Ucraina vrea 15-20 de miliarde de dolari de la FMI, până la finele anului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2022

"FMI a acţionat întotdeauna ca un partener al Ucrainei în timpul războiului. Speranţa mea este să începem noul program în cursul acestui an", a spus Kyrylo Shevchenko. Sursa foto: bank.gov.ua

"FMI a acţionat întotdeauna ca un partener al Ucrainei în timpul războiului. Speranţa mea este să începem noul program în cursul acestui an", a spus Kyrylo Shevchenko. Sursa foto: bank.gov.ua

Ucraina şi-a propus să încheie un program de asistenţă în valoare de 15-20 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) până la finele anului, ca să poată să îşi sprijine economia afectată de război, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, pentru Reuters.

Afectată de invazia rusească lansată la 24 februarie, Ucraina ar putea înregistra în acest an o contracţie economică de 35-45% şi, cu un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari pe lună, este puternic dependentă de finanţarea externă oferită de partenerii occidentali.

Cu prilejul unei vizite la Londra, Kyrylo Shevchenko a spus că autorităţile de la Kiev au trimis deja o solicitare către FMI iar acum poartă consultări cu Fondul cu privire la o nouă finanţare prin care speră să obţină până la 20 de miliarde de dolari, pe parcursul a doi-trei ani, sub forma unui acord de tip Stand-By (SBA) sau o facilitate extinsă de credit (EFF), notează Agerpres.

Este pentru prima dată când Ucraina avansează o cifră precisă cu privire la finanţarea de care are nevoie de la FMI. Un program de 20 de miliarde de dolari ar fi al doilea cel mai mare program convenit de FMI după cel cu Argentina.

"FMI a acţionat întotdeauna ca un partener al Ucrainei în timpul războiului. Speranţa mea este să începem noul program în cursul acestui an", a spus Kyrylo Shevchenko.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei a mai precizat că noul program ar trebui să includă măsuri care să ajute la stabilizarea economiei. Aceasta ar putea asigura o revenire la condiţiile de dinainte de război, precum un curs de schimb flexibil, absenţa limitelor pe piaţa valutară, scăderea creditelor neperformante în sectorul bancar şi o politică fiscală echilibrată.

Ultimul credit de la FMI de care a beneficiat Ucraina a fost un sprijin de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari, convenit în luna martie, echivalentul a 50% din cota Ucraina la FMI.

Separat, autorităţile de la Kiev poartă în prezent discuţii cu creditorii internaţionali cu privire la o îngheţare a plăţii datoriilor pentru a rezolva criza de lichiditate.

Un anumit ajutor pe partea veniturilor în valută şi a lichidităţii ar putea veni în urma acordului convenit săptămâna trecută între Moscova şi Kiev cu privire la un coridor sigur pentru livrările de cereale din porturile ucrainene. Cu toate acestea, veniturile din livrările de cereale vor ajunge la un nivel serios abia anul următor, când potrivit unui scenariu conservator al băncii centrale, exporturile de cereale ale Ucrainei ar urma să ajungă la cinci milioane de tone pe lună şi vor genera aproximativ cinci miliard de dolari în 2023, a spus Shevchenko.

Referindu-se la intervenţiile băncii centrale pe piaţa valutară, precum şi la programul de achiziţii de obligaţiuni, Shevchenko a precizat că ambele vor continua pentru moment, însă achiziţiile de obligaţiuni vor înceta la sfârşitul războiului. "Oferirea de finanţare monetară a fost cea mai dificilă decizie din viaţa mea dar am ajuns la concluzia că este o necesitate în timp de război", a spus guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 210,25 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a coborât până la circa 194 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 16.11 atingea 208,5 euro.

-----------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,9% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 105,32 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a urcat cu 1,1%, la 96,01 dolari barilul la ora locală 08.58.

-----------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,1%, la 1.734,40 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.01, cea spot - tot cu 0,1%, la 1.716,32 dolari/uncie.

-----------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,09 dolari/buşel la ora 08.44. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,5%, la 6,04 dolari/buşel.

Centrul de coordonare comun (CCC) însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat ieri, la Istanbul, conform acordurilor semnate pe 22 iulie, transmite AFP.

În virtutea acestor acorduri, valabile timp de 120 de zile între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, CCC va fi însărcinat cu efectuarea de inspecţii de nave la plecare şi la sosirea la Istanbul, în scopul garantării faptului că ele nu transportă altceva în afară de cereale.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acorduri privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocate din cauza conflictului armat între cele două ţări.

În cele 120 de zile de valabilitate a acordurilor pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone de cereale din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. IMPRUMUT sau AJUTOR ?

    1. Inprumut pe care sa nu-l returnrze in veci.Doreste sa sprijine economia capusata si vanduta capitalului occidental,american indeosebi.

    Asta chiar raritate. Ce reforme va face Ucraina dupa placul FMI pe timp de razboi?

    De fapt, a mai dat FMI bani la vre-o tara care avea tancuri inamice pe teritoriul ei? Asa e ajutor de razboi. 

    Vai si amar de Ucraina si de locuitorii ei! Ce viata mai poti avea acolo? Sfatul prietensc pentru orice ucrainean e sa lase arma jos si sa fuga cat vede cu ochii in alta tara. In Ucraina generatii de acum incolo nu vor mai avea o viata normala, nu ai de ce sa mai stai. Calea pribegiei e singura solutie

    1. Pai de ce sa fuga ala din vestul tarii ca sunt niste tancuri la 700km distanta. Cred ca ideea ta despre cum isi traiesc oamenii aia viata e total romantica. Ce crezi ca stau in buncare si se ascund de bombardamentele de seara? Merg si ei la lucru ca tine si citesc stirile ca si tine. Diferenta e ca acolo se baga si se vor mai baga bani in prostie in timp ce aici sa pompeaza saracie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb