Udrea, sub control judiciar pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere

Elena Deacu
Anticorupţie / 29 ianuarie 2015

Udrea, sub control judiciar pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere

Urmăriţi AICI filmarea cu Udrea la intrarea în DNA

-------------

Actualizare 17:40

Procurorii DNA au decis impunerea măsurii controlului judiciar asupra Elenei Udrea, pentru o perioadă de 60 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

---

Actualizare 16:45

Elena Udrea a fost pusă sub urmărire penală de către procurorii DNA, în dosarul Microsoft, pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, arată un comunicat al instituţiei.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, la data de 28.10.2014, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a lui Dorin Cocoş (fostul soţ al suspectei Udrea Elena Gabriela), pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Astfel, în anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu inculpaţii Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, Dorin Cocoş a pretins de la două persoane suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2,7 milioane de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate - MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Dorin Cocoş a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9 milioane de dolari .

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Dorin Cocoş. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.

Contrar dispoziţiilor legale, în declaraţiile de avere din anul 2010, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Elena Udrea declară încasarea de dividende de la această societate.

Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriel a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse - împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare - cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezultă că suspecta Elena Gabriela Udrea cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

---

Actualizare 15:50 Udrea nu a dat declaraţii în faţa procurorilor şi ar fi refuzat confruntarea cu ceilalţi inculpaţi

Elena Udrea a declarat, la ieşirea de la audieri, că nu făcut declaraţii în faţa procurorilor DNA, pentru că aşteaptă să vadă dosarul. Udrea a spus, la plecarea de la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, că nu putea să menţioneze, în declaraţia de avere, ceva ce aparţinea fostului soţ, respectiv lui Dorin Cocoş,

"Să fie întrebat domnul Cocoş", a adăugat ea, după ce a fost întrebată în legătură cu acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, care ar fi motivele chemării sale la DNA.

Preşedintele PMP nu a dorit să dea alte informaţii privind dosarul, pe motiv că acesta este în lucru.

Pe de altă parte, întrebată dacă a văzut-o în sediul DNA pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Elena Udrea a răspuns că nu.

Ea a menţionat că va reveni la discuţii cu procurorii în câteva zile, poate chiar mâine, când va fi însotiţă de avocat.

Ea ar fi refuzat, de asemenea, o confruntare cu alţi inculpaţi în dosar, potrivit unor surse citate de presă.

(E.D.)

---

Actualizare 14:37 Terenul cumpărat de Udrea cu creditul de la BRD, scos la licitaţie de bancă

Terenul de pe malul Lacului Griviţa pe care Elena Udrea l-a cumpărat în 2007 cu un credit ipotecar de la BRD este scos la licitaţie de bancă, procedura urmând să aibă loc pe 11 februarie, după cum arată un document publicat în acest sens de către bancă.

Prin acest anunţ se certifică, aşadar, că acel credit de 3,29 milioane de euro luat de Elena Udrea în 2007 de la BRD a devenit neperformant.

În mai 2010, Udrea nu reuşise să-şi achite împrumutul, deşi acesta fusese contractat iniţial pentru doar un an, transmite site-ul investigatiimedia.ro. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului declara la acel moment pentru HotNews că "nu poate dormi de grija rambursării creditului".

Câteva luni mai târziu, în 20 septembrie 2010, Udrea a reuşit să scape de povara creditului, acesta fiind preluat, cu tot cu terenul cumpărat cu banii de la bancă, de un bărbat în vârstă de 35 de ani pe nume Alexandru Faur.

Despre Faur, publicaţia cu profil economic "Capital" scria că a fost partener de afaceri cu Gheorghe Stelian, un cunoscut beneficiar al retrocedărilor acordate de Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Numele lui Stelian a fost vehiculat în dosarul în care este arestat fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica, alături de cele ale foştilor soţi Elena Udrea şi Dorin Cocoş.

Prin anunţul dat de BRD, Alexandru Faur urmează să fie executat silit de BRD, după ce nu a reuşit să ramburseze creditul preluat de la Udrea.

Licitaţia pentru terenul cumpărat de Elena Udrea cu banii de la BRD începe de la preţul de 7.097.350 de lei.

"Persoanele care vor să cumpere imobilul la licitaţie sunt obligate să depună la dispoziţia executorului judecătoresc o garanţie reprezentând 10% din preţul de începere a licitaţiei", arată anunţul băncii.

(Alexandru Costea)

----------

Actualizare 13:55 Cocoş ar fi împrumutat Eurohotels cu mita din dosarul Microsoft

Dorin Cocoş ar fi împrumutat firma Eurohotels cu 500.000 lei, bani care ar fi reprezentat mita pe care ar fi primit-o în dosarul Microsoft, ne-au transmis surse judiciare.

Potrivit acestora, Cocoş ar fi dat 16 împrumuturi către Eurohotels.

---

Actualizare 12:00

Elena Udrea ar fi fost pusă sub învinuire în dosarul Microsoft, sub acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţii, ne-au declarat surse judiciare.

Potrivit acestora, acuzaţiile vizează fapte realizate în perioada 2009 - 2013, când Udrea a fost pe rând, ministru, apoi parlamentar.

Sursele ne-au transmis că Udrea nu ar fi trecut în declaraţia de avere împrumuturile făcute de Dorin Cocoş către Eurohotels, în condiţiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate.

Procurorii spun că acestea ar fi trebuit să fie declarate de Elena Udrea în documentele oficiale depuse, având în vdere că ocupa demnităţi publice.

---

Elena Udrea a fost adusă astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu mandat, pentru a fi audiată.

"În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi < < cu mandat > >) de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri.

Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză.

Evident că aşa voi şi proceda", a scris Elena Udrea pe Facebook.

Potrivit surselor din presă, Udrea ar fi audiată în dosarul Microsoft.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Terenul ala de langa(la) Zarea cu creditul atasat de care nu isi mai amintea de unde il are si care a fost preluat de investitorul misterios(fraier ?) la momentul respectiv este piatra de moara la gatul favoritei lui basescu !

    1. BRD cred ca stie mai bine! Asta ca tot vorbim de moralitatea bancilor si cine intretine cu bani coruptia in Romania, basca creditele de 800 milioane E matrasite de gasca basescu de la oltchim in 2 ani, credite date tot de banci , parca Transilvania.

      Si basescu stia demult dar acum s-a dat lovit si nu mai vine in pmp.

      Umbla vorba ca de cind a preluat procurorul Ponta friele guvernarii justita a devenit mai libera.

      Jalnicul Basescu, Stapinul Sistemului Mafiot, Regele Mafiotilor, Stapinul Mondialilor, vrea o vila imperiala in care sa-si traiasca mizerabilele-i zile, dar daca nu se poate, vrea doar o celula in care sa traiasca alaturi de Puicuta Cocos Udrea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb