Înainte de întâlnirea de la Roma cu Yang Jiechi, coordonatorul politicii externe a Chinei, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, a declarat la CNN că "în contactele permanente cu autorităţile de la Beijing arătăm că vor exista consecinţe pentru încercările de a ajuta Rusia să evite sancţiunile".
Apoi a venit ultimatumul pentru toată lumea. "Nu vom permite continuarea acţiunilor prin care să fie oferit Rusiei un colac de salvare în faţa sancţiunilor din partea niciunei ţări, oriunde în lume".
Acest ultimatum a determinat o reacţie deosebit de virulentă din partea fostului diplomat indian M. K. Bhadrakumar.
În articolul "India Should Quit Quad Now!", publicat pe blogul său indianpunchline.com, Bhadrakumar susţine că "acesta este momentul adevărului, în care Statele Unite au scos sabia pentru dezmembrarea Rusiei şi au dat un ultimatum Chinei pentru a păstra distanţa".
În opinia sa, gravitatea situaţiei începe să fie percepută la adevărata sa dimensiune de autorităţile de la Delhi, unde a fost convocat Comitetul pentru Securitate al guvernului, pentru evaluarea securităţii ţării în contextul conflictului din Ucraina.
După cum scrie fostul diplomat indian, modul în care a fost exprimat ultimatumul arată clar că "avertismentul nu se adresează doar Chinei, ci se aplică şi Indiei", iar "implicaţiile sunt deosebit de severe", în condiţiile în care "Washington-ul cere, de asemenea, şi abandonarea oricăror relaţii dintre India şi Rusia".
O rupere completă a relaţiilor dintre India şi Rusia ar avea consecinţe majore, inclusiv din punct de vedere al securităţii Indiei, în condiţiile în care 60 - 70% din armamentul ţări provine din Rusia, după cum scrie Bhadrakumar.
Fostul diplomat mai accentuează faptul că "în ţara noastră sunt multe grupuri de interese", dar ultimatumul american va reprezenta "botezul focului" pentru conducerea Indiei, mai ales pe fondul percepţiei americanilor, conform căreia "elitele noastre nu sunt decât oameni de paie".
Deoarece "ameninţările americane au implicaţii vitale pentru capacitatea de apărare a Indiei", Bhadrakumar consideră că "guvernul Modi trebuie să refuze cerinţele americanilor referitoare la Rusia", mai ales pe fondul unei probabilităţi ridicate de joc la cacealma.
Chiar şi în condiţiile în care ar exista un preţ mare pentru acest refuz, "conducătorii ar trebui să insufle încredere naţiunii şi să explice imperativul protejării intereselor naţionale pe termen lung", mai ales pe fondul patriotismului de care dă dovadă poporul indian.
"În lumea de astăzi, hegemonia americană este nesustenabilă", mai scrie fostul diplomat indian, deoarece "America îi terorizează şi intimidează pe cei susceptibili intimidării şi şantajează elitele vulnerabile, îndividual sau colectiv, în faţa şantajului".
Cum a ajuns India în această situaţie? Prin "eforturile politicilor externe eronate din ultimele două decenii, de când grupurile de lobby americane susţin că interesele Indiei sunt servite cel mai bine de o alianţă cu SUA", după cum scrie Bhadrakumar.
Rezultatul? Fostul diplomat subliniază că renunţarea la conceptele de "nealiniere" şi "autonomie strategică" a reprezentat o greşeală majoră, în condiţiile în care "rezultatele concrete sunt foarte diferite de El Dorado-ul promis".
Tocmai de aceea "politica externă a Indiei are nevoie de o schimbarea strategică a direcţiei", prin care să se "distanţeze de politicile egocentrice ale Statelor Unite, care au ca scop doar păstrarea hegemoniei globale".
Fostul diplomat indian mai aduce un argument extrem de important pentru revizuirea dramatică a poziţiei strategice a Indiei, un argument care poate fi analizat şi de autorităţile altor state care nu ştiu să facă diferenţa între slugărnicie şi "interesul naţional".
"Prin culoarea pielii noastre, a culturii noastre, a religiei noastre, a geografiei noastre şi a politicii noastre economice, nu vom fi niciodată acceptaţi de Occident ca unul de-ai lor", scrie Bhadrakumar, în opinia căruia "nu trebuie să fim fascinaţi de promisiunile unui parteneriat egal, ci trebuie să privim la palmaresul SUA, care arată egoism, cinism şi lipsă de milă în urmărirea intereselor sale".
Fostul diplomat indian mai scrie că "puterile occidentale planifică o formă de neo-colonialism izvorâtă din nevoia disperată de a preveni declinul propriilor economii printr-un transfer al avuţiei din părţi ale lumii locuite de 88% din umanitate, în special din Asia" şi afirmă că "o naţiune nu are niciun viitor dacă nu este capabilă de introspecţie".
Pe fondul ameninţărilor venite de la Washington, Financial Times a scris despre avertismente similare din partea autorităţilor chineze, care promit represalii în cazul apariţiei unor efecte colaterale negative ale regimului sancţiunilor impuse Rusiei.
"China nu este parte în această criză şi nici nu doreşte să resimtă efectele sancţiunilor", a declarat Wang Yi, ministrul de externe al Chinei în cadrul unei întâlniri cu ministrul de externe al Spaniei, iar apoi a subliniat că "avem dreptul să ne apărăm drepturile şi interesele noastre legitime".
Pe de altă parte, avertismentele fostului diplomat indian tocmai au căpătat o nouă dimensiune, pe fondul unor declaraţii desosebit de îngrijorătoare ale autorităţilor americane.
O ştire recentă de la Reuters arată că "Statele Unite vor continua să impună presiuni asupra economiei Rusiei", iar natura acestor presiuni arată că Statele Unite forţează un conflict deschis cu Rusia, care poate degenera într-un război mondial.
Într-o conferinţă de presă recentă, un oficial al Trezoreriei americane a declarat că "Statele Unite ar putea să acţioneze în conformitate cu obiectivele preşedintelui ucrainian Zelenskyi".
Ce a cerut Volodymyr Zelenskiy? Nimic altceva decât un embargo comercial total împotriva Moscovei, precum şi închiderea mărilor pentru Rusia.
Care ar putea fi răspunsul Chinei sau Rusiei în faţa unei astfel de decizii?
În timpul bătăliei din Ardeni, trupele germane i-au cerut lui Anthony Clement McAuliffe, comandatul Diviziei Aeropurtate 101, să se predea. Răspunsul său a rămas în istorie: "Nuts!".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 02:35)
America a devenit stapana pe toata lumea????
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. )
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 08:49)
Spui doar pe jumatate,maternitatea fusese evacuata.A aratat-o pe individa aia care era insarcinata si s-a dat ranita.Am.mai vazut o femeie cu un copil de un an,doi ani in brate,probabil l-a nascut direct asa mare.E o performanta!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 12:51)
Faptul ca este un ”fost diplomat indian” nu inseamna nimic. Dl. Rechea, ma mir ca n-ati citat din fostii diplomati Ribbentrop- Molotov. Ce interese reprezinta si apara acest fost diplomat indian prin declaratii vehement anti-occidentale?
Mai importanta este declaratia lui Lavrov care recunoaste ca Rusia a bombardat intentionat maternitatea din Mariupol ceea ce reprezinta implicit o marturisire a unei crime de razboi si poate fi folosita ca dovada la Curtea Penala Internationala.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 14:24)
Stii prea bine toata povestea cu acea maternitate dar te faci ca ploua!Faptul ca-l hartuiesti pe domnul Rechea,nu e in regula,vrei sa scrie dupa cum ii canti tu?Deja depasesti orice limita.Vezi ca noi nu suntem in razboi dar daca vrei,du-te fuga si lupta pentru ucraineni(ca ei ar lupta pentru noi din parti)!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 14:56)
Nu te obosi sa-l luminezi ca ii place intunericul.
Stapanul lui e la est de Ucraina.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 15:15)
China a refuzat sa-l primeasca pe Lavrov. Avionul care îl transporta pe Lavrov către Beijing a fost întors la mijlocul drumului și s-a îndreptat înapoi spre Moscova.
Vineri, 18.mar, presedintele Biden va avea o discutie telefonica cu presedintele Xi.
Este in interesul ambelor superputeri si al intregii lumi civilizata ca cele doua tari sa colaboreze. Epoca intunecata in care Donald Trump jignea in fiecare zi poporul chinez s-a incheiat. Nu ma refer la tarifele puse pe importurile din China, este dreptul fiecarei tari sa impuna ce tarife considera. Dar este o ticalosie si o prostie fara margini sa jignesti in fiecare zi tari si natiuni intregi pasnice.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de ferencz în data de 17.03.2022, 15:34)
MOSCOW (Reuters) -- Russian Foreign Minister Sergei Lavrov began a visit to China on Monday with a call for Moscow and Beijing to reduce their dependence on the U.S. dollar and Western payment systems to push back against what he called the West's ideological agenda.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de ferencz în data de 17.03.2022, 15:41)
este din 2021, scuze
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 15:49)
Da ma acum sa colaboreze China si SUA, dupa ce fac muci Rusia sa treaca la ei, sa ii calce pe cap. Ar face cea mai mare greseala sa nu ajute Rusia pentru ca peste putin timp va fi randul lor si ei stiu asta. SUA se poarta ca un stapan cu toate tarile lumii. Aceasta politica trebuie schimbata.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 16:50)
Secretoasa Elvetie ofera in premiera informatii despre conturile rusesti. Swiss Bankers Association (SBA) estimeaza ca rusii ascund in Elvetia peste 210 miliarde dolari, spune Reuters.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 03:25)
America nu poate trai fara razboaie, daca nu mai este niciunul atunci provoaca unul. Economia sa se bazeaza in mare masura pe exportul de armament deci ei sunt cei mai interesati sa nu fie pace.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 14:58)
Da, Biden a trimis armata lui Putin in Ucraina pentru ca America sa-si vanda acolo armamentul.
Esti destept de bubui!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 21:05)
A trimis mercenari si munitie in Ucraina,dupa un consilier al lui Zelenski se pregateau din 2019 de razboi cu Rusia,altii spun ca Ucraina vroia sa atace Belarusul,adevarul este stiut de ei
3. Castigatorii
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 17.03.2022, 06:01)
China si India vor fi cele mai castigate dupa razboi daca isi joaca bine cartea, iar UE va fi printre principalele perdante. SUA va incerca si ea sa traga cat mai multe foloase, cel putin vanzand armament si gaz, dar si consolidandu-si pozitia strategica.
4. India prietena Rusiei prietena Chinei ?!
(mesaj trimis de Moise în data de 17.03.2022, 08:05)
Dar India nu e prietena Chinei.
Nu se leaga rationamentul indiei.
Aceste 3 tari imposibil sa fie prietene toate 3.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de ferencz în data de 17.03.2022, 14:54)
Totul este posibil. Cine ar fi crezut ca SUA are laboratoare bio in Ucraina? Sau ca internetul nu este al tuturor ? Sau ca drepturile minoritatilor este o variabila in functie de sex ? Sau ca Facebookistanul este cel mai mare stat dictatorial ?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 08:44)
Acum.se vede clar si pentru cei care mai au dubii,cine agita spiritele in lume.Sanctiuni economice impotriva Rusiei?Sa intrerupa SUA toate schimburile comerciale cu Rusia,adica daca au altetnativa intrerup schimburile si impun si altora,daca nu,nu!Ordona ei,pai,chinezii impreuna cu indienii constituie aproape jumatate din populatia globului,cele doua tari detin arme nucleare,au forta de munca ieftina si niste oameni nu atat de pretentiosi precum americanii.Auzi,jupanul.lumii ordona!!!Din ce cauza nu recunosc curtea internationala de la Haga?Datorita razboaielor pe care le-au iscat si crimelor pe care le-au comis.
6. Viața bate cartea
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.03.2022, 12:24)
Bănuiam de ceva timp, și nu numai eu, ca ne aflam cu toții în plina distopie. Cartea vizionara a lui Orwell - 1984 - prinde realitate fila cu fila.
Cum era ca nu am chef sa verific pe Google?
Oceania din carte este Occidentul în frunte cu SUA, iar Eurasia este Rusia plus China și ce o mai fi.
Doua imperii fictive devin inamici și în realitate. Eterni.
Fiecare imperiu cu Ministerul sau al Adevărului.
Și chiar dacă unul din cele doua imperii va dispărea, panica și unicul Adevăr vor fi întreținute.
Inamicul va fi veșnic. Imbalsamat și prezentat sclavilor ca fiind viu. Mai ceva ca Lenin:)
În ce privește declarația americanilor, adica păzea! Nu acceptam pe nimeni sa facă după cum îl taie capul ... este "demna" de un jandarm planetar Big Brother care dorește în continuare sa fie unicul.
Nu mă mira deloc.
7. Si daca era un pic altfel?
(mesaj trimis de daniel în data de 17.03.2022, 13:03)
Adica ... Rusia sa fi atacat India si nu Ucraina?
Ei nu ar fi cerut ajutor de la orice popor normal la cap?
I-ar fi placut tov M. K. Bhadrakumar sa fie lasati singuri in fata batausului de la Moscova?
Ca doar ce ne intereseaza pe noi in UE ce face rusul in Asia?
Ceea ce face USA , NATO si UE e perfect corect.
Mai tineti minte ... Hitler, Germania, sudetii .... Cehia. Ce s-a intamplat pentru ca a fost lasat in pace?
Urmari triste!
Vova, Rusia, Donbas ... Ucraina. E acelasi scenariu.
De data asta insa s-au luat masuri impotriva batausilor, iar cei atacati nu sunt ignorati, din contra!
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 14:48)
bine ca il intereseaza pe autor opinia fostului diplomat ! :)
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 14:56)
Se pate ca razboiul din Ukraina a fost provocat de USA, mai exact de Biden care are interese in zona....
9.1. Ah (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.03.2022, 16:15)
Se pare sau sunteți sigur? :)
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 16:41)
se "pate"
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 16:46)
Wow! Tu stii sigur, dar esti impartial si spui ca se pare. Esti conectat la surse secrete, nu-i asa?! Moamaaaaa! Chiar are Biden interese in zona! Nu ne spui mai mult, ti-a scapat si tie, asa, pentru ca sa nu se mai zbata prostii. Moaaaaaamaaaaaaaa!
9.4. eh (răspuns la opinia nr. 9.3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.03.2022, 19:22)
Sunt si informatii de genul asta despre fiul lui Biden care ar fi avut interese economice in Ucraina. Daca or fi fake sau nu, habar n-am.
Daca nu ma insel, Trump le-a scos la inaintare acum cativa ani.
9.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 23:24)
Informatiile despre Biden-fiul sunt atestate si cunoscute.
Domnu', imi spui si mie cum a putut Biden-tata sa-l faca pe Putin sa declanseze razboiul pentru Biden-fiul?
Ce naiba, nu mai avem creier?!
10. fără titlu
(mesaj trimis de Emil în data de 17.03.2022, 19:42)
D-ul Rechea, ca de obicei, un articol onest și documentat!
11. Balarii
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2022, 21:03)
Poate ca este un motiv pentru care individul pomenit in articol este un fost diplomat.
Care este principal inamic al Indiei? China. Cum poate India sa faca fata unei Chine care are si mai multi oameni si un Pib mai mare? Cu armament performant. De unde ia armament? Pai cosmeliile rusesti s-a vazut ce bune sunt. Mai mult China are access la cele mai bune din Rusia plus copiaza din greu pe cele din Vest Singura sansa a Indiei
e sa cumpere din Sua. Ghici ce se va intampla. Atutorul ar trebui sa stie asta daca e mare analist....