Guvernele Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar referitor la noile reguli care vor creşte supravegherea agenţiilor de rating, blamate parţial de actuala criză financiară, transmite AP, preluat de Agerpres.
Săptămâna viitoare, Parlamentul European va trebui să voteze noile reglementări, iar guvernele UE urmează să ajungă joi la un compromis referitor la acest subiect.
Acordul va introduce în Uniunea Europeană un sistem legal obligatoriu de înregistrare şi un regim de supervizare pentru agenţiile de rating.
Scopul reglementărilor este evitarea majorităţii conflictelor de interese în procesul de rating şi îmbunătăţirea activităţii agenţiilor de evaluare financiară.
De asemenea, agenţiile vor fi obligate să dezvăluie unele informaţii supervizorilor financiari pentru a demonstra că înţeleg riscurile legate de datoriile pe care le examinează.
• SEC propune înăsprirea condiţiilor de supraveghere
Pe de altă parte, Mary Schapiro, preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţelor bursiere americane (SEC) a declarat că instituţia trebuie să facă mai mult pentru a înăspri supravegherea agenţiilor de rating de pe Wall Street, în scopul sprijinirii încrederii investitorilor.
Industria ratingurilor este dominată de agenţiile Standard & Poor"s, Moody"s Investors Service şi Fitch Ratings.
Acestea au fost intens criticate pentru că nu au reuşit să avertizeze investitorii în legătură cu riscurile ipotecilor subprime. Colapsul acestora a dus la accentuarea crizei financiare mondiale.
"Chiar dacă SEC a făcut multe deja, încă mai avem multe de rezolvat", a afirmat Schapiro, care a conchis: "Atitudinea de status quo nu este suficient de bună".