Ucraina primeşte un nou ajutor militar din Suedia

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2022

Sursă foto: Facebook / Magdalena Andersson

Sursă foto: Facebook / Magdalena Andersson

Suedia va furniza asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 47 de milioane de euro) Ucrainei ca să o ajute să se apere împotriva agresiunii ruse, a anunţat ieri şefa guvernului de la Stockholm, Magdalena Andersson, transmite Reuters.

După discuţiile avute la Stockholm cu ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, Andersson a declarat că valoarea totală a pachetului de asistenţă suplimentară - militară şi civilă - livrată Ucrainei de guvernul suedez va fi de un miliard de coroane suedeze (circa 94 de milioane de euro).

Andersson nu a oferit detalii despre componenta militară a pachetului de asistenţă. Precedentul ajutor militar suedez pentru Ucraina a inclus arme antitanc şi echipament pentru deminare, notează Agerpres.

Partea civilă a pachetului de asistenţă din partea Suediei pentru Kiev include achiziţii de grâu ucrainean, care ulterior va fi oferit ţărilor care se confruntă cu penurie de alimente.

"Atât timp cât războiul continuă, noi vom continua să sprijinim Ucraina", a dat asigurări Magdalena Andersson.

De partea sa, Dmitro Kuleba i-a cerut Suediei să livreze Ucrainei arme precum obuziere.

"Atât timp cât războiul continuă, vom cere mai multe arme. Fiecare euro, fiecare glonţ, fiecare proiectil contează", a spus Kuleba.

Ca să se poată apăra de forţele ruse, în prezent Ucraina se bazează în general pe armamentul greu primit din Occident.

Zelenski: "Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate de ruşi"

Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său zilnic către naţiune, că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate acum de ruşi şi că "niciun terorist nu va rămâne fără răspuns pentru atacurile asupra oraşelor" ucrainene, conform news.ro.

Liderul ucrainean a spus: "În fiecare an, în ultimul weekend al verii, în ţara noastră sunt două sărbători cu legătură strânsă între ele - Ziua Oraşului Doneţk şi Ziua Minerului. În 2014, totul s-a schimbat pentru Doneţk din cauza ocupanţilor. Şi în acest an, toată Ucraina nu va avea sărbători. Însă nu am uitat şi nu vom uita niciun oraş şi niciun cetăţean de-ai noştri. Doneţk a fost mereu unul dintre cele mai bogate şi puternice oraşe din Ucraina. Mineritul a fost mereu una dintre cele mai respectate profesii. Acum Donbas este aproape distrus de ocupaţia rusă şi jefuit. Rusia a dus acolo cel mai teribil lucru - o lipsă absolută de respect pentru valoarea oricărei vieţi, o lipsă de respect absolută faţă de toată lumea. Invadatorii au adus degradare şi moarte. Şi ei cred că sunt acolo pentru totdeauna. Însă este ceva temporar pentru ei. Şi Ucraina va reveni, sigur. Viaţa va reveni. Demnitatea oamenilor din Donbas va reveni. Abilitatea de a trăi va reveni. Oportunitatea de a trăi în siguranţă şi fericiţi. Exact asta va simboliza drapelul nostru ucrainean când îl vom instala în Doneţk, Horlivka, Mariupol, în toate oraşele din zonele Donbas, Azov, în toate zonele sub ocupaţie rusă - în regiunile Harkiv, Zaporojie, Herson. Şi categoric - în Crimeea. Ucraina îşi aminteşte totul".

Zelenski a precizat că duminică a avut o întrevedere cu resprezentanţi din apărare şi securitate, cu care a discutat subiecte pe care le consideră importante. Preşedintele ucrainean a adăugat: "Sunt însă secrete, nu voi intra în detalii. Dar ocupanţii vor simţi consecinţerle în acţiunile care urmează ale apărătorilor noştri. Niciun terorist nu va rămâne fără răspuns pentru atacurile asupra oraşelor noastre. Zaporojie, Orihiv, Harkiv, Donbas - vor primi un răspuns pentru toate".

Volodimir Zelenski a menţionat că urmează o nouă săptămână cu vizite importante ale partenerilor Ucrainei. "Şi cel mai important, muncim pentru a ne asigura că vor fi noi restricţii pentru Rusia din cauza războiului şi că vor fi noi pachete de ajutor pentru apărătorii noştri, pentru statul nostru", a precizat liderul de la Kiev, exemplificând: "Ajutor pentru apărare - arme şi muniţie, ajutor financiar, susţinere politică, susţinere media, ajutor pentru reconstrucţie în fiecare zi, fiecare oficial public trebuie să arate rezultate în zona sa de responsabilitate. Doar munca pentru rezultate dă dreptul de a avea un post public. Asta ar trebui să îşi amintească toţi cei care au primit putere".

Rusia pare să pregătească referendumuri pentru anexarea unor teritorii ocupate din Ucraina, apreciază dpa.

Conform unor sondaje de opinie recente, prezentate de Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse, aderarea la Rusia este susţinută de 91-92% din populaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

În regiunile Herson şi Zaporojie, cucerite recent de forţele ruse, între 75% şi 77% din locuitori doresc ca teritoriile lor să facă parte din Rusia, nu din Ucraina, susţine Kirienko, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în repetate rânduri că Kremlinul va reacţiona dacă poporul se pronunţă pentru aderarea la Rusia, reaminteşte dpa.

Moscova nu controlează însă complet regiunile pe care pare să dorească să le anexeze. Ucrainenii domină militar o parte din Doneţk şi există indicii că pregătesc o contraofensivă în Herson.

.............................................................

Kremlinul a cerut ieri comunităţii internaţionale să exercite "presiuni" asupra forţelor ucrainene pentru atenuarea tensiunilor din jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează, în cele mai recente astfel de acuzaţii Rusia afirmând că a doborât o dronă ucraineană deasupra centralei, în timp ce Kievul susţine că patru angajaţi ai acesteia au fost răniţi într-un bombardament rusesc, potrivit agenţiilor AFP, Reuters şi EFE.

"Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru ca ea să înceteze să pună în pericol continentul european bombardând centrala nucleară de la Zaporojie şi zonele adiacente", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Agerpres.

Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este de mai multe săptămâni ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

Centrala se află sub controlul trupelor ruse din primele zile ale agresiunii lansate asupra Ucrainei, dar este operată de personal ucrainean.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb