UE vrea să reglementeze industria seminţelor în favoarea marilor companii

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 8 mai 2013

UE vrea să reglementeze industria seminţelor în favoarea marilor companii

Producătorii de seminţe destinate comercializării vor avea dreptul, începând din 2016, să certifice în propriille laboratoare seminţele care ajung pe pieţele europene, potrivit unui nou pachet de reglementări lansat recent de Uniunea Europeană. Oficialii europeni consideră că, prin implementarea acestei decizii, munca autorităţilor va fi redusă considerabil, astfel încât activitatea lor se va reduce doar la analizarea certificatelor de producţie depuse de firmele de profil.

Reprezentanţi ai organizaţiei non-guvernamentale SOS (Germania) au declarat că această reglementare este o "uşă deschisă" pentru companiile mari precum Monsanto sau Dupont Pioneer să conducă şi procesul de certificare, cel de testare şi cel de inspectare a seminţelor care ajung pe pieţele internaţionale.

Singurii care vor avea de suferit de pe urma acestei iniţiative sunt micii producători care nu dispun de resurse financiare pentru a pune bazele propriilor laboratoare şi metode de certificare a unor astfel de produse.

Pe de altă parte, membri ai UE care susţin reglementarea în domeniul industriei seminţelor sunt de părere că, prin impunerea unor astfel de măsuri, operatorii de profil pot controla cu o mai mare uşurinţă calitatea seminţelor care sunt destinate culturilor agricole.

În prezent, cei mai importanţi jucători din industria seminţelor sunt companiile americane Monsanto care asigură aproximativ 23% din totalul pieţei de profil, urmată îndeaproape de DuPont (SUA) şi Syngenta (Elveţia) care împreună acoperă 24% din cererea de diverse soiuri de seminţe.

În Uniunea Europeană, monopolul în industria seminţelor este împărţit de companiile franceze, cele germane şi cele daneze, printre care regăsim Grupul Limagrain, din Franţa, KWS AG din Germania, Bayer Crop Science (Germania) şi DLF-Trifolium (Danemarca).

Cea mai mare companie de seminţe, la nivel mondial, este Monsanto, care, în 2012, avea 142 de procese de violare a brevetelor împotriva a 410 fermieri şi 56 de afaceri mici în aproximativ 27 de state, conform unui raport al Centrului Pentru Siguranţa Alimentelor (CFS).

În urma acestor procese, Monsanto a obţinut 23 de milioane de dolari în urma prejudiciilor care i-au fost aduse. Compania americană este cel mai mare producător de organisme modificate genetic, Bill Gates deţinând pes-te 500.000 de acţiuni la Monsanto.

Noul set de reglementări pentru agricultură este, în prezent, la nivel de dezbatere, urmând ca de-abia în 2016 să intre în vigoare, dacă va primi aviz favorabil de la membrii UE. Cu toate acestea, reprezentanţi ai Alianţei Industriei Seminţelor din România (ASIR) ne-au declarat că acestă reglementare prezintă foarte puţine şanse de fi implementată.

Un impediment care va sta în calea ducerii la bun sfârşit a acestei decizii, consideră membrii ASIR, este timpul scurt pentru a îndeplini toate condiţii operaţionale, astfel încât testarea şi certificarea soiurilor de seminţe să fie condusă de toate firmele de profil.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb