UE renunţă la 25% din cota sa de pescuit în apele britanice

J.P.
Internaţional / 25 decembrie 2020

UE renunţă la 25% din cota sa de pescuit în apele britanice

În cadrul acordului post-Brexit anunţat ieri, flotele europene de pescuit vor renunţa la un sfert din valoarea capturilor în apele britanice, pe parcusul unei perioade de tranziţie care se întinde până în luna iunie 2026, a dezvăluit pentru AFP un înalt oficial european, relatează Agerpres.

Detaliile referitoare la speciile şi zonele afectate de acest procentaj nu au fost însă stabilite, a adăugat oficialul. După perioada de tranziţie de cinci ani şi jumătate, accesul flotelor europene în apele britanice va fi renegociat anual. De asemenea, pescarii din UE îşi vor păstra, până în 2026, accesul garantat la zonele de pescuit situate între şase şi 12 mile marine de coastele britanice, în apele teritoriale, unde se duceau în mod tradiţional să pescuiască.

Capturile realizate de pescarii din UE în apele britanice reprezintă aproximativ 650 de milioane de euro în fiecare an. Flotele din opt state membre UE sunt responsabile pentru 40% din valoarea capturilor efectuate în zona economică exclusivă britanică, potrivit unui raport al Parlamentului European. Norvegia este şi ea prezentă.

Aproximativ un sfert din capturile franceze în termeni de volum şi aproximativ 20% în termeni de valoare provin din apele britanice. Dependenţa este şi mai mare pentru Belgia (50% din valoarea capturilor), Irlanda (35%), Danemarca (30%) şi Olanda (28%). Spania, Germania şi Suedia sunt şi ele vizate, dar într-o proporţie mai mică.

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns joi la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE. Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, însă miercuri s-a anunţat că o înţelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.

În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pestele britanic este al UK, jos labele UE din apele britanicilor.

    1. ete p.la, se trezi trollovici din tiraspol de Craciun. Ai vazut tu fish and chips in poze, parlitule...:)))

      pandele, la furat nenicule ca la asta te pricepi....lasa comentariile la articole ca esti ocupat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb