Reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR) declară că nu sunt de acord cu demiterea guvernului Orban, demitere pe care liderii PSD au anunţat că o pregătesc prin moţiunea de cenzură pe care doresc să o introducă în Parlament imediat după ridicarea stării de urgenţă. Liderii UDMR mai susţin că nu sunt interesaţi de nicio formulă de guvernare posibilă în acest moment.
Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR a declarat pentru Agerpres: "Afirm categoric că UDMR nu este implicat nici măcar cu gândul în eventuala demitere a Guvernului. Noi credem că acest Guvern trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt, până la desfăşurarea alegerilor parlamentare, atunci când ele vor avea loc". Potrivit acestuia, PNL a cunoscut, la preluarea mandatului, care sunt premisele guvernării.
"PNL şi-a dorit foarte mult să guverneze, a cunoscut premisele guvernării, condiţiile în care mandatul Executivului se va desfăşura - toate acestea erau cunoscute la formarea Guvernului. Eram în acel moment în stadiul evident premergător pandemiei de coronavirus. Se ştia ce susţinere poate avea Guvernul de-a lungul mandatului său în Parlament. Guvernul a fost votat şi noi credem că acest Guvern trebuie lăsat să guverneze şi să-şi ducă mandatul până la capăt, care înseamnă desfăşurarea alegerilor parlamentare, atunci când vor avea loc - în toamnă sau mai târziu", a arătat liderul senatorilor UDMR.
Poziţia UDMR arată clar că în tabăra celor care doresc înlocuirea guvernului Orban înaintea alegerilor ce ar urma să se desfăşoare în toamnă sunt parlamentarii PSD, ALDE şi Pro România. Executivul se poate baza în Parlament pe susţinerea celor din PNL, USR, PMP şi, uneori, UDMR, iar în cazul unei evenutale moţiuni de cenzură depusă de social-democraţi speră că aceasta nu va fi votată de UDMR sau că senatorii şi deputaţii acestei formaţiuni se vor abţine de la votul respectiv. Declaraţiile lui Cseke Attila au fost făcute înainte de afirmaţia de ieri a preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că nu este de acord ca în localităţile în care o minoritate are 20% din populaţie să fie obligatorie comunicarea în limba respectivei minorităţi în administraţia publică locală şi instituţiile publice.
Rămâne de văzut dacă, în urma declaraţiilor făcute de şeful statului, va exista sau nu o presiune din teritoriu asupra reprezentanţilor UDMR cu privire la aliaţii preşedintelui Iohannis, adică guvernul Orban şi parlamentarii PNL.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2020, 01:12)
Depune PSD-ul motiune de cenzura.Sa-si vada dracului de drum fiindca au facut destul rau.Sa inceapa ei sa invete limba maghiara.Apoi se pot muta in Ungaria.Nerusinatii!