Uniunea Europeană este pregătită să exporte aproape integral produsele agricole ucrainene prin "coridoarele de solidaritate", în urma retragerii Rusiei din înţelegerea care permitea transportul acestor produse printr-un coridor naval sigur în Marea Neagră, a declarat astăzi comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, informează Agerpres.
Janusz Wojciechowski a anunţat că o decizie asupra prelungirii sau nu a restricţiilor la import pentru o serie de produse agricole ucrainene în cinci state învecinate cu Ucraina, inclusiv România, nu va fi luată de Comisia Europeană mai devreme de luna septembrie, când expiră aceste restricţii.
"Coridoarele de solidaritate" sunt trasee rutiere şi feroviare prin statele UE învecinate cu Ucraina. Aceste coridoare au fost create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte produsele agricole după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră în urma războiului declanşat de Rusia în februarie 2022.
Chiar şi după încheierea înţelegerii cu Rusia care a permis până săptămâna trecută folosirea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, aceste coridoare terestre au continuat să fie utilizate pentru exporturile de produse ucrainene. Potrivit comisarului european pentru agricultură, 60% din exporturile ucrainene au fost expediate prin aceste coridoare şi 40% prin porturile ucrainene de la Marea Neagră în perioada când înţelegerea cu Rusia a fost în vigoare.
Acum "suntem pregătiţi să exportăm aproape totul" prin coridoarele de solidaritate create în statele UE vecine cu Ucraina, a spus comisarul Janusz Wojciechowski, vorbind la o conferinţă de presă prilejuită de reuniunea miniştrilor de resort care se desfăşoară la Bruxelles. "Este vorba despre circa patru milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, şi am atins acest volum în noiembrie anul trecut", a adăugat acelaşi comisar european.
El a mai menţionat că în prezent Comisia Europeană examinează mai multe iniţiative din partea statelor membre ale UE pentru un plan comun în vederea acoperirii costurilor de transport pentru produsele ucrainene exportate pe cale terestră, dat fiind că transporturile rutiere şi feroviare sunt mai scumpe decât cele navale.
Extinderea exporturilor ucrainene pe cale terestră este o chestiune sensibilă pentru statele UE învecinate cu Ucraina, întrucât mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze prin coridoarele de solidaritate au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, care prin urmare au suferit pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.
În cele din urmă, Comisia Europeană a permis în luna aprilie celor cinci state membre vecine cu Ucraina (Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria) să interzică până pe 15 septembrie importurile a patru produse agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui), cu condiţia să nu împiedice tranzitul acestor produse spre alte ţări.
Miniştrii agriculturii ai acestor cinci ţări au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene prelungirea cel puţin până la finalul acestui an a restricţiilor la import pentru cele patru produse ucrainene, la care să se adauge o listă mai largă de produse provenite din Ucraina.
Aceasta din urmă cere însă revenirea la deschiderea completă a pieţei UE pentru toate produsele ucrainene, aşa cum a decis blocul comunitar după ce Rusia a pornit războiul, şi consideră "inacceptabilă" prelungirea restricţiilor la import de către ţările vecine Ucrainei. Franţa şi Germania au transmis că se opun la rândul lor prelungirii acestor restricţii, în timp ce Polonia a anunţat că le va prelungi oricum, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul.
Potrivit comisarului european pentru agricultură, decizia Comisiei ar putea să nu vină mai devreme de luna septembrie, deşi chiar atunci expiră restricţiile convenite cu cele cinci ţări învecinate cu Ucraina.
"Cred că va fi în septembrie, înainte să expire aceste restricţii", a spus el, motivând că Comisia Europeană întocmeşte în fiecare lună o analiză asupra funcţionării pieţei comune, iar următoarea analiză de acest fel va fi cea din august. "Sunt convins că în septembrie vom putea prezenta o sinteză asupra tuturor circumstanţelor", a promis comisarul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 25.07.2023, 21:56)
Romănia va fi singura proastă care va prelua tot din Ukraina
2. Romania va face ce trebuie pentru romani
(mesaj trimis de RO în data de 26.07.2023, 00:27)
Va permite tranzitul, pentru ca asa este normal. Insa nu va permite importul fara taxare.
Sau cine stie, poate vin Germania + Franta cu ideea de ‚subventiona‘ si importul.
Important este insa ca firmele romanesti din agricultura sa NU trudeasca ani fara a face profit sau, dimpotriva, sa iasa pe pierdere!
2.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 26.07.2023, 12:39)
Firmele romanesti din agricultura sunt mai mult corporatii straine. Nu te preocupa pentru ele, vor supravietui foarte bine cu subventii de la bugetul de stat pe care le vei plati tu sau cei care vor plati datoriile si dobanzile de stat ce cresc continuu.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2023, 12:05)
Autoritatile romane trebuie sa sustina cauza Romanie cu orice pret fiindca de-asta s-au cocotat in fruntea tarii,nu doar pentru propriul profit.Asa-zisele cereale ucrainene(care nu sunt bune de nimic)trebuie doar sa tranziteze Romania iar pentru asta UE trebuie sa ne acorde sprijinul cu infrastructura.Trebuie sa transformam totul intr-o oportunitate,daca nu,sa ramana cerealele in Ucraina si sa le manance Zelenski cu tot neamul lui!
3.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 26.07.2023, 12:46)
"Cauza Romaniei" e o lozinca ce poate insemna orice, adica nimic.
Ca sa obtii ceva trebuie sa pui niste conditii. Slugile care conduc tara nu pun conditii, accepta orice pentru a fi, cred ei, "aparati" de catre yankei. Aia nu dau doi bani nici pe Romania, nici pe slugile care o conduc.