afirmaţia Rusiei că nu a avut niciodată trupe în Ucraina.
Războiul din est, care încă ticăie, reprezintă un obstacol major în calea aderării, de vreme ce regulile NATO prevăd că membrii aspiranţi trebuie să soluţioneze mai întâi disputele internaţionale prin mijloace paşnice. Stoltenberg a cerut Rusiei să retragă mii de soldaţi din Ucraina, forţe pe care Moscova le-a refuzat în mod repetat, potrivit agenţiei de presă. Acesta şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ameninţările în creştere la adresa securităţii echipelor internaţionale care monitorizează conflictul.